Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Fóti választás: újra indul az ellenzéki összefogás jelöltje

A Jobbik elnöke szerint elképesztő és a "társadalmi körérzettel ellentétes", hogy az MSZP jelölte újra indulhat a megismételt fóti időközi választásokon.
Jobbik: elképesztő, hogy az MSZP jelöltje újra indulhat

Vona Gábor erről hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, elszomorítónak nevezve, ami "választások címén zajlott az elmúlt időszakban Magyarországon".

Szerinte a bajai és a fóti időközi választások "lezüllesztették" a választások tisztaságába vetett hitet. A politikának el kell gondolkodnia, hogy ez meddig folytatható így és milyen szankcióknak kell következnie, mert a Jobbik szerint sokkal szigorúbb és egyértelműbb büntetésekre van szükség a hasonló esetek elkerülése érdekében és erről társadalmi, politikai vitát kellene folytatni - mondta.

Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy a bíróság döntése értelmében meg kell ismételni a fóti időközi választást. Kiemelte: nem csak egy-egy szavazókörben, hanem az egész városban újra kell voksolni, ami a Jobbik szerint azt bizonyítja, hogy nagyon nagy mértékű választási csalás történt.

Dúró Dóra szimbolikusnak nevezte, hogy míg az Országgyűlés a bíróság döntését követő első ülésén szavaz a szavazók csoportos szállítását lehetővé tevő törvénymódosításról, vagyis a "kormánypártok törvényessé teszik az MSZP fóti gyakorlatát".

A Budapest Környéki Törvényszék háromtagú bírói tanácsa vasárnap - a területi választási bizottság határozatait részben megváltoztatva - kimondta, hogy kampánycsendsértés történt, és szervezett szállításra hivatkozva elrendelte a november 24-én tartott fóti időközi polgármester- és képviselő-választás megismétlését.

A Jobbik helyi politikusai már a voksolás napján panaszt tettek a helyi választási bizottságnál, azt állítva: megfigyelőik szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat. Ezt a vádat a megnevezett és a helyi MSZP is visszautasította.

Az ügyben a helyi választási bizottság és a Jobbik is feljelentést tett az ügyészségen.

Újra indul az ellenzéki összefogás jelöltje

Az MSZP Pest megyei elnöke hangsúlyozta: a választás megismétlését elrendelő bíróság egy jelöltet vagy jelölőszervezetet sem marasztalt el. Azt is mondta, hogy a bíróság mostani érvelésével az elmúlt húsz évben számos választást meg lehetett volna ismételni, miután annak a szavazókörnek az eredménye, ahol kampánycsendsértés történt, érdemileg nem befolyásolta a végeredményt.

Tóbiás József hozzátette: meggyőződésük, hogy fóti választóknak elegük van az elmúlt évtized fideszes városvezetéséből, ezért indítják újra jelöltjüket.

A Budapest Környéki Törvényszék vasárnapi jogerős döntése értelmében kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi önkormányzati polgármester- és képviselő-választást. A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is.

A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116-ot voksot (25 százalék), így ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

Az MTI szombaton úgy értesült, hogy két ügyben is egy ügyvédi irodát képviselő magánszemély fordult a bírósághoz. Az egyik ügy lényege, hogy két nő MSZP-s szórólapokkal biztatott szavazásra egy helyi lakost. Rendőri intézkedés is történt, a szórólapokból (amelyekből a voksolásra invitáltnak állítólag egyet sem adtak) a járőrnek önként átnyújtottak egy példányt a bepanaszoltak.

A másik ügy a szervezett szállítás. A Jobbik helyi politikusai már a voksolás napján panaszt tettek a helyi választási bizottságnál, azt állítva: megfigyelőik szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat. Ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta. Az ügyben a választási bizottság és a Jobbik is feljelentést tett az ügyészségen. Szerdán egy újabb feljelentés is érkezett egy magánszemélytől, láncszavazás gyanúja miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Zsolt: Magyarország és Izland sikerrel került ki a válságból

Figyelemre méltó a két ország válságkezelési stratégiája: mindkettő nemzeti szuverenitásának része,… Tovább olvasom