Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Fővárosi Közgyűlés: megszakadt a testület ülése

Megszakadt a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése, mert Steiner Pál szocialista frakcióvezető bejelentette, nem kívánnak részt venni a további munkában.
A politikus nem válaszolt Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármesternek arra a kérdésére, meddig nem kívánnak visszatérni az ülésterembe. Ez csak a szerda esti ülésre vagy a csütörtök reggel kezdődőre vonatkozik, vagy a jövőben egyáltalán nem kívánnak a közgyűlésben megjelenni. A kivonulást a "példátlan BKV-vitával", "javaslataik teljes semmibe vételével" indokolta, valamint a "rendkívül sunyi és inkorrekt eljárással", amit véleménye szerint a többi frakció képviselője "a budapesti egészségügyi modellel csinált".

A történtek előzménye, hogy a közgyűlés nem szavazta meg Horváth Csaba (MSZP) képviselőnek egy, 2010 decemberére vonatkozó, egészségügyi témájú javaslatát. SZDSZ-es és fideszes képviselők is arra hívták fel a figyelmet ezzel kapcsolatban, hogy akkor már egy új összetételű testület működik, és nem biztos, hogy ebben a formában támogatná a programot.

John Emese SZDSZ-frakcióvezető az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az MSZP fővárosi frakciójának felelőtlen, a város érdekeit figyelmen kívül hagyó botránypolitizálása ma elérte a csúcspontját". Közölte azt is, hogy a közgyűlés a munkáját a szocialisták nélkül is folytatni fogja csütörtök reggel. Utalt arra, hogy a szocialisták nélkül is biztosítható a testület határozatképessége. "A szocialisták olyan mértékben bizonytalanságban hagyták a várost, hogy azt sem tudjuk, hogy egyáltalán a holnapi napon, ebben az évben, vagy jövőre kívánják-e folytatni a munkájukat" - fogalmazott. Emlékeztetett arra is, hogy az ülésen a szocialisták nem szavazták meg a főváros által felvehető EIB-hitelt, amely garanciája lett volna a korábban, még a velük koalícióban rögzített 40 pontos program végig vitelének.

Utalt arra is, hogy a kivonulást megelőzően a budapesti egészségügyi modellt, illetve az egészségügyi intézményeket érintő közbeszerzések ügyét tárgyalták, ahol nem Horváth Csaba, hanem egy másik szocialista képviselő, Havas Szófia egészségügyi tanácsnok előterjesztését fogadták el. Kitért arra is, hogy a Horváth-féle javaslatot több szocialista képviselő sem támogatta. Mint mondta, a szocialisták vélhetően azért mentek haza, mert Horváth Csaba egészségügyi modelljét nem támogatták. John Emese szerint ezt az előterjesztést "nyugodt szívvel" akár jövő októberben is meg lehetne hozni, tehát már az új összetételű közgyűlés keretei között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy családi ház Vácegresen

Egy idős férfi meghalt, amikor családi házuk kigyulladt Vácegresen szerda este - közölte az Országos… Tovább olvasom