Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Frida

Különleges életrajzi film Frida Kahlo legendás mexikói festőművésznőről. A 30-as évek pezsgő bohémvilága és forradalmi hangulata a háttér. Egzotikus kultúra - Frida fájdalmasan szürreális képein átszűrve. A főszerepben Salma Hayek és Alfred Molina.
rendező:
Julie Taymor
író: Hayden Herrera
forgatókönyvíró: Clancy Sigal
operatőr: Rodrigo Prieto
díszlettervező: Bernardo Trujillo
jelmeztervező: Julie Weiss
zene: Elliot Goldenthal
producer: Lizz Speed
látványtervező: Felipe Fernández del Paso
vágó: Françoise Bonnot
make up: John E. Jackson, Beatrice De Alba

szereplő(k):
Salma Hayek (Frida Kahlo)
Alfred Molina (Diego Rivera)
Geoffrey Rush (Leon Trotsky)
Ashley Judd (Tina Modotti)
Antonio Banderas (David Alfaro Siqueiros)
Roger Rees (Guillermo Kahlo)
Edward Norton (Nelson Rockefeller)

A film sztorija

1925 szeptemberében egy szörnyű buszbaleset örökre megváltoztatta Frida Kahlo életét. A busz egy villamossal ütközött, sokan veszették életünket vagy szenvedtek súlyos sérülést a tragédiában. Fridára félmeztelenül találtak rá a roncsok között, vér és aranypor borította, testét egy vasrúd szúrta át. Gerincoszlopa, bordái, medencecsontja és kulcscsontja összetörtek a balesetben. Jobb lába szétzúzódott. A bal lába, mely évekkel korábban gyermekparalízisben megbénult, tucatnyi helyen eltört.

A fájdalmas gyógyulás és a drága terápiák hónapjai következtek. Testi felépülése mozgását korlátozó gipszöntvények, fűzők, és gyakran barbár kísérleti műtétek közt telt. Ám Frida szenvedésének java a helyzetével járó elszigeteltségből és magányból fakadt. Így érzéseit a festményeibe öntötte. Szülei gyakorlatilag mindenüket eladták, hogy fedezni tudják a számtalan operáció költségeit. Szűkös anyagi helyzetük ellenére támogatták ágyhoz kötött lányuk új szenvedélyét, és egy speciálisan kialakított festőállványt is szereztek neki.

Amikor Frida újból tudott beszélni, vette a bátorságot, hogy felkeresse az elismert Diego Rivierát és szakmai véleményét kérje. Diegót nem csak Frida lenyűgöző képei ragadták meg, hanem az ifjú művésznő kitartása, bája és szépsége is. Ez a találkozás mindkettejük életének meghatározó pillanata volt. www.port.hu

Kritikák

Sőregi Melinda, Port.hu

"Salma Hayek alakítása hitelesíti a filmet igazán. Fridaként egyszerre mutat ős asszonyiságot szépséges indián ruháiban és elvetemült vadságot férfikosztümben. Folytonos vibrálás, impulzív életerő jellemzi. Végigsistereg a filmen. Alfred Molina (Diego Rivera) esendő bűnöst formál, egy bűneitől szabadulni képtelen élet-élvezőt. Színészi remeklés mindkettő.
Igényesség és alázat a Frida. Művészfilm egy különleges művésznőről, aki hatalmas energiával küzdött állandó szenvedései ellen, az életért. 1954-ben hunyt el. Utoljára ezt másolta naplójába: "I hope the leaving is joyful and I hope never to return. - Remélem a távozás boldogság és remélem, soha nem térek vissza."
A teljes cikk

MoziNet.hu

"Julie Taymor filmje nem hagy bennünk mély nyomokat. Kiderül belőle, hogy Frida milyen elképesztő, sokoldalú személyiség volt, de csodálatot iránta mégse képes ébreszteni. A legtöbb, amit elérhet, hogy felkelti az érdeklődésünket a képei iránt. Ironikus módon pont a film legsikerültebb oldala - figyelemreméltó, bár olykor művészieskedő képi világa - árulkodik arról, hogy Frida Kahlo-t akkor ismerhetjük meg a legjobban, ha a róla készült mű helyett a festményeiben mélyedünk el."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos oldala
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi idén is fejleszt

Körültekintőbb árfolyam-politikát, a járulékos bérköltségek csökkentését szorgalmazta szerdán Jürgen… Tovább olvasom