Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Frida (Frida)

Különleges életrajzi film Frida Kahlo legendás mexikói festőművésznőről. A 30-as évek pezsgő bohémvilága és forradalmi hangulata a háttér. Egzotikus kultúra - Frida fájdalmasan szürreális képein átszűrve.
rendező: Julie Taymor

író: Hayden Herrera
forgatókönyvíró: Clancy Sigal
operatőr: Rodrigo Prieto
díszlettervező: Bernardo Trujillo
jelmeztervező: Julie Weiss
zene: Elliot Goldenthal
producer: Lizz Speed
látványtervező: Felipe Fernández del Paso
vágó: Françoise Bonnot
make up: John E. Jackson, Beatrice De Alba

szereplő(k):
Salma Hayek (Frida Kahlo)
Alfred Molina (Diego Rivera)
Geoffrey Rush (Leon Trotsky)
Ashley Judd (Tina Modotti)
Antonio Banderas (David Alfaro Siqueiros)
Roger Rees (Guillermo Kahlo)
Edward Norton (Nelson Rockefeller)
Valeria Golino (Lupe Marín)
Mía Maestro (Cristina Kahlo)

A film sztorija

1925 szeptemberében egy szörnyű buszbaleset örökre megváltoztatta Frida Kahlo életét. A busz egy villamossal ütközött, sokan veszették életünket vagy szenvedtek súlyos sérülést a tragédiában. Fridára félmeztelenül találtak rá a roncsok között, vér és aranypor borította, testét egy vasrúd szúrta át. Gerincoszlopa, bordái, medencecsontja és kulcscsontja összetörtek a balesetben. Jobb lába szétzúzódott. A bal lába, mely évekkel korábban gyermekparalízisben megbénult, tucatnyi helyen eltört.

A fájdalmas gyógyulás és a drága terápiák hónapjai következtek. Testi felépülése mozgását korlátozó gipszöntvények, fűzők, és gyakran barbár kísérleti műtétek közt telt. Ám Frida szenvedésének java a helyzetével járó elszigeteltségből és magányból fakadt. Így érzéseit a festményeibe öntötte. Szülei gyakorlatilag mindenüket eladták, hogy fedezni tudják a számtalan operáció költségeit. Szűkös anyagi helyzetük ellenére támogatták ágyhoz kötött lányuk új szenvedélyét, és egy speciálisan kialakított festőállványt is szereztek neki.

Amikor Frida újból tudott beszélni, vette a bátorságot, hogy felkeresse az elismert Diego Rivierát és szakmai véleményét kérje. Diegót nem csak Frida lenyűgöző képei ragadták meg, hanem az ifjú művésznő kitartása, bája és szépsége is. Ez a találkozás mindkettejük életének meghatározó pillanata volt... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Söregi Melinda

"Mexikó a maga valójában csodálható a filmben. A teljes mozit eredeti
helyszíneken forgatták. És állandóan jelen van a sajátos mexikói muzsika: gitárszólók, szomorú latin balladák. Fülbe mászó dallamok. Egyedül Frida híres szülőházát, az ún. Kék Házat kellett stúdióban felépíteni, mivel ma múzeumként működik. Telt, szikrázó színek, narancsok és vörösek uralják a képeket. Rodrigo Prieto kamerája érzékenyen bánik a túláradó fénnyel: használja, de kordában is tartja. A rendező Frida képeit is magától értetődően illeszti a filmbe. Sajátos animációk ezek, mozgó festészet. Ki-be lehet lépni filmkép és festmény között. Élet és művészet szétbogozhatatlanul összefonódik.

Salma Hayek alakítása hitelesíti a filmet igazán. Fridaként egyszerre mutat ős asszonyiságot szépséges indián ruháiban és elvetemült vadságot férfikosztümben. Folytonos vibrálás, impulzív életerő jellemzi. Végigsistereg a filmen. Alfred Molina (Diego Rivera) esendő bűnöst formál, egy bűneitől szabadulni képtelen élet-élvezőt. Színészi remeklés mindkettő."
A teljes cikk

mozinet.hu - Maktub

"Ahogy az iskolákban az általános tanagyagból, a művészről itt is sokat megtudunk, de nem valószínű, hogy ettől a rajongójává válunk. Julie Taymor filmje nem hagy bennünk mély nyomokat. Kiderül belőle, hogy Frida milyen elképesztő, sokoldalú személyiség volt, de csodálatot iránta mégse képes ébreszteni. A legtöbb, amit elérhet, hogy felkelti az érdeklődésünket a képei iránt. Ironikus módon pont a film legsikerültebb oldala - figyelemreméltó, bár olykor művészieskedő képi világa - árulkodik arról, hogy Frida Kahlo-t akkor ismerhetjük meg a legjobban, ha a róla készült mű helyett a festményeiben mélyedünk el."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha támad a gabonarozsda, védekezni kell!

Az ország nagyobb gabonaterületein egyre inkább megfigyelhető a gabonarozsdák terjedése, bár… Tovább olvasom