Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Frigyes-szobor tízmillióért

Mosonmagyaróvár új látványossága, a Magyar és a Soós János utca találkozásánál elhelyezett, Habsburg Frigyes főherceget ábrázoló alkotás, turistákat és a városban élőket egyaránt megállásra késztet. A városbeliek véleménye azonban megoszlik a köztéri emlékműről.
Varga Györgynek igazán elnyerte a tetszését a kompozíció. Szerinte nemcsak a kivitelezése igényes, de az ötletessége is. A mosonmagyaróvári nyilatkozó – maga is képzőművész – szerint telitalálat, hogy az emberek leülhetnek a bronzba öntött főherceg mellé a padra. Ez az idelátogatók számára a fotókészítés szempontjából is igazi kuriózum. A szobor jobb helyre nem is kerülhetett volna, igazi turistacsalogató a Magyar utca végén.
Horváth Szilvia néhány évvel ezelőtt Győrből költözött Mosonmagyaróvárra, s azt mondja: egy nagyobb város is megirigyelhetne egy ilyen gyönyörű alkotást. A szép szobrok azonban gyakran ki vannak téve a vandálok rongálásának, sőt, egy ilyen drága bronzmű esetében a lopásnak is. A kamerázás azonban remélhetőleg elveszi a bűnözők kedvét a próbálkozástól, és a városlakók is óvják a rendőrök mellett figyelő tekintetükkel Frigyes főherceg emlékművét.
Márton Kálmán elsőként szintén azt emelte ki, hogy az óváriak büszkék lehetnek a szoborra, és reméli, odafigyelnek rá. A pedagógus úgy véli, a Lajta-parti város egyre nívósabb műalkotá-

sokkal büszkélkedhet, de a külterületi szobrok közül a legszebb vitathatatlanul a most fölállított. Minden olyan kívánalomnak megfelel, ami egy ilyen emlékműtől elvárható: ötletes, egyedi, szemet gyönyörködtető, és a helyének kiválasztása is tökéletes volt.
Timár Lajos azok közé tartozik, akik úgy gondolják, hogy a szoborra szánt tekintélyes összegből, 10 millió forintból a városban más turistacsalogató fejlesztéseket kellett volna inkább végrehajtani. Ezek egyike lehetett volna a vár, illetve az egyetemi kar környékének rendbetétele. A szobor Timár úr szerint kissé sötétre és komorra sikeredett, ő egy derűsebb főherceget szívesebben látna a városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német nyelvi tábor

Tovább olvasom