Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Frontátvonulás és egészség

Idáig az átlagnál is sokkal változékonyabb a nyár: jönnek-mennek az időjárási frontok, s mire az emberi szervezet az egyikhez alkalmazkodna, máris itt a másik. Egészségügyi dolgozók a megmondhatói: frontbetöréskor sokkal több a rosszullét, mint máskor, szinte folyamatosan szirénáznak a mentők. Vannak, akiket a hideg-, vannak, akiket a melegfront visel meg – és sokakat mindkettő.
Valamilyen frontra a legtöbb ember érzékeny. Vagy a hidegre, vagy a melegre, vagy mindkettőre. Illusztráció: Gyenes Kálmán
A szervezet összehangoltan működik. Ezt az összhangot azonban az időjárási viszonyok hirtelen változásai megzavarhatják – mondja Fülöp Andrea, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Egészséges emberek esetében, és fiatalkorban a szervezet könnyen alkalmazkodik a hirtelen megváltozott viszonyokhoz, ellensúlyozza a nemkívánatos hatásokat. Ám ahogyan különböző betegségek teszik próbára a szervezet alkalmazkodóképességét, egyre kevésbé sikeres az alkalmazkodás – s az ember egyre frontérzékenyebb lehet. Vannak, akik a hideg-, és vannak, akik a melegfrontra érzékenyek – ismét mások mindkettőre. S viszonylag ritkán, de léteznek emberek, akiket nem „ingat meg" semmiféle fronthatás. Gyakran a sportolók köréből kerülnek ki, mert szervezetük hozzászokott a szélsőséges – hirtelen időjárás-változás nélkül is bekövetkező – terhelésekhez.

Növekvő görcskészség

Szintén igaz lehet: azoknak az embereknek, akik napjaikat modern, esetleg légkondicionált körülmények között élik, csökken alkalmazkodóképessége az időjárás változásaival szemben. Maga a városi környezet – légszennyezettségével, átlagnál melegebb mikroklímájával, stresszfokozó hatásaival – ugyancsak csökkentheti szervezetünk tűrőképességét.

Milyen frontok milyen hatást válthatnak ki? Hidegfronthatásra fokozódnak a szív- és érrendszeri betegségek tünetei. Ilyenkor az egész szervezet általános görcskészsége is fokozódik; az átlagnál több az epe-, a vesegörcs, az epilepsziás roham. Melegfront esetében összetett a helyzet. Létezik maga a melegfront, ilyenkor csökken a légnyomás, növekszik a hőmérséklet, ekkor a pszichés nyugtalanság a jellemző sokakra – s van, amikor már küszöbön az elkövetkezendő hideg, és labilisak a légköri viszonyok. A tulajdonképpeni melegfrontkor gyakori a láz, a gyulladás, puffadás, fokozódik a vérzékenység. A melegfront áthaladása utáni, még a hidegfront betörése előtti időszakban a melegfront okozta felfokozott izgalmi állapotból eredő kifáradás hatására sok emberre jellemző a figyelmetlenség – ilyenkor legtöbb a baleset. Az infarktusok száma is megnő ilyenkor.

Teszt és önmegfigyelés

Hogyan tudhatjuk meg, mely frontra vagyunk érzékenyek? Néhány megfigyelés: aki inkább este érzi jól magát, nem kedveli a társaságot, sok alvásra van szüksége, az minden bizonnyal hidegfrontérzékeny. Ha valaki hirtelen haragú, a huzat nem zavarja, a hőséget rosszul tűri, akkor a melegfront vált ki belőle negatív hatást. Ezek – persze – nem mindenképpen bekövetkező szabályok. Önmagára vonatkozóan a legtöbbet mindenki önmegfigyeléssel tudhatja meg. Antikváriumban itt-ott beszerezhető dr. Lányi Péter Vigyázat, frontbetörés! című, jól használható frontérzékenység-teszteket is tartalmazó kötete.

Különféle vitaminok

Sokan mindkétféle fronthatásra érzékenyek – az ő szervezetüket éri a legtöbb stressz. Az egymást gyorsan követő, különböző frontok a Kárpát-medencében – a terület jellegzetes viszonyaiból is adódóan – meglehetősen gyakoriak.

Hogyan védhetjük ki a fronthatásokat? Tudnunk kell róluk, s számítani kell jelentkezésükre – elővigyázatossággal sok bajt meg lehet előzni. Az egészséges életmód a frontok hatásainak kiegyensúlyozásában is segít. Vitaminokkal, ásványi anyagokkal is lehet bizonyos mértékig a nem kívánt hatásokat ellensúlyozni. A hidegfrontérzékenyeknek a B1-, D-, E-vitamin, a jódtartalmú készítmények használhatnak, és a kalcium, a magnézium. Az ételek közül a fehérjetartalmúakat kell előtérbe helyezniük. A melegfrontérzékenyeknek a B2-, C-vitamint, a kálium-, foszfortartalmú készítményeket ajánlja a szakember, éppúgy, mint a szódabikarbónát, a zöldségekben gazdag étrendet.

Aznapra milyen?

Egyszersmind hozzáfűzi: a frontoktól nem függetleníthetjük magunkat. Ha figyelünk az időjárás-jelentésre, tehát tudjuk, aznapra épp milyen front aktuális, s azt is tudjuk, mire vagyunk érzékenyek, akkor jobban oda tudunk figyelni a káros hatásokra, és így csökkenthetjük a veszélyeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Montenegró nemzetközi elismerést kért az EU-tól

Függetlenségének elismerését és a diplomáciai kapcsolatok felvételét kérte Montenegró az Európai… Tovább olvasom