Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Fügeültetvényt telepítettek Zalában

Tormafölde - A Zala megyei Tormafölde határában héthektáros területen telepítette Közép-Európa első fügeültetvényét a becsehelyi székhelyű Fügeliget Kft. - tájékoztatta a társaság ügyvezetője hétfőn az MTI-t.
Harcz Endre elmondta: az elmúlt napokban 500 csemetét ültettek el a szlovén határhoz közeli település közelében, s a terveik szerint jövő ősszel további ezer tövet tesznek a földbe. Az első gyümölcsök várhatóan már jövő nyáron megjelennek a fákon, de a nagyobb termést a harmadik évtől várják.

A cégbejegyzés szerint is kifejezetten trópusi gyümölcsök termesztésére alapított, magyar magánszemélyek tulajdonában álló cég vezetője azt mondta: a hazai piacon gyümölcsként jelenleg szinte ismeretlen a füge, többnyire csak aszalt, szárított formában kapható. A cégtulajdonosok elképzelése szerint azonban lesz piaca a gyümölcsnek, amelyet lekvárként, pálinkaként és más termékként is feldolgoznak majd.

A tulajdonosok az eddigi hobbijaikra - a meteorológiára és a fügetermesztésre - alapozva hozták létre az egymillió forintos törzstőkéjű társaságot, korábban egyikük sem foglalkozott mezőgazdasággal. Több éven át tartó megfigyeléseik és tapasztalatgyűjtésük után keresték meg a magyar éghajlati viszonyok közepette is megfelelő termőterületet.

Az ügyvezető kifejtette: a déli fekvésű domboldalakon évszázadok óta megterem Magyarországon is a füge, számtalan fát ismernek Zalában is, nem a globális felmelegedés adta a lehetőséget. Tapasztalataik szerint megfelelő domborzati viszonyok mellett mínusz 15 fokos hőmérsékletig nem fagy el a gyümölcsfa, s ehhez Tormafölde határában találták meg a megfelelő területet.

A csemetéket meglévő termő fákról, dugványozással szerezték be, és több fajtát is elültettek. A területen más, hasonló körülményeket igénylő trópusi gyümölcsféléket is ültetnek majd, például kivit és datolyaszilvát.

Az ügyvezető ismeretei szerint egybefüggő fügeültetvény legközelebb csak Olaszországban, Nápoly közelében található, de a mediterrán térségben jórészt évente egyszer termő fák vannak. A szaporítóanyagként kiválasztott fák azonban nyáron szinte folyamatosan érlelnek gyümölcsöt, június és augusztus között, majd másodszor augusztustól októberig.

Harcz Endre a fügeültetvény létrehozásának költségeiről az MTI-nek nem árult el adatokat, csupán annyit közölt: részben befektetői pénzből indították el a vállalkozásukat. Fügetermesztésre nincs támogatás, de szeretnének pályázati pénzeket is felhasználni elképzeléseik megvalósításához.

Olvasóink írták

 • 12. Don_Calo 2012. április 17. 20:57
  „Most mi van? Már itt is "ajtónállók"...? ;-(”
 • 11. Don_Calo 2012. április 17. 20:56
  „Don Parmezan | 2012. április 17. | 20:49:29

  Ismeri az igényeimet? Hehehe + hahaha... :D
  A füge - láthatóan - itt lefagyott kb a földig szinte - és MÉRTEM reggelente: A legalacsonyabb mínusz fok itt a -14-et sem érte el SOHA e télen. (Ez ugye februárban volt, a naptáramban ott vannak a reggeli adatok, a -13,4 fok pl. és nem lett annál hidegebb itt (Kútfej felső, a dombon, most akkor kiköhögöm ide önnek)
  Egész télen kivit ettünk - pedig ajándékoztunk is bőven belőle. Március 12. táján fogyott el. ;-P "Igények"... :D
  NEM AZT nem hiszem el, hogy működik a zalai dombokon, a "hegyen"! Hanem A "MÍNUSZ 15 C fok HATÁRT NEM hiszem el! Mínusz 10 és lefagy, elviheti a vesszőit innen mutatóba - bár úgy sem hiszi el ön pedig az én hőmérőm adatait. Biztosan heccből hazudozom, ugye? ;-P
  Na, mindegy. Kellemes flórát és faunát.
  Majd egyszer felmegyek a fatoronyba és megkiabálom önt... :D

  MZPX36 | 2012. január 13. | 13:01:47

  A nagyon szélsőséges, -15 foknál is hidegebb hőmérséklettől fél, ameddig pedig megteheti, mert olyan hajlékonyak a hajtások, ennyit érdemes megtenni. Amit már nem tudott, azt már most se takarta le. A zalai dombok megfelelő szintjein működő valóság a füge, bármennyire is nem tetszik elhinni! A kivihez őszintén gratulálok, bár ismerve az igényeit, természetesen semmilyen különös meglepetés nincs benne.

  Don Parmezan | 2011. november 25. | 12:07:41

  Más: Már öt (sekélyebb) ládára való kivit szedtünk le október végén már, arról a pár tőről az udvarunkban! Kb. 10 éves a telepítése. Az sokkal jobban bírja a téli fagyokat.

  Don Parmezan | 2011. november 25. | 12:04:59

  #8 Jaccsojós K.á.ika? 2011-11-25 11:54
  "MZPX36" 2011-2012 telén BETAKARTA FÖLDDEL a fiatal hajtású alig bokrait, tehát ő is FÉL A -15 C foknál enyhébb (de hideg) téltől is, bizonyára. De engem kioktatott előbb, itt is látni. :-P

  Don Parmezan | 2011. november 25. | 11:58:32

  2011.11.25 11:15 után... (Rádió MMR)
  A tulaj elmondta, hogy a fiatal füge hajtásokat LETAKARTÁK FÖLDDEL, lehajtogatva azokat! Tehát ki volt az ostoba hozzászóló, kedves "mínusz tizenöt fok határ..." kioktatóm? ;-) ;-P”
 • 10. Don_Calo 2011. március 16. 21:26
  „Jól van no! Értem és elhiszem. :)
  A Jani lovászi gyerek volt és az apukája volt a községben a horgászegyesület elnöke régen. Ő ma - régóta - Letenyén él. Nem találkozunk nagyon rég már.
  Kösz a bő választ! (Egyébként a Kerka völgye magasságnál jóval magasabban lakom, bár lent is laktam valaha. Mindegy, én betakartam a tavalyi elfagyás okán tanulva, természetes /saját találmányú/ takarással amit majd eztán bontok le.)
  Más: 2 éve volt először kivi termésünk a 10 éves bokrokon, akkor még csak pár darab maradt meg rajta, de fél éve ősszel már közel 150 darabot szedtünk és sok nagyot! Édesebbek a boltinál! ;-P (Nem vásárolt tövek, elfogyasztott gyümölcs magjából keltek, kivártuk és terem, már 2 tő a 7-ből. Nyáron igazi lugas!) ;-P”
 • 9. m-á 2011. január 21. 19:56
  „Amúgy meg ha tényleg ismered a Varga Janit, akkor csodálkozom, hogy nem említette meg Neked, vagy nem hitted el neki sem, hogy a szőlőhegyeken a leghidegebb téli éjszakákon lényegesen enyhébb hőmérsékletek maradnak, mint a síkságon, völgyekben. Azon is csodálkozom, hogy nem vitt el Téged a saját kis szőlőjébe a szomszéd faluban, ahol 20 darab, jó nagy diófa méretű fügefája van, különböző fajtájúak, amelyek közül vannak korai és késői érésűek is, így az első termés és a másodtermések érési kombinációja miatt gyakorlatilag június végétől október végéig érik nála a füge, különböző színekben, van sárga, zöld, lila, barna is. Annyi van, hogy nem is tudnak annyit megenni, a föld terítve van lepotyogott érett fügével, a madarak, darazsak bőven dézsmálják, de a szezonban még így is rengeteget tudsz a fákról enni.”
 • 8. m-á 2011. január 21. 14:37
  „Kedves Don Calo!

  A válasz nagyon egyszerű: az udvarodban elfagy, a hegyen nem. Az udvarodban -20 fok volt az előző télen, csak nem vetted észre, mert abban a pár órában aludtál este, vagy nem nézted meg, hány fok van, ezért hitted azt, hogy -10 fokban fagyott el, pedig az -20 körül volt. Közben a hegyen, amit az udvarodból látsz, ott meg csak -9 -10 fok körül volt. Hiába laksz akár a helyszíntől 300 méterre is, ha síkon, völgyben laksz, ahol a leghidegebb éjszakákon 10 fokkal is hidegebb van. De ha az udvarod mellett lenne egy 60-100 méter magas domb, ami beleér abba a légrétegbe, az is ugyanúgy megfelelő lenne a fügének. Ehhez pusztán egy nem túl bonyolult légkörfizikai jelenség megértése volna szükséges. Ha nem hiszed el, mekkora, 15-25 éves fügefák vannak a saját térségedben mindenféle takarás nélkül, akkor kérlek, nézd meg Endre képeit, de ha azoknak sem hiszel, akkor keresd fel az illető fákat személyesen is, a saját szemednek csak el fogod hinni! Még meg is tapogathatod a törzsüket, a lentihegyi fügefára fel is mászhatsz akár.
  Azt már félve is teszem hozzá, hogy a dombon a késő tavaszi fagy is ritka és azt is, hogy a kajszibarackkal meg mennyi gond van emiatt, és lám, mégis termesztjük. A Balkán, Macedónia meg hiába van annyira délre, ha hegyekkel elzárt, kontinentális éghajlatú. Amúgy meg majd néhány év múlva úgyis meglátod, ha a szemednek sem hinnél.”
 • 7. Don_Calo 2011. január 15. 07:44
  „A lényeg pedig, hogy majd a következő évek és az időjárás eldönti, hogy mennyire jön be nektek ez a dolog.
  Sok szerencsét hozzá, nem irigylem.

  (A tormaföldei ´hegyet´ pedig jobban ismerem, mint gondolnád. Nem csupán ezt, a többit is ott, a Papusát, a Vőgyközt (Völgyköz?) stb. ) De még Vétyemet is mögöttük ... :)”
 • 6. Don_Calo 2011. január 15. 07:28
  „A tormaföldei Szent János hegyet - ahol telepítettek, az új kilátótorony közelében ugye?! - nos látom innen a szomszédos községből! :-P
  És a pár éves füge bokrom - ahogy a 11 éve kivilugasom is - itt van, az udvarban.
  És csak tudom mikor fagyott el és mikor nem. Talán hülyének képzelsz aki passzióból idefirkálta?

  Ha nem hiszel nekem, menj oda a Gaál pincénél (Szt. János hegy Tormafölde) ahhoz a kereszthez és gyónjad meg! ;-)”
 • 5. Fügeliget 2011. január 14. 11:58
  „Don-Calo!

  Ha mese hogy nem fagy el, akkor hogyan lehetnek az előbbi hozzászólásban említett térségben 15-20 éves fügefák, minden évben mázsányi terméssel?
  A füge -15 fokig bírja, idősebb fák már a -17-et is túlélik vesszőfagyással.
  Síksági, alföldi viszonyok között ezek az értékek gyakran előfordulnak.
  Nem tudom hol laksz, de az, hogy a Te fügéd elfagyott, az jelenti, hogy elég hűvös, hideg helyen laksz.
  Azok a fügefák, amik a képeimen vannak, 5-8-10 méter magasak, szerinted voltak takarva az elmúlt 15-20 évben?
  Soha!”
 • 4. Fügeliget 2011. január 14. 11:53
  „Kedves Zoltanszabo!
  Ezek szerint, mivel írtad, hogy nálad termett, ezek szerint Nálad "Az év min.3/4 részében min 35-40fok legyen.Fagy meg eggyáltalán ne" ez megvalósult?
  Hogy ideális-e a mi éghajlatunk a fügéhez, annak eldöntésére nézd meg ezeket a képeket, több oldal van min a 3 albumban, az elmúlt években készültek a képek Nagykanizsa-Becsehely-Lenti térségében:
  http://gallery.site.hu/u/Floo/fugefak/
  http://gallery.site.hu/u/Floo/fuge
  http://gallery.site.hu/u/Floo/fuge_2010”
 • 3. Don_Calo 2011. január 12. 15:53
  „Don Parmezan | 2011. január 12. | 15:38:57

  Nü és?
  A Varga Jani (Letenye), az "Olasz" nincs benne ebben is? ;-)

  Amúgy meg mese, hogy nem fagy el.
  2010 tavaszára (a 2009-2010 közti télen) úgy elfagyott nálam (onnan csak pár km-re írok) hogy a földig vissza kellett vágnom az elszáradt ágakat! Előtte volt 2 szép év és nagyon enyhe tél, na akkor termett szépen, még 2X is őszig a bokor!
  De már a mínusz 10 fok is árt annak.
  Van kivim is, több tő, lugason és az sokkal jobban bírja. Ott akkor van gond, ha áprilisban visszajönne valami keményebb hideg és a kifakadt rügyeket, apró levélkéket mind lefagyassza.

  A fügét takarni kell télre, ha van rá mód. A cikkben szereplő mennyiséget képtelenség takargatni viszont. (Még a Balkánon is van aki betakarja, egy macedón ismerős mondta.)”
 • 2. Don_Calo 2011. január 12. 15:50
  „Virág elvtárs és a magyar narancs...”
 • 1. zoltanszabo 2010. november 15. 22:54
  „Ha látnátok most fügét mutatok. Csak egy kis baj van vele.Szólni kellene az égieknek is odafenn mert a mi éghajlatunk nem éppen ideális.Nem szereti a sok vizet,de a napfényt a meleget azt igen.Az év min.3/4 részében min 35-40fok legyen.Fagy meg eggyáltalán ne.Nekem is van a kert végében egy bokrom,termés is volt csak a sok eső miatt már pici korába elrohadt.Ettünk egy pár db-ot .Mit főznek belőlle?füge pálinkát?füge lekvárt? De próba szerencse hátha sikerül.A végén még füge nagyhatalom leszünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: a jövő évi büdzsé a megújulás költségvetése

Orbán Viktor: a jövő évi büdzsé nem az örökölt rendszerre épül, hanem teljesen újat teremt. Tovább olvasom