Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Független szervezetre bíznák a költségvetés ellenőrzését

A kormány azt tervezi, hogy egy, a parlament mellé rendelt független szervezetre bízza a költségvetés ellenőrzését. A legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz elnöke több mint egy éve kezdeményezte egy költségvetési tanács felállítását, akkor azonban a kormányoldal ezt nem támogatta.
A Fidesz elnöke még a múlt év március 21-én javasolta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnökségének kibővített ülésén, hogy költségvetési tanácsot kellene létrehozni, amely meg tudná akadályozni, hogy a parlament olyan költségvetést fogadjon el, aminek a számai irreálisak.

Akkor nem támogatták

Orbán Viktor elképzeléseit a jelenleg is kormányzó pártok nem támogatták. Az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász viszont semmi kivetnivalót nem talált benne. A kormány most egy parlament mellé rendelt független ellenőrző szervezet felállítását tervezik.

A Fidesz múlt év tavasszal, a választási kampányban, a gazdaság szereplőivel folytatott konzultációk alapján összeállított egy 10 pontból álló listát, amely a gazdasági élet szereplőinek legfontosabb követeléseit tartalmazta. Ezek közül az egyik legfontosabb az államháztartás rendbetétele.

Orbán Viktor pártelnök 2006. március 21-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnökségének kibővített ülésén úgy fogalmazott: először meg kell állítani a hiány emelkedését, ehhez viszont minden felesleges pazarlást meg kell szüntetni. Az ellenzéki politikus akkor azt mondta: létre kell hozni a költségvetési tanácsot, amely meg tudná akadályozni, hogy a parlament olyan költségvetést fogadjon el, aminek a számai irreálisak.

Az ellenzéki pártelnök a tanács tagjai közé választotta volna az Állami Számvevőszék elnökét, a testületnek pedig a többi mellett azt a jogot is megadta volna, hogy visszaküldje a költségvetést a kormánynak.

Lövétei István alkotmányjogász nem látott kivetnivalót az elképzelésben, amely egyébként kísértetiesen hasonlít az Államreform Bizottság mostani javaslatához.

Nyilvános adatok

Az egyetemi tanár az InfoRádiónak azt mondta: egy ilyen független testület nem befolyásolja az Állami Számvevőszék működését. Az ÁSZ feladata ugyanis a költségvetési javaslatok értékelése, illetve az elfogadott költségvetés végrehajtásáról szóló jelentés értékelése.

A számvevőszék feladata még annyival is több, hogy tartalmi értékelést is adhat egy adott állami feladata költségvetési forrásokból való ellátásának indokoltságáról vagy célszerűségéről az alkotmány szabályai alapján. Ennek a jogkörét semmilyen más szervezet nem befolyásolhatja.

A Népszabadság múlt heti összeállítása alapján a számvevők nyilvánossá tennék a közpénzek elköltéséről szóló adatokat, korlátoznák a költségvetés készítésének és ellenőrzésének szabályait, valamint azt is javasolnák, hogy be kell mutatni az egyes szaktörvényeknek a költségvetési hatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amatőr rádiós kapcsolatra készülnek Simonyival

Április 13-án Magyarországon egyedülálló módon amatőr rádiós kapcsolatba lépnek a Puskás Tivadar… Tovább olvasom