Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Függöny: végtelen választék

Könnyűek vagy nehezek, sűrű szövésűek vagy korszerűen átlátszóak, egyszínűek vagy mintásak, világosak vagy mértéktartóan színesek. Úgy tűnik, a választék kifogyhatatlan. A függöny az egész szoba hangulatát meghatározza.

Az ablak önmagában is az enteriőr dísze, de az emberiség régidőktől fogva számos módszert talált ki még tovább díszíteni ezt a „díszt".
Ebben az igyekezetben a legkülönfélébb anyagok kaptak helyet: fém, fa, műanyag, de mindenekelőtt a szövet.

A kiválasztásnál ügyelni kell arra, mit képviselnek a minták, hogyan illeszkedik a szövet a szoba összhatásába. Mivel a függöny sima, nagy felület, szinte vonzza a tekintetet, akár a szoba jellegét, . Nem szabad elfelejtkeznünk a föggöny praktikus funkciójáról sem: mivel a fény rajta keresztül érkezik a lakásba, anyaga, szövése, színe még erőteljesebben befolyásolja az összképet.
Ha magunk varrjuk, vagy varratjuk a függönyt, érdemes több anyagot vásárolni, és más berendezési tárgyakat is készít(tet)ni belőle. A sötétítőfüggöny anyagából például díszpárnát vagy ágytakarót - így az összhatás mindenképpen harmonikus lesz. A felsorolt darabok színe, mintája meghatározza a helyiség hangulatát, így ha jól eltaláljuk, már csak az apró kiegészítőket kell hozzá igazítanunk.      
 

Még a legmegszokottabb, kétfele széthúzható függönyök esetében is számtalan elrendezésmódot lehet kitalálni, olyanokat, amelyek jóval előnyösebbé és egyedibbé teszik az önök enteriőrjét. A színházi függönyre emlékeztető „ablakvédő" úgy van felerősítve a karnistartóra, hogy nem lehet teljesen széthúzni. Ezek csaknem egészében takarják az ablakot, de világos, átlátszó anyagból készültek, így közel sem akadályozzák a napfény behatolását a szobába – így hát még borús időben is világosság van odabent. A kovácsoltvas részletek szintén a helyiség teátrális jellegét emelik ki.

Gyerekszobába: a legkisebbek életterében bánjunk bátran a színekkel, mintákkal! Célszerű, ha a szoba alapszínének megfelelően választjuk ki a függöny anyagát, melynek mintája visszatérhet a falon (festett minta formájában), esetleg a párnákon (rátétmintán). Az anyagválasztásba vonjuk be a gyereket is (ha elég nagy): hagyjuk, hogy a lehetőségeken belül ő válasszon. A gyerekszobában különösen fontos, hogy a sötétítőfüggöny felfogja a kívülről beszüremlő fényeket, így nyugodt alvást biztosítson a kicsinek.   

Áramlik a fény: az elmúlt években teret hódítottak az áttetsző anyagból készült "alig" függönyök, amelyek a lehető legtöbb fényt eresztik át. Mivel könnyű, műszálas anyagból készülnek, könnyen moshatók és vasalni sem kell őket. Az olcsóbb anyagok mellett hódít a fémes szövésű organza. Modern hatást érhetünk el, ha áttetsző, de nyomott mintás függönyt választunk. A leggyakoribb a virágminta, de találkozhatunk gyümölcs-, vagy éppen lepkemotívumokkal is.   

Ráncok, kampók… Néhány módszer által könnyedén érhetünk el bizonyos dekoratív hatást. Egyik közülük – a függöny berakása, 

pliszírozása. Ráncokat képezni a függönyön számtalan módon lehet. Például kampókat kialakítani, amin keresztül van húzva a karnisléc, a ráncokat pedig a felső peremen elrendezni – ez a függönynek egészében véve klasszikus arculatot kölcsönöz és még egy dekoratív vonással egészíti ki.

(Tér)elválasztás: A függönyt - rendhagyó módon - egy nagy tér különböző funkciójú részeinek elválasztására is használhatjuk. Erre a célra válasszunk súlyosabb, jó esésű anyagot! Persze függönyt vagy vászonrolót nemcsak szobarészek határolására használhatunk: egyedi megoldást jelenthet olyan berendezési tárgyak, sarkok eltakarására is, amelyeket nem akarunk sem nézegetni, sem mások elé tárni. 

  

Saját kezűleg: függönyt varrni nem túl bonyolult dolog, ellenben sokat spórolhatunk vele, különösen akkor, ha egyedi igényeink vannak. Egyes helyeken (pl. Bricostore) a megvásárolt függönyanyagból ingyen megvarrják a függönyt, ez azonban nem feltétlenül a "végállomás": saját, kreatív ötletekkel egyedivé, izgalmassá varázsolhatjuk ablakunkat. Ilyen a rátétminta, amelyet könnyedén ráapplikálhatunk bármilyen kész függönyre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csengő jelez majd a tőzsdén

A kereskedésnyitás rangját emelve hamarosan csengőhang jelzi a hazai értékpapírpiac napi kezdetét,… Tovább olvasom