Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Fürdőkúrák

Több ezer éve alkalmazzák az orvosok a különböző hőfokú vizeket gyógyászati célra is.

A görög Hippokratész a meleg fürdők hasznos és káros hatásairól írt, és hideg vizes kúrákat ajánlott köszvényes betegei részére. A Római Birodalom neves orvosai – Celsus, Galenus, Ascleiades – szintén alkalmaztak hidroterápiás kezeléseket. Korányi Frigyes az 1898-ban kiadott tankönyvében számos betegség gyógyítására ajánlotta a vízgyógyászatot.

Hazánkban a római fürdőkultúra nyomait ma is láthatjuk Aquincumban. A török hódoltság idejéből maradt ránk a Rácz- és a Császár-fürdő. Szokoli Musztafa pasa Budán építtetett fürdőket. Annak ellenére, hogy évtizedek óta alkalmazzuk, a fürdők hatásmechanizmusuk alapján alakulnak ki. Szerepet játszanak ebben a hőhatás, a mechanikus és kémiai faktorok kölcsönhatása, az oldott kémiai anyagok és a reflexmechanizmusok egyaránt.

Mi a gyógyvíz?

Mielőtt a gyógyvízről, gyógyfürdésről beszélnénk, célszerű néhány fogalmat tisztázni. A földből feltörő vagy kiszívott víz nem automatikusan gyógyvíz. Amennyiben a spontán feltörő víz legalább 20 fokos, s a mesterségesen fúrt víz legalább 30 fokos, akkor termálvíznek nevezzük. Amennyiben ez a termálvíz megfelelő mennyiségű (1000 mg/liter) oldott ásványi anyagot tartalmaz, akkor ásványvíznek nevezzük. Gyógyvízzé akkor válik a víz, ha megfelelően elvégzett vizsgálatokkal bizonyítjuk gyógyhatását, s amennyiben az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság ezt elfogadja, valamint a közlönyben közzéteszi.

Különböző összetétel

A gyógyfürdőket a domináló kémiai összetételük alapján különböztetjük meg. A legismertebbek a konyhasós, a szénsavas, alkalikus, kénes, jódos, brómos és radioaktív vizek. A gyógyfürdőkúra során egyrészt a víz fizikai tulajdonságait, mint a hő hatását, felhajtóerejét, ellenállását, hidrosztatikus nyomását érvényesítjük a gyógyításra, másrészt a vízben lévő kémiai anyagok gyógyhatását használjuk fel.

A szénsavas fürdő értágulatot okozó hatása révén az artériás és vénás keringési zavarok kezelésére alkalmas leginkább.

A sós fürdők a kopásos ízületi betegségek és a krónikus nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmasak.

A győri termálvíz

Az alkalikus vizek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. A Győrben talált termálvíz két kútját 1978-ban, a harmadik kutat 2002-ben – a megfelelő vizsgálatok eredményes elvégzése után – nyilvánították gyógyvízzé. Az átlagban 2000 méter mélységből feltörő víz 65–67 Celsius-fokos. Összetétele alapján úgynevezett alkáli-hidrogén-karbonátos és kloridos hévíz, mely jodidion-tartalmánál fogva a jódos gyógyvizek csoportjába sorolható (alkalikus, jódos, klóros víz). Ez a víz – összetételénél és hőfokánál fogva – kifejezetten alkalmas a kopásos gerinc- és ízületi betegségek kezelésére, ezenfelül igazolt a hatása a krónikus nőgyógyászati betegségek esetén is. Alkalmazható oldott ásványianyag-tartalma miatt ivókúrára és akár inhalációs célokra is.

Mi ajánlott és mi nem?

A termálvíz igénybevétele és alkalmazása során azonban célszerű néhány alapszabály betartása:

1. Mielőtt a fürdőkúrát megkezdjük, célszerű annak ellenőrzése, hogy nem áll-e fenn olyan betegség, amely ellenjavallja a fürdőkúrát. Ilyen legismertebb: a szív- és érrendszeri betegségek, visszértágulat, magas vérnyomás, akut lázas állapotok, nagy kiterjedésű bőrbetegségek, valamint a széklet- és vizelettartás nehézségei.

2. Nem minden mozgásszervi betegségben hasznos a meleg vizes kúra. Gyulladt, és emiatt fájdalmas ízületek vagy heveny ideggyulladás esetén nem ajánlott a meleg vizes kezelés.

3. Amennyiben a fenti kizáró tényezők nem állnak fenn, akkor terápiás hatás kiváltásához ajánlatos a balneoterápiás kezelések kúraszerű alkalmazása, egy-egy alkalommal 20–40 percet ajánlott a termálvízben mozgással eltölteni.

Dr. Szanyó Ferenc (reumatológus, osztályvezető főorvos)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az erdőbe jártak lövöldözni a móri bankrablás gyanúsítottjai

A Tatabánya körüli erdőkbe járt lövöldözni a móri bankrablás két gyanúsítottja, N. László és W.… Tovább olvasom