Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Fürdőzéssel szerezhető orrmelléküreg-gyulladás

Az orrmelléküregek közül a rostasejtek és az arcüreg már újszülöttkorban azonosíthatók, levegővel telődésük a növekedés során néhány hónap alatt megtörténik, tehát funkcionáló melléküregekként szerepelnek.

Az iköböl is jelen van kezdemény formájában az újszülöttben, ennek légtartalma azonban csak a 3–4. életév során alakul ki, míg a homloküreg a serdülőkorra pneumatizálódik.

A sinusitis

Sinusitisről akkor beszélünk, ha az orrmelléküregekben gyulladás alakul ki. Ez legtöbbször bakteriális fertőzés következtében lép fel, de ismertek vírusok és allergiát kiváltó ágensek, illetve kémiai okok is. Uszodasinusitisben pl. a nátrium-hipoklorid és a hidrogén-peroxid.

A gyulladás következtében a nyálkahártya megvastagodik, a hám ideiglenesen átalakul, a nyáktermelődés jelentősen fokozódik. A duzzanat és a nagy tömegű váladék elzárja a szűk kivezető nyílásokat és az üregekben elszaporodó baktériumok és a gyulladás sejtes elemei gennyes váladékká alakulnak. Mind az orr szűk réseinek ventilációs zavara, mind a lehűlés a lokális keringés befolyásolásán keresztül önmagában is helyi nyálkahártya-duzzanathoz, a hám csillómozgásának bénításához vezethet.

Kezelés

A kiváltó okok megszüntetése után fontos, hogy helyreállítsuk a melléküregek ventilációját, azaz a normális orrlégzést, a bénult csillómozgást és a nyáktermelést. A terápia fő fegyvere a jól megválasztott és megfelelő módon adagolt antibiotikum, lokálisan alkalmazott duzzanatcsökkentő orrcseppek és gyulladáscsökkentők. A nyálkahártya felszínére spray formájában juttatott antibiotikum is igen hasznos segítség lehet. A konzervatív kezeléssel nem gyógyuló esetekben a melléküregekben rekedt gennyes váladékot mosással kell eltávolítanunk.

Népi gyógymód

A népi gyógymódok esetenként elősegíthetik a gyógyulást. Általában hasznos az „infralámpa-kezelés". Fontos megjegyezni, hogy ez csak lázmentes esetben alkalmazható. A „gőzöléssel" a forrázás veszélye miatt legyünk elővigyázatosak!

Az orrjáratok kitisztítása

A legfontosabb kezelési mód az orrjáratok kitisztítása. Tudnunk kell, hogy a természet is gondoskodik erről, hisz – mint az ábrán is jól kitűnik –, az arányában nagy felszínű orrnyálkahártyát a garat felé mozgó csillószőrök nyáktranszportjukkal spontán tisztítják. Nagyobb gyermeknél a naponta többszöri orrfújatás, kisebbeknél motoros orrszívó alkalmazása jön szóba. A fertőzött váladék eltávolítása sokszor önmagában meg is oldja a problémát!

Megelőzés

Az uszodasinusitisek megelőzésének legfontosabb momentuma a fürdőzéskor alkalmazott helyes orrlégzési technika. Meg kell tanítanunk a gyermekeket, miként kell a víz alatt a levegőt benntartani, illetve a bekerült vizet kifújni! Ezzel megakadályozható, hogy a nagy kiterjedésű és tetemes nagyságú hámfelszínnel bíró orrnak és melléküregeinek rendszerébe uszodavíz kerüljön és ott pangjon. Tekintettel arra, hogy a strandolás sokak számára nem csupán úszogatást jelent, hanem víz alatti hancúrozást is, az orrcsipesz használatának javallata nem jöhet szóba. Bár ez lenne a legjobb prevenció, de a strand vizét lenyelheti a gyermek és magas lázzal járó hányást-hasmenést is kaphat.

Ismert tény, hogy az „asztmásúszás" milyen hasznos a beteg alsó légutakkal élő gyermekek számára. (Nekik szakember tanítja a helyes légzéstechnikát.)

Allergia esetén

Meg kell említenünk, hogy az allergiás, nem kezelt orrhurutban a felső légutak nyálkahártyájának ellenálló képessége legyengült és fertőzésre való hajlama igen nagy. Tanácsos a vélt allergiás orrhurutot mielőbb kivizsgáltatnunk, hogy szakorvos segítségét kérhessük.

Megfontolandó, hogy beteg, náthás gyermekünket engedjük-e strandolni. Ők garantáltan fertőzés forrásai lehetnek!

Csak ellenőrzött helyen

Jól kell megválasztani minden korosztály számára az úszásra-sportolásra és a fürdőzésre-pancsolásra alkalmas uszodát, termál- vagy gyógyvizet, természetes folyó- vagy állóvizet, esetleg tengert! Fontos szabály, hogy csak engedélyezett, fürdésre kijelölt helyeken fürödjünk, ahol az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat ellenőrzi a víz minőségét!

Dr. Horváth Éva (fül-orr-gégész, gyermekfülész és audiológus)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem Bill Gates a leggazdagabb

El kellett búcsúznia Bill Gatesnek a világ leggazdagabb embere titulustól. Az új győztes a mexikói… Tovább olvasom