Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Fűszerezzünk muskátlival!

Ablakban, erkélyen, teraszon és mindenképp virágcserépben képzeljük el az egyik legelterjedtebb balkonnövényt, a dúsan virágzó muskátlit. Azt már viszont kevesen tudjuk, hogy ételeinknek is
kiváló zamatot adhat.
A muskátlit nem kifejezetten kellemes illatáért tartottuk – legalábbis eddig. Nemrég megjelentek a piacon olyan muskátlifajták, melyek akár a mindennapi étkezéseink részévé válhatnak. Az eperszínű virágú Pelargonium „Concolor Lace" mogyoróízt, a Pelargonium „Tomentosum" mentaízt kölcsönözhet ételeinknek – tudjuk meg Lobitz Ákostól, egy mosonmagyaróvári virágkertészet képviselőjétől. A Lajta-parti város jól felszerelt árudájában már megvásárolhatók ezek a virágkülönlegességek. A Pelargonium „Odoratissimum" egy jóízű almára emlékeztet, ezt a muskátlit illata mellett kis fehér virágairól ismerhetjük meg. A Pelargonium „Torento" gyömbérízű, halványlila a virága, a Pelargonium scabrum „Mabel Gray" citromízű, virága rózsaszínű, akárcsak a narancsízű „Orange Fizz" muskátlié. A kis, fehér virágú Pelargonium fragrans szerecsendióízt kölcsönöz ételeinknek, a Pelargonium „Sweet Mimosa" pedig répaízt. Ez a muskátli halvány rózsaszín, fehér színű virágú cseresznyepiros foltokkal.

Nemrég megjelentek a piacon olyan muskátlifajták, amelyek akár a mindennapi étkezéseink részévé válhatnak.


Tippek muskátlis ételekhez



Friss lazacfilé tésztával és mogyoróízű muskátlival
Készítsen egy könnyű alapszószt a lazachoz. Fűszerezze a haldarabkákat az apróra vágott almaízű muskátlival. A tésztát főzze olaszosan „puhára", szűrje le, majd forgassa meg vajon. Sózza meg, adja hozzá a szintén apróra vágott mogyoróízű muskátlileveleket. Az ínyencek összeaprózhatnak pár pisztáciát is, és szintén hozzáadhatják a tésztához. Tálalja a tésztát a lazacdarabkákkal és a szósszal leöntve.

Fehérborban sült halszeletek almaízű muskátlival
Fűszerezze, majd párolja meg a halszeleteket száraz fehérborban. A hal levét liszttel sűrűsítse be és csomómentesen keverje el. Kóstolja meg és tejszínnel lágyítsa egy kicsit a szószt.
Végül apróra vágott alma- és citromízű muskátlilevelekkel ízesítse a szószt. Ezután rögtön tálalhatja a halszeletet akár krokettel vagy rizzsel, majd a fimon aromás szósszal.

Lazacszószos Farfalle citromízű muskátlival
Főzze a farfallét (pillangó alakú tészta) olaszosan puhára, majd készítsen a halléből egy könnyű szószt.
A friss lazacot vágja apró darabokra, majd forgassa meg forró vajon. Finoman fűszerezze a haldarabkákat és adja a szószhoz. Adjon hozzá apróra vágott kaprot, illetve alma- és citromízű muskátlit.
A tésztát körben a tányér szélén halmozza fel, a tányér közepére helyezze a lazacszószt.

Szárnyaskrémleves muskátlival
Készítsen csirkeaprólékból levest, majd habarja be liszttel. Ízlés szerint egy kis tejszínnel is ízesítheti a levest, végül adjon hozzá apróra vágott citrom- és narancsízű muskátlileveleket. A levest apróra vágott, olajon megpirított kenyérkockákkal és szójacsírával tálalhatja.

Zellerkrémleves muskátlival
Hámozza meg a zellert, vágja apró darabokra, adjon hozzá hagymát és forgassa meg vajon. Öntse fel húslével és főzze puhára. Adjon hozzá sót, borsot, majd sűrítse be tejszínnel. Végül adja hozzá az apróra vágott szerecsendió-ízű muskatlileveleket és felhabosíva tálalja.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autósüldözés és kábítószerfogás Pécsett

Egymillió forint értékű - Magyarországon ritka kábítószert - pervitint találtak egy autósnál… Tovább olvasom