Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Futball: helyzet Magyarországon és Sopronban

Az idegenlégiósokra épített magyar válogatott Máltán szenvedett szégyenteljes vereséget, az FC Sopron pedig a Honvéd otthonában maradt alul. Egy röpke szubjektív elemzés formájában „nézzünk körül” a válogatott, majd az FC Sopron háza táján.
A Máltán vereséget szenvedett kezdő tizenegyben egyetlen Magyarországon futballozó játékos volt, a játék alapjait nem hazánkban elsajátító Leandro... Nehéz névleg erősebb együttest pályára küldeni, mint amelyet a Bozsik–Détári kettős neve jelzett. Viszont e légiós válogatottban a kezdők kevesebb mint fele, öt játékos stabil kezdő élvonalbeli klubjában. Vanczák, Juhász – mindketten vastagon benne voltak a máltai kudarcban –, Tóth Balázs, Dárdai és Huszti. Tor-

ghelle klubjában gólképtelen, Szabics hosszú sérülésből épült föl. Amióta a West Bromwich kiesett az angol élvonalból, Gera árnyéka tavalyi önmagának. A szintén az angol másodosztályban szereplő Királyra bízvást számíthat a mindenkori rivális, „besegített” a norvégoknak és a máltaiaknak is. Fehér Csabának bérelt helye van az Eindhoven kispadján, de néha még oda sem ülhet le... Matthäus mindenkit ki akart árusítani, nem volt csapat... Most Bozsikék elvben a legjobb gárdát küldik a pályára, viszont büntetlenül lehet hibázni, s vannak, akik ezzel visszaélnek. Azért állt a Máltán elbukó játékosokból a magyar válogatott, mert a külföldön játszók jobbak, mint az itthon szereplők.
Az egyre kevésbé jegyzett magyar bajnokságban 9 forduló után a 11. helyen áll a szezonnak szebb reményekkel nekivágó Sopron.
Hogy mi e szerény szereplés oka? Elsősorban a 9 meccsen szerzett 8 gól! A Sopron rúgta a legkevesebbet az egész mezőnyben. Ha leszámítjuk a REAC pályáján aratott „gólzáporos”, 3–1-es győzelmet, valamint a Fehérvár elleni 2–1-es sikert, akkor 7 meccsen 3 gól az igen szerény mérleg. Kevés gólt rúgott, de majdnem mindig kapott a Sopron. A védelem csak egy, a Diósgyőr elleni meccset tudott „nullára”, azaz kapott gól nélkül lehozni. Pedig mögötte az egyik legprofibb mentalitású, s legjobb magyar kapus áll Rabóczki Balázs személyében, aki nemegyszer mentette meg katasztrofális vereségtől a csapatát. Hogy mennek, futnak, hajtanak, küzdenek a soproniak, azt még többé-kevésbé el lehet mondani róluk – leszámítva a tatabányai szezonnyitót. Ez azonban még korántsem dicséretre méltó, hanem minimális alapkövetelmény. Mint egy orvosnál, hogy ne tévessze össze mondjuk a bokaficamot az aranyérrel... A mezőnyben még – magyar szinten – elfogadhatóan teljesít a Sopron, ezért viszont nem jár bajnoki pont. Sok helyzetet hagy ki a gárda, a védelemben viszont mindig akad egy-két rossz helyezkedés, elvétett labda. E hibákat pedig az ellenfelek köszönik szépen, gólokra váltják.
A napokban távozott két légiós, a jobbára csak edzőmeccseken szereplő Trkulja s a jól kezdő, ám az utóbbi meccsekre visszaeső Lekic. Az emberileg szerény és szimpatikus román fiúk közül igazi erősítést Radu jelent, s újabban Munteanu. A tapasztaltabb magyar labdarúgók közül Bagoly sokáig sérült volt, Horváth András pedig formán kívül van... A többiek fiatalok, akiknek hullámzó a teljesítményük. Kérdés, meddig lehet erre hivatkozni az eredménytelenség indokaként. Reméljük, már nem sokáig, mert az azt jelentené, hogy a csapat – amelyről nemrég Selymes azt mondta, jóval több van benne – elkezdi gyűjteni a győzelmeket, s elindul felfelé a tabellán. Bár már látnánk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom