Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Futballistából regényhős

„Futballozni mindenki futballozott…, de nem mindenki futballista." Ez Esterházy Péter új regényének első mondata. „Én pedig … arra vártam, hogy akár a nagy Netzer, egyszer csak megjelenik a tér mélyéből előtörő – regényhős." Az utazás végén érthetővé lesz: miért a játékok játéka a foci.
A labdarúgó-világbajnokság napjaiban külön is küldetése van Esterházy Péter Utazás a tizenhatos mélyére című friss regényének. A megértést hozza ez a kicsi könyv. A kisfutballista a régi meccsek helyszíneit fölkeresve, a hazai pályát az idegennel összevetve érti meg élete lényegét, érteti meg a játék, az élet értelmét. Magára ismerhet a sok „negyedosztályú futballista", aki „nem egy elfuserált első osztályú, nem egy tehetségtelen másodosztályú vagy egy fegyelmezetlen, frusztrált harmadosztályú. Minden szintnek megvan a nívója, ez egy jól hierarchizált szakma, egy jó negyedosztályú játékos az egy jó játékos a negyedosztályban." Ezzel az utazással érthetővé lesz, miben más a profi játékos, aki képes „Nem a kéznél lévők közül, a rendelkezésre állók közül a legjobbat kiválasztani, hanem a legjobbat megteremteni: új teret."

Plasztikussá lesz az első osztályú szurkoló alakja. Ő az, aki nem tud néző lenni, aki mindig belül van, „ott a téglalapon belül", mert a játékot a játékból látja, aki nem azért drukkol egy csapatnak, mert a csapat jó, hanem mert a mienk. És azért is szereti a focit, mert játszva-szurkolva tudja: mindannyiunkban van egy darab Brazília, „a bennünk lévő csoda lehetősége, a fantáziánk, a merészségünk, a vágyaink esélye…" Esterházy tizenhatosának mélyén még a focianalfabéta is szerethető, és persze a nő, legalábbis az a néhány, akik tényleg ért a focihoz.

(Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére; Magvető kiadó; 147 oldal; 1990 forint)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-csúcs: 2008-ig megoldást kell találni az alkotmányra

Brüsszelben pénteken megkezdődött az EU-tagállamok csúcsértekezletének második napja, amelyen többek… Tovább olvasom