Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Füttykoncert a portugál EU-elnökség átvételekor

Kifütyülték a portugál minisztereket és az európai uniós biztosokat vasárnap este Portóban, amikor azok megérkeztek az Európai Unió (EU) soros elnökségének átvétele alkalmából rendezett ünnepségre. A miniszterelnök szerint ez a tiltakozás a demokrácia ünnepe.
Portugália vasárnap vette át az EU soros elnökségét fél éves időtartamra a tisztség eddigi betöltőjétől, Németországtól. Az esemény alkalmából az észak-portugáliai Portóban vasárnap este fényes ünnepséget rendeztek, az eseményre érkező portugál minisztereket és európai uniós biztosokat azonban a rendezvény közelében tüntetők tiltakozása és füttyszava fogadta.

Az öt szervezet, köztük szakszervezetek felhívására az utcára vonuló tüntetők a szociális szempontokat szerintük sutba vágó uniós politika ellen tiltakoztak. A felvonulók egyúttal a szocialista párti José Sócrates vezette portugál kormány lemondását követelték.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság portugál elnöke és a portugál miniszterek a főbejáraton mentek be az ünnepségnek helyet adó épületbe, Sócrates kormányfő viszont inkább egy rejtett bejáratot választott a helyszín megközelítésére.

A miniszterelnök a történtekről úgy nyilatkozott, hogy még nem volt példa arra, hogy a soros EU-elnökséget átvevő országokban ne lettek volna tüntetések, amelyek - mint megjegyezte - tulajdonképpen a demokrácia ünnepét jelentik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult az Állami Egészségügyi Központ

Tovább olvasom