Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

FVM: újra fel kell fedezni a fejlődő országokat

Évtizedekkel ezelőtt számos fejlődő országban dolgoztak magyar szakértők, ám a kapcsolatok a rendszerváltást követően, néhány kivételtől eltekintve, megszakadtak.
A nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében Magyarországnak ismét fel kell fedeznie a fejlődő országok gyakran már elfelejtett piacait - mondta az MTI-nek Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára, a "Kitörési stratégia a mezőgazdasági K+F-ben - lehetőségeink a fejlődő országokban" címmel megtartott tanácskozás után.

Évtizedekkel ezelőtt számos fejlődő országban dolgoztak magyar szakértők, ám a kapcsolatok a rendszerváltást követően, néhány kivételtől eltekintve, megszakadtak.

Most, hogy Magyarország a donor országok között van, hazánknak ismét lehetősége kínálkozik a kapcsolatok ismételt felvételére ezekkel az országokkal. Magyarország segíthet a fejlődő országoknak többek között a növénytermesztés, az állattenyészés, a vízgazdálkodás technológiáinak megújításában, a szakemberek képzésében, tapasztalatok átadásában.

Erről beszélt előadásában Kanizsay Endre, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára is különös tekintettel Afrikára, ahol véleménye szerint könnyen feléleszthetőek lennének a régebbi magyar kapcsolatok.

Takács István, a Külügyminisztérium főosztályvezetője azt emelte ki, hogy Magyarország alig néhány országban van jelen a nemzetközi fejlesztési együttműködés keretébe tartozó projektekkel, így többek között Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Moldovában és Vietnámban.

Olvasóink írták

  • 3. KolompárRómeó 2009. november 11. 21:14
    „Majd amikor mi is csatlakozunk az elfeledett fejlődő országokhoz, akkor ismét térjünk vissza a témára...”
  • 2. achilleus 2009. november 11. 16:24
    „kilométerhiányuk van”
  • 1. achilleus 2009. november 11. 16:24
    „Például Chilét, és a chilei cseresznyét ...FVM”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraki menekülteket fogtak el Ártándon

Négy iraki menekültet találtak egy román rendszámú teherautó rakterében az ártándi határátkelőhelyen… Tovább olvasom