Délmagyar logó

2015. 10. 07. szerda - Amália 12°C | 20°C

Garamvölgyi: költségtérítést fizethetnek a jövőben az elítéltek

A tervek szerint jövőre életbelépő új büntetés-végrehajtási (bv) kódex eleme a fogvatartottak költségtérítése.
Költségtérítést fizethetnek a jövőben az elítéltek - mondta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy pénteken társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány az új büntetés-végrehajtási (bv) kódexet.

A tervek szerint jövőre életbelépő jogszabály új eleme a fogvatartottak költségtérítése. A jövőben felszámítanák a szándékos egészségsértés vagy fegyelmi ügyekben hozott sérülések miatti költségeket, az iratmásolás és továbbítás költségeit, de meg kell fizetni egyebek mellett a szintén új elemként megjelenő reintegrációs őrizet megszüntetésének bűnügyi költségeit is. Megszűnik az ingyenes konditerem használat, a jövőben fizetni kell bizonyos többletszolgáltatásokért is, mint például a merülőforraló, hűtő, televízió, telefonálás költségeit is az elítélt állja. A törvénytervezet rögzíti azt is, hogy a fogvatartottak által végzett termelőmunka szervezésénél törekedni kell arra is, hogy a börtönök önellátók és részben önfenntartók legyenek.

Garamvölgyi László hangsúlyozta: a társadalmi változások, az arra választ adó büntetőpolitika, az új büntető törvénykönyv és az elmúlt évek büntetés-végrehajtási tapasztalatai aktuálissá teszik a 34 éves szabályozás helyett, egy új, tartalmát, szabályozási elveit és irányait tekintve modern büntetés-végrehajtási kódex megalkotását. Hozzátette: a régi alapelvek, a törvényesség, a fokozatosság, a normalizáció mellett új elemként jelenik meg a rugalmasság, a káros hatások minimalizálása, a pragmatizmus az egyéniesítés a szabadságvesztés végrehajtásában. Kiemelkedő cél a társadalomba visszailleszkedés elősegítése, az elítéltek hatékonyabb foglalkoztatása, oktatása, a szabadulás utáni jogkövető életmód kialakításának elősegítése, természetesen a fogva tartás biztonságának és rendjének fenntartása mellett - mutatott rá. Garamvölgyi László szerint a törvénytervezet teljes mértékben összhangban van a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács prevenciós stratégiájával, a társadalmi bűnmegelőzés alapvető céljaival.

A szabályozással összefüggésben újdonságnak nevezte, hogy az elektronikus távfelügyeleti eszköz is helyet kap a szabadságvesztés végrehajtása során. Az őrzött területeken kívüli munkáltatás esetén az elektronikus távfelügyeleti eszközök alkalmazása a költségek mellett, a biztonsági kockázatot, valamint a személyi állomány leterheltségét is csökkenti - mondta.

A törvénytervezet erősen disztingvál, a társadalomra kevésbé veszélyes fogvatartottak - első bűntényesek, vagy gondatlan, például közlekedési bűncselekmények miatt elítéltek - külső kapcsolattartási szabályait is új alapokra helyezné és megváltoztatná az intézeten belüli mozgásukról rendelkező előírásokat is. Ugyancsak a kisebb súlyú, vétség miatt elítélteket kérelmükre a társadalmi kötődés programba helyeznék, aminek lényege, hogy a programban előkészítik a szabadulás utáni befogadó környezetet, segítik a korábbi munkahelyre történi visszahelyezését, továbbá elősegítenék a lakhatását. Ha a korábbi munkahelyre visszahelyezés nem lehetséges, akkor új munkahelyet derítenek fel a számára, vagy a közfoglalkoztatás keretében térhetne vissza a munka világába.

Azok az elítéltek, akiket első alkalommal ítélnek szabadságvesztésre és fogházban vagy börtönben töltik 5 évnél nem hosszabb büntetésüket, ha vállalják, a szabadulást megelőző fél évvel reintegrációs őrizetbe helyezhetők. Garamvölgyi szerint ez a szabadság teljes elvonását megszünteti, de mozgási szabadságát és tartózkodási helye szabad megválasztásának jogát korlátozza. A büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt lakást az elítélt csak a határozatban megjelölt célból, különösen a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása, munkavégzés vagy gyógykezelés céljából, meghatározott időben és útvonalon hagyhatja el. Ha a szabályokat megszegi, visszakerül a büntetés-végrehajtási intézetbe.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezet szerint az élet, testi épség és az egészség elleni szándékos, ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények, illetve a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények sértettjét - kérelmére - értesíteni kell az elítélt véglegesen vagy feltételesen történő szabadon bocsátásáról, valamint a szabadságvesztés végrehajtásának félbeszakításáról, illetve javítóintézeti nevelés esetén a fiatalkorú végleges és ideiglenes elbocsátásáról.

A tervezet külön fejezetben szabályozza az elítélt sajtó útján történő nyilatkozattételét, illetve nyilatkozatának közzétételét. Ez akkor korlátozható ha az elítélt véleményét sajtótermékben vagy irodalmi műben kívánja nyilvánosságra hozni. Annak tartalma nem sértheti a sértett jogait vagy jogos érdekeit, nem népszerűsítheti a bűnözői életmódot, a büntetés-végrehajtási intézet rendjét és biztonságát vagy a nemzetbiztonságot.
12 következő >> végére >>> 15 hozzászólás
Moderálásra küldöm 15. tucat 2013.09.08. 18:20

(Modi, az ördög vigyen el, azért nagy csibész vagy, ugye, tudod? :D Tedd csak ki bízvást, legalább ezt az oldalra! A többi meg, ha már így döntöttél, maradjon köztünk! :D Ezen a pályán te vagy a bíró, nem pofázom - dehogynem -, nehogy piros lapot is kapjak. :D)

Moderálásra küldöm 14. tucat 2013.09.08. 18:09

13. Fatboy35
Ne mulassza el ajánlatunkat! Néhány, vagy komolyabb eltökéltséggel egyetlen, kemény huszárvágással megnyerheti beutalónkat, és akár évekig élvezheti gondtalanul felkészült stábunk szakadatlan wellness-szolgáltatásit! Garantált a külvilág zaklató és megbetegítő ingereitől mentes környezet! Vendégeinknek a kúra időtartamára teljes és egészséges ellátást biztosítunk!
/Apró betűs rész: Felhívjuk figyelmét, hogy a játékban megnyert beutaló másra nem ruházható át, és - tekintettel a kapacitásunkat messze meghaladó érdeklődésre - a megkezdett kezelések a beutaló lejárta előtt nem szakíthatók meg, és a kívánt, a beutalóban előirányzott eredmény elérését megelőzően nem hagyhatók abba. Pácienseink állapotjavulását számos eszközzel igyekszünk elérni, egyebek mellett a szigorúan szabályozott napirenddel, házirenddel és kipróbált, jól bevált fegyelmi-függelmi rendszerünkkel is, amellyel a többnyire megbomlott életritmusukat és lelki békéjüket is fokozatosan helyreállítjuk, akár az… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 13. Fatboy35 2013.09.08. 16:36

Éppen ideje megszüntetni a wellness börtönöket. Csak úgy mellesleg, a JOBBIK ezt már évek óta szorgalmazza.

Moderálásra küldöm 12. tucat 2013.09.08. 14:13

"Baltából nagy úr, jelentem, a foglalkozás elérte a célját!"
Alig jelent meg a madzag, máris tömegével ragadnak rá a legyek, elkerülve a sokkal táplálóbb, igazi, <moderálva> (Egészségetekre váljék az ebéd! :D)

Egyébként pedig egy civilizált (nem mellesleg európai) ország büntetőpolitikájának nemcsak - és nem is elsősorban - a közösségi normák ellen vétővel szembeni büntetőigényének a kielégítése a célja (azért csukták le, hogy "bűnhődjön" - mondják alább is), hanem
1. A társadalom védelme úgy, hogy az erőforrásokat visszavezeti a társdalomba (és a gazdaságba), azaz korrekciós eljárásokkal segíti vissza a megtévedt bárányt a nyájba, ahol csak esélyt lát erre.
2. Érvényesíti az állam és a társadalom büntetőigényét a vétséget elkövetővel szemben, így törekedvén arra, hogy megelőzze a vétő és mások újabb jogsértéseit - ez lenne a "bűnös, bűnhődj" elv, de ez, egy valóban civilizált, nem önmagát kaszaboló társadalom államában sosem kerülhet az első… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 11. NP1 2013.09.08. 12:51

Az áldozataiknak okozott kárt sem tudják kifizetni.
Természetesen ez is parasztvakítás a választók rendpárti részének.

Moderálásra küldöm 10. rózsakert 2013.09.08. 12:49

a kötél olcsóbb megoldás lenne !!

Moderálásra küldöm 9. xene@freemail.hu 2013.09.08. 11:38

6. pachakuti 2013.09.08. 10:42
"A kirótt évektől függetlenül addig maradjon benn a kis csínytevő, amíg az általa okozott kárt akár a munkájával, akár a rokonyok segítségével meg nem térítette!"

A rokonoknak aztán igazán sok köze lehet egy bűncselekményhez (elmész majd, ha az unokatesódnak kell segíteni a börtönben?)...jó, hogy már nem azt mondod, hogy aki szülte a csínytevőt, is kerüljön börtönbe...

Moderálásra küldöm 8. kormoska 2013.09.08. 11:17

1.csonakos

Érdekes amit írsz....,valóban a tényleges életfogytosoknak vagy a 20-30 évre lecsukottaknak ugyan mihez fűzödik érdeke??
A költségtérítést a rab családja is kifizetheti,vagy csak a bebörtönzött??
Társadalmi kötődés programja...,mi ez az ökörség?Munkahely keresés+lakhatás biztosítása.Bankszámlát nem nyitnának még nekik?
Egyedül a gondatlan vagy a közlekedési baleset miatt ülők helyzetének könnyítésével értek egyet,de az utóbbiakat már manapság sem teszik össze köztörvényesekkel!

Moderálásra küldöm 7. Együgyű 2013.09.08. 10:59

,,Garamvölgyi: költségtérítést fizethetnek a jövőben az elítéltek"
Mese-mese mátka pillangós madárka nekünk felnőtteknek a 2014-es választások előtt! Vélelmezem, a börtönök nem a jómódúakkal lesznek tele! Szerintem a börtönökben 80%-ban az elítéltek a költségtérítést, ha akarnák, sem tudnák fizetni! Azt sem tudom most elhinni, hogy minden új büntetés-végrehajtási fogvatartottnak az állam bácsi értelmes munkát tudna biztosítani! (Ez talán a közmunka kettő lenne? Lehet, hogy a munkaügyi statisztikát javítaná?) Ha nem tudnak fizetni, akkor majd amnesztiát, kapnak a fogvatartottak? Ha ezt a tervezetet a leendő, majdani elítéltek megtudják, akkor vélelmezhetően úgy, mint a politikusaink, ha van vagyonuk a szeretteikre, ismerőseikre íratják! ,,Megszűnik az ingyenes konditerem használat, a jövőben fizetni kell bizonyos többletszolgáltatásokért is, mint például a merülőforraló, hűtő, televízió, telefonálás költségeit is az elítélt állja." Eddig én azt nem gondoltam, hogy az előbbiek… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 6. pachakuti 2013.09.08. 10:42

Az én javaslatom egyszerűbb és szerintem igazságosabb lenne:
A kirótt évektől függetlenül addig maradjon benn a kis csínytevő, amíg az általa okozott kárt akár a munkájával, akár a rokonyok segítségével meg nem térítette!
Az ötletről csak annyit: már megint egy, a Jobbik által kitartóan követelt (jelen esetben az önfenntartó börtönökről) törvénymódosítás kiherélt, Fidesz ötletként előadott pótcselekmény.


15 hozzászólás12 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

A gázpalackok helyes tárolására figyelmeztet a katasztrófavédelem

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!