Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Garat- és torokgyulladás

Szabad-e levegőre menni a náthás csecsemővel? Nemhogy szabad, kifejezetten ajánlott.

Szabad-e levegőre menni a náthás csecsemővel? Ha nincs láza, és egyéb szövődmény gyanúja sem merül fel, akkor nemcsak szabad, hanem kifejezetten előnyös is. A friss levegőn könnyebben tud lélegezni, biztos, hogy 1–2 nappal rövidebb idő alatt gyógyul meg.
A náthával párhuzamosan vagy akár előbb is jelentkezhet a garatgyulladás, néha csak néhány nappal később köhögés, krákogás formájában. A hátsó garatfalon lecsorgó gennyes váladék ingerli a garatot, gyakori köhögést vált ki, ez fekvő helyzetben még fokozottabbá válhat.

Duzzadt orrmandula

Náthánál az orrmandula nagyobbra duzzad. Az ilyen csecsemő vagy kisded kénytelen a száján keresztül venni a levegőt, aminek az a következménye, hogy elmarad az orr párásító, melegítő és szűrő hatása. A garat- és toroknyálkahártya kiszárad, közvetlenül találkozik a beáramló porral, kórokozókkal, ez krónikus gyulladáshoz, gyakori garat- és légcsőgyulladáshoz vezet.

Nem kell teljes láztalanságra törekedni!

A felső légúti hurutos betegségek zömét vírusfertőzés okozza, melyre a tüneti, a gyógyszertárban recept nélkül kapható gyógyszereken kívül az esetek többségében másra nincs szükség. Fogadjuk el az orvos véleményét, ne akarjunk kárt okozni gyermekünknek, ne legyünk türelmetlenek! Láz vírusfertőzés esetén több napig is fennállhat, fontos a lázcsillapítás, de a teljes láztalanságra nem kell törekedni. A súlyos gégehurutos panaszokat kivéve, nem kell azonnal az ügyeletre menni. A háziorvos ismeri a beteget, ő tudja a legmegfelelőbb, leghatékonyabb ellátást nyújtani.

A garat-, torok- és mandulagyulladás tünetei: a torokfájás, fájdalmas nyelés, hőemelkedés, vagy néha igen magas láz, hányinger, hányás, köhögés, krákogás. Antibiotikum csak orvosi utasításra adható. Véletlenül se adjunk az előző betegség kezeléséből megmaradt antibiotikumot, bár a kiszerelés célszerűsége miatt elvileg nem is maradhat.
Az antibiotikum szedési ideje általában 5–10 nap, bár újabban létezik egy újfajta, korszerű szer, amelyet, csak 3 napig szükséges adni, hatása mégis tovább tart. Tartsuk be mindig az orvos utasításait! Nagyobb óvodás- vagy iskoláskorú gyermeknek torokfertőtlenítős öblögetés, szopogatós tabletta vagy spray formájú gyógyszer is javasolható. Ezek a gyógyszertárban vény nélkül beszerezhetők.

Gégehurut

A gégehurut sajnos már csecsemőkorban is igen súlyos, akár életveszélyes betegség lehet. Leggyakrabban 1–3 év közötti gyermekeknél alakul ki.
Legtöbbször vírus okozza. Előjele nincs, a szülők hirtelen rekedtséget, majd ugató köhögést észlelnek. Súlyos esetben kifejezett húzó jellegű légzési hang hallható. A tünetek általában az éjszakai órákban, főleg hajnalban jelentkeznek. Láz, majd hurutos tünetek jelentkezhetnek később. A belégzési nehezítettség pár óra alatt enyhülhet, de az élet első éveiben a szűkebb légút miatt gyorsan rosszabbodhat is. Nyugtalan, sápadt lehet a gyerek, néha el is kékülhet. Kifejezett panaszok esetén a gyermeket sürgősen kórházba kell vinni, nagyon súlyos esetben mentő igénybevétele is indokolt lehet. A későbbiekben vírusfertőzés esetén a tünetek bármikor ismétlődhetnek.

A köhögésről

A légúti betegségek egyik leggyakoribb tünete a köhögés. A köhögés reflextevékenység, és elsősorban a légutak tisztulási mechanizmusának segítője. A köhögés lehet száraz, hurutos vagy ugató. A száraz köhögés oka legtöbbször vírusfertőzés, ritkábban allergia, idegen test, száraz levegő is okozhatja. Jelentkezhet kezdődő tüdőgyulladás vagy arcüreggyulladás esetén. Csak a kimerítő, száraz, elsősorban az éjszakai nyugalmat zavaró köhögést kell csillapítani.
Köhögéses panaszok esetén inkább köptető, váladékoldó hatású gyógyszert adjunk nappalra, lehetőleg csak éjszakára adjunk köhögéscsillapítót. Éjszakára köptetőt adni nem célszerű.

Mit lehet tenni?

A szülők már a kezdeti tünetek esetén felismerik a betegséget a jellegzetes tünetek miatt, és a háziorvos által korábban megbeszélteknek megfelelő terápiát alkalmazzák, de ilyen esetben is mindig meg kell mutatni a gyermeket az orvosnak. A hideg levegő belélegeztetése, pl. ha kinyitjuk az ablakot, vagy szabad levegőre visszük, könnyíthet a gyermek légzésén. Szobai hideg vizes párologtató készülék is segíthet. A gyermeket meg kell nyugtatni, a sírás csak tovább rontja a helyzetet. A kissé párásított levegőjű szoba is csökkentheti a légúti betegségek számát. Az életkor előrehaladtával a rohamok gyakorisága, súlyossági foka csökken.

Légcsőhurut

A légcsőhurut a légcső nyálkahártyájának gyulladása, legtöbbször vírusok okozzák. Jellemzője az eleinte száraz köhögés, mely néhány nap alatt sokszor magától is felszakad, majd megszűnik. Láz nem minden esetben fordul elő. 

Dr. Muzsay Géza, a házi gyermekorvosi ellátás megyei szakfelügyelő főorvosa

Kapcsolódó anyag >>

Felső légúti betegségek gyerekeknél (2006-02-21) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom