Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Garázsokat privatizálna a BKV

A jelenlegi járatszintű alvállalkozói üzemeltetésnél jobban megérné, ha a BKV komplett telephelyeket, illetve autóbuszos ellátási körzeteket "privatizálna" – írja a Népszava a birtokába került, belső szakértői anyagra hivatkozva, amelyről a cikk szerint várhatóan csak a tulajdonos önkormányzat következő vezetése dönt.
Jelenleg a BKV csaknem kéttucatnyi autóbuszvonalát működtetik alvállalkozók: a cég 1999 óta adja üzemeltetésbe – 5–8 évre, illetve határozatlan időre – a vonalakat. Mivel a BKV önköltségének mintegy 40 százaléka az állandó – javarészt a telephelyek és karbantartóbázisok fenntartásából származó – költség, a szakértői anyag ezek leépítését, ezzel együtt pedig "a komplett telephely és ellátási körzetére vonatkozó szolgáltatáskisorolást" veti fel. Ez érdemi megtakarítással, létszámcsökkentéssel és azzal járhat, hogy az alvállalkozói üzemeltetésű vonalak számának növekedése a monopolhelyzetben lévő BKV tevékenységének részleges privatizálását jelentheti - írja a lap.

A lap úgy tudja: a kelenföldi és a dél-pesti buszgarázsok esetében merült fel lehetőségként az alvállalkozásba adás. Abban az esetben, ha a leendő vállalkozó rendelkezik saját telephellyel, a BKV másnak bérbe adhatja, vagy akár értékesítheti is a garázsokat. Előbbi hosszú távon havi több tízmilliós bevételt hozhat, míg az eladás egyszeri, de jelentős, garázsonként 1-1 milliárdos összeget - írja a lap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősszel elsőfokú ítélet lehet Kolompár Orbán ügyében

Az ősszel elsőfokú ítélet születhet a Kolompár Orbán és társai ellen folyó büntetőperben, a… Tovább olvasom