Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Gárda-rendezvény - Fővárosi Törvényszék: a bíróság nem mérlegelhet

A vonatkozó jogszabályi előírások értelmében bármely közigazgatási határozat felülvizsgálata során a bíróság kizárólag az adott döntés jogszerűségét bírálja el.
A bíróság nem mérlegelheti a közigazgatási határozatokban nem szereplő indokokat, és azokat nem egészítheti ki - közölte a Fővárosi Törvényszék szombaton az MTI-vel a Magyar Gárda megalakulásának évfordulója alkalmából szervezett rendezvényt megtiltó közigazgatási határozattal kapcsolatban.

A tájékoztatás szerint a vonatkozó jogszabályi előírások értelmében bármely közigazgatási határozat felülvizsgálata során a bíróság kizárólag az adott közigazgatási döntés jogszerűségét bírálja el.

A "Fővárosi Törvényszék döntése során nem mérlegelhette a BRFK határozatában nem szereplő, a rendezvény céljával, eszmeiségével összefüggésben utólag felvetett szempontokat, minthogy azt sem vizsgálhatta, hogy a más néven, más szervezet által bejelentett rendezvény szervezői, vagy annak résztvevői mennyiben vettek vagy vesznek részt a bíróság által betiltott Magyar Gárda mozgalom tevékenységében" - tudatta a szervezet.

Azt is jelezték, hogy a bírósági döntések kereteit a hatályos jogszabályi rendelkezések jelölik ki. A bíróságok számára nem választás kérdése, hogy betartják-e azokat, a döntéseket sem a közhangulat, sem pedig, egyéb, az eljárás keretein kívül eső körülmény nem befolyásolhatja - írta közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) még márciusban bejelentett felvonulás megtartását a rendőrség korábban megtiltotta. Az eseményen a bíróság által betiltott Magyar Gárda öt évvel ezelőtti, 2007. augusztus 25-ei megalakulásáról kívántak megemlékezni. A bejelentő jogorvoslati kérelmének azonban a Fővárosi Törvényszék helyt adott, így a rendőrségnek tudomásul kellett vennie a rendezvényt. A Kormányszóvivői Iroda ezzel kapcsolatban azt közölte: a kabinet tiszteletben tartja a bíróság döntését.

A jogerősen betiltott Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulójáról megemlékező rendezvény jelenleg tart a Hősök terén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt az aljnövényzet a fővárosi Naplás-tónál

Több hektáron gyulladt ki a bokros, fás aljnövényzet a főváros XVII. kerületében, a Naplás-tónál -… Tovább olvasom