Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Gaskó István: magas a munkabeszüntetés támogatottsága

Magas szintű a vasutassztrájk támogatottsága a reggeli műszakváltás után is - közölte Gaskó István, a munkabeszüntetést meghirdető érdekképviselet elnöke.
Konkrét számokat azonban egyelőre még nem tudott. A MÁV ugyanakkor azt mondja, hogy jelentősen javult a helyzet az éjszakához képest.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének pénteken megkezdett sztrájkja miatt hajnalban a vonatok nem közlekedtek - mondta Gaskó István.

A MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek ugyanakkor azt mondta, hogy éjjel hullámzó volt a sztrájk támogatottsága. Sigulinszki Tibor azt közölte, hogy reggel hat óráig a 469 vonatból 326 közlekedett. A pályavasút részéről 1736-an jelentkeztek az éjszaki műszakban szolgálatra, közülük 99-en nem vették fel a munkát. A MÁV Startnál nagyobb volt a támogatottság elsősorban a jegyvizsgálók és kocsivizsgálók között: 853 dolgozóból 137-en nem vették fel a munkát.

A reggeli műszakváltás utáni helyzettel kapcsolatban Gaskó István azt mondta, hogy néhány vonatot a MÁV "erővel" elindított, ám nem lehet tudni, hogy ezek a szerelvények mikor indulnak és meddig jutnak el. Utasok szerinte ezeken a járatokon nincsenek. A sztrájk támogatottsága tehát a reggeli műszakváltás után is magas szintű, azaz a vasúti közlekedés ma nem vehető igénybe - tette hozzá.

A MÁV szerint viszont jelentősen javult a helyzet, egyre többen vették fel a munkát.

Sigulinszki Tibor elmondta azt is, hogy a nagy pályaudvarokon kollégáik folyamatosan tájékoztatják az utasokat a várható helyzetről. Az interneten a www.mav-start.hu oldalon percről-percre lehet látni, hogy hol és milyen vonatok közlekednek, valamint a MÁVDIREKT 06/40-49-49-49-es telefonszámán is lehet tájékozódni.

Pénteken a vasutasok mellett a Liga Szakszervezetek is sztrájkot hirdetett. Gaskó István, a konföderáció elnöke szerint több tízezren csatlakoznak majd a munkabeszüntetéshez, a sztrájk támogatottsága a 2007-es történelmi csúcsot jelentőnél is magasabb lesz. Konkrét adatokat még nem tudni. Az érdekképviseleti vezető egyelőre annyit tudott mondani, hogy sok iskoláról tudnak, ahol különféle időkben megkezdik a 2, 4 vagy 6 órás munkabeszüntetést. De sztrájkol még a Kőrös Volán, valamint az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) is.

Gaskó István leszögezte, a sztrájkkal azt akarják elérni, hogy a kormány vonja vissza a megszorító intézkedéseit és függessze fel a törvényalkotást ezekről. Emellett kezdjen érdemi tárgyalásba a szakszervezetekkel: tartsa be a sztrájktörvényt és jelölje ki a tárgyalódelegációját. Azt szeretnék, hogy a kormány csak a társadalom által elfogadott intézkedéseket hozza meg, megszorításra nincs szükség.

Olvasóink írták

  • 2. Power 2009. május 08. 15:08
    „1-nek: A melegek másságát jobban elviselnéd! :)”
  • 1. sziszka1 2009. május 08. 12:30
    „"Gaskó István leszögezte, a sztrájkkal azt akarják elérni, hogy a kormány vonja vissza a megszorító intézkedéseit és függessze fel a törvényalkotást ezekről. Emellett kezdjen érdemi tárgyalásba a szakszervezetekkel: tartsa be a sztrájktörvényt és jelölje ki a tárgyalódelegációját. Azt szeretnék, hogy a kormány csak a társadalom által elfogadott intézkedéseket hozza meg, megszorításra nincs szükség. " ez vicc ő az aki nem tárgyal, nem tartja be a sztrájk törvényt!

    Megszorításra nincs szükség, de jól ismeri a gazdaságot! (vagy neki nincsen anyagi gondja > 2 szakszervezet feje, bizottsági tag > így nekem sem lenne anyagi gondom)

    gaskó úr menjen a TTcsába”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ejtik a vádat Roman Polanski ellen

Elutasította csütörtökön egy Los Angelesi bíró Roman Polanski beadványát, amelyben a… Tovább olvasom