Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Gaskó: Sikeres, de eredménytelen volt a sztrájk

Pénteken délben felfüggesztette a vasutassztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ).
Gaskó István szerint már az eredmény lett volna, ha a kormány elküldi képviselőit a szakszervezetekhez, akikkel érdemben tárgyalhattak volna a követelésekről.

Arra a kérdésre, hogy mikor folytatják a felfüggesztett munkabeszüntetést, Gaskó István elmondta: egyelőre tárgyalnak a szakszervezeti vezetőkkel, értékelik az eseményeket és a kormány reakcióit, azután döntenek a folytatásról.

A VDSzSz Szolidaritás hivatalos értesítése alapján 12.00 órától felfüggesztette a ma nulla órától 18.00 óráig meghirdetett sztrájkját. A kezdetektől alacsony támogatással bíró munkabeszüntetést a vártnál jóval korábban függesztette fel a VDSzSz, hiszen támogatás és szimpátia hiányában a megmozdulás erejét és értelmét vesztette. 

A vasutasok támogatásának hiánya a kezdetektől érzékelhető volt, a reggeli műszakváltás után azonban egyértelművé vált, hogy a szakszervezeti vezetők követeléseivel, magatartásával a vasutasok nem kívánnak azonosulni, ehhez támogatásukat nem adják.

A korábbi híradásoknak megfelelően a vonatok az ország egész területén egyre több helyen indultak el, és a vasutasok "kiszálltak" a sztrájkból, még az olyan erős, korábban sztrájk szempontból megingathatatlan csomópontok is, mint például Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza. 

A vasúttársaságok igyekeznek mielőbb megszervezni a menetrendszerű vonatközlekedést, és a lehetőségeihez képest biztosítani az utasok pontos eljutását. Erről természetesen folyamatosan tájékoztatja az utasokat a korábbi megszokott csatornákon: a MÁV-START Zrt. honlapján (www.mav-start.hu), valamint a MÁVDIREKT információs központ vonalán a 06-40-49-49-49-es telefonszámon.  

Sztrájk idején. Hat órával hamarabb fejezték be - Fotó: Segesvári Csaba
Sztrájk idején. Hat órával hamarabb fejezték be - Fotó: Segesvári Csaba

A meghirdetett Volán és BKV járatokon a MÁV-START Zrt. által kibocsátott bérleteket a mai napon éjfélig továbbra is elfogadják, a vonatpótló buszok az előzetes tájékoztatásnak megfelelően közlekednek. Az IC vonatok a mai nap folyamán pót- és helyjegy nélkül igénybe vehetők, a fedélzeti pótdíjmentes jegykiadás éjfélig engedélyezett.

A teljes menetrend szakszerű helyreállítása érdekében a vasúttársaság először az elővárosi vonatokat ezt követően a távolsági és az InterCity járatokat törekszik pontosan elindítani, majd ezt követik a nemzetközi járatok forgalomba állítása. Az utasok is ennek megfelelően tervezhetik meg utazásukat. 

Mivel a sztrájk támogatottsága alacsony volt és a vonatok többsége a délelőtti órákban is közlekedett, ezért a korábbi munkabeszüntetésekkel ellentétben hamarabb állhat helyre a vasúti közlekedés. A legtöbb helyen, amelyeket a sztrájk kevésbé érintett, már az esti órákra, országos szinten - beleértve a nemzetközi menetrendet is - a teljes menetrend szerinti közlekedés előreláthatólag a szombat hajnali üzemkezdetre állhat vissza - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága.

Az orvosok is befejezték, a pedagógusok folytatják

Pénteken délben felfüggeszti a vasutassztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a Független Hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a munkabeszüntetés a terveknek megfelelően zajlott. Hogy a sztrájk elérte-e a hatását, azután derül ki, miután tárgyaltak a kormány képviselőivel - tette hozzá az elnök.

Szintén befejezte a munkabeszüntetést a résztvevő orvosok többsége - mondta a Független Hírügynökségnek Gyenes Géza a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke, ugyanakkor Kerpen Gábor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: a tanárok nem függesztik fel az egész naposra bejelentett sztrájkjukat.

A vasutasok pénteken éjféltől kezdtek munkabeszüntetésbe. A VDSZSZ és a MÁV ellentétesen értékelte a munkabeszüntetés menetét és sikerét, azonban a vonatközlekedés országszerte kiszámíthatatlanná vált a sztrájk hatására. Az előzetes tervek szerint a Bajnai-kormány megszorító intézkedései ellen szervezett munkabeszüntetés este hat óráig tartott volna.

A Liga Szakszervezetek által meghirdetett sztrájkhoz a VDSzSz, a PDSZ és a MOSZ mellett az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és a GYSEV is csatlakozott.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. flexsnake 2009. május 08. 21:50
  „23. remélem magáncégnél vagy alkalmazott. próbálnál te sztrájkolni... Kapnád a munkakönyvedet hogy vidd máshová. Idegesítő hogy menetrendszerűen sztrájkolnak. Még a többi szakszervezet nem téma.. Azoknak elég 10évben egy. De ez a máv.... El fogyott a retyópapir. Vegyünk? Hülye vagy???? Sztrájkolunk! Kilukadt a vasutkerék! Sztrájkolunk!”
 • 22. Power 2009. május 08. 21:17
  „Flexi! Kezdem aggódni jelenlegi állapotod miatt!
  Talán Horváth Ágnes páncélszekrényével kezeltek a kórházban? :)”
 • 21. flexsnake 2009. május 08. 19:21
  „BEszünteti a munkát a CDESZ!

  ,,A CDESZ(cigány dolgozók etnikai szakszervezete) a válságcsomag bevezetése ellen tiltakoznak munkabeszüntetésükkel. Arról nem szól a hír hogy mely cégeknél szüntetik be és arról sem hogy hogyan mivel ez a munkabeszüntetés évek óta tart. "

  A nieklbolhatenyésztők is kívánnak csatlakozni valamely sztrájkhoz de még nem döntötték el milyen okból.
  Várható hogy a pornóipari dolgozok is munkabeszüntetést fognak alkalmazni. Talán 1-2 napig nem fognak izélni.
  Tavaly tiltakozásul 1 napig semmit nem vettek a szájukba, ételt sem.”
 • 20. flexsnake 2009. május 08. 19:14
  „Gaskó szerintem tanulj egy kicsit.
  Nem követelések vannak hanem kérések.
  Követelni retyópapirt követelj.
  A követelések akkor jogszerűek ha elvitted a talicskát és nem hoztad vissza időben. Na akkor szoktunk követelni türelmetlenül.
  Állami cég ne követeljen. A szakszervezete meg főleg ne miután évente minimum 3szor beszüntetik a munkát, hátráltatják ezzel az utasforgalma és az áruszállítást is. Ez a rendszer működésének a tudatos akadályoztatása. Ami állami cégre tekintettel egyenesen durva.
  Majd ha fog egy seprűt a kezébe és tiszta lesz az összes kocsi. Majd ha nem negyedórákat késnek.... Akkor MAJD lehet KÉRNI! Nem követelni hanem kérni!”
 • 19. smalltown 2009. május 08. 18:09
  „ami eredmenytelen az nem sikeres.

  gasko magyarazata meg hamubasult fassag.”
 • 18. Power 2009. május 08. 17:56
  „17-nek: "Franciaországban az ilyen állami és vállalati vezetőket már régen elzavarták volna, mi még gondolkodunk tárgyalási eredményeken, ami évek óta nincs. Csőd annál inkább."”
 • 17. igazságkereső 2009. május 08. 17:47
  „Power idézek: "...és gerincük is lenne,már nem lennének vezetők ebben az országban."Kedves Power, hol élsz Te? Nem a társadalomnak kellene inkább összefogni, de erőteljesen, és akkor valóban nem lennének vezetők azok,akik jelenleg csak elnyomorítják a népet és annak országát?!Nincs értelme egy ilyen éretlen társadalmú
  országban sztrájkot szervezni, ezt Gaskó Úrnak is látnia kellene, értelmetlen erőlködés az egész! Addig, amíg
  a magyar társadalom nem nő fel legalább a franciák szintjére, de leginkább a német példamutató összefogás
  erejére, addig nálunk Magyarországon ne is szervezzen senki sem sztrájkot.Tessék megnézni a német DB
  / Deutsche Bahn / sztrájkját,három nap alatt elérték azt amit akartak, de aki látta,az tudja,hogy ott valóban minden vasutas letette, illetve nem vette fel a munkát, egész Németország vasútja állt.Csak sajnos nálunk az
  emberi összefogás hiányzik, a széthúzás viszont példamutató.Most olvastam, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter Úr több százmilliós villát építtet magának, melynek csak a havi törlesztése 1,7 millió Ft,ehhez
  5 milliós havi fizetés szükségeltetik.Ez még nem lenne baj, csak éppen Ő és szorgalmas munkatársai készítik el azt a megszorító csomagot,amelyet nekünk kell megszenvedni,pedig nem is mi "húzattuk a cigánnyal" a Hungáriában.Na ezért kellene összefognia a magyar társadalomnak,de úgy néz ki,hogy ez csak hiú ábránd marad.Na ennyit csak a hozzászólások eredményességéhez és a sztrájkok szervezéséhez.Tanulni kell ezt még nekünk,de nagyon!Mit is mondott a nagy Lenin? Tanulni, tanulni, tanulni .....”
 • 16. Power 2009. május 08. 16:54
  „A kormánypárti politikusoknak tulajdonképpen nem az lenne a feladata, hogy saját megélhetési érdekeikkel foglalkozzanak és egyfolytában a választópolgárokat szorongassák.
  Sajnos a saját pénztárcájukon nem látnak túl, mert ha túllátnának és gerincük is lenne, már nem lennmének vezetők ebben az országban.
  Ha az egyszerű melós, aki alig tudja eltartani családját sztrájkolni kezd, az már szerintük egyenesen bűnnek, vagy bűnös cselekedetnek minősül.
  A fabatkáért(1 forintért) dolgozó milliárdos adóelkerülő miniszterelnököt, vagy az 50-70 milliós keresettel rendelkező MÁV vezért és vezérhelyetteseket már így is túlfizettük, amiért csődbe vitték az országot és a MÁV-ot.
  Franciaországban az ilyen állami és vállalati vezetőket már régen elzavarták volna, mi még gondolkodunk tárgyalási eredményeken, ami évek óta nincs. Csőd annál inkább.”
 • 15. nemecsekerno_007 2009. május 08. 16:19
  „10. sziszka1 2009.05.08. 15:16
  Kissé túlzott az beszedés és ellenôrizhetetlen az újraelosztás. A törvényi szabályozás és az fékek, ellensúlyok rendszere (sajtó, ügyészség etc...) nem elég hatékony és némely esetben a "Mátrix része" ezért az lenne a megoldás ha kevesebb lenne a beszedés, kevesebb a szociális és egyéb jelleg? kiadás és magasabb lenne az ÁFA, illetve az újraelosztás rászorultsági alapon menne nem úgy, hogy "nyugdíjas", "távhôvel f?tô", "tanuló".

  Persze ez a politikusoknak nagyon kényelmes, ugyanis ezen elv alapján gyakorlatilag ezek egy választókörzetben vannak illetve nagy tömeg? szavazatot jelentenek amit egy két "gumicsont" meglóbálásával egybôl meg lehet venni. :(

  Sikeres volt de eredménytelen. :D

  - Gratulálok, a m?tét sikerült, de sajnos a beteg meghalt :)”
 • 14. sörpocak 2009. május 08. 16:18
  „Gaskó úr!
  A szakszervezeti alattasai rájöttek, hogy őket csak bábúként kezeli a saját meggazdagodásához vezető útján! Másfél millából mindenki könnyen vagdalkozik! Miért nyilatkozott úgy, hogy ez egy alattomos támadás? Ha a vasútnál észben is annyira gazdagok uralkodnának mint ön pénzben-mert esze nincs-, akkor nem kellene a vasútnak évente több milliárd kárt okozni. Csodálkozik, ha a sztrájkra már csak kevesen vállalkoznak? A reggeli mokkában a vdszsz alelnöke úgy nyilatkozott, hogy azért mennek a vonatok, mert a próbaidős kollégáikat nem akarják kirugatni. Ezek szerint önnek stabil a helyzete? Persze hogy stabil, hiszen a törvény nem ad módot a szakszervezeti vezetők leváltására. Remélem, ezt a tagság előbb, vagy utóbb megteaszi, hiszen csak kárt okoz, a milliójai megszerzéséért!”
 • 13. Power 2009. május 08. 16:01
  „11-nek: Nem tudtam, hogy Bajnai egy tehetséges vezető...eddig úgy tudtam, hogy az államcsődöt okozó Gyurcsány-kormány bukott (adóelkerülő) gazdasági minisztere volt.”
 • 12. varadipal 2009. május 08. 15:44
  „Hát! Gaskónak nem maradt ideje szétosztani a lopott lőszert, pedíg a vasútőrök már a lopás éjszakáján sem dolgoztak. Azért az felháborító, hogy a vasúti főosztályvezető helyettessell egy színvonalon kap a Gaskó havi 1 M fizetést.Több, mint a miniszteré. Már a főov.h-kfizetése is felháborító.Mennyit keresnek a főo.v-k, és az ágazati igazgatók közpénzből? A vasútnál van legalább 25-30 főosztály, az alá tartozik 3-4 osztály, az alá 4-5 alosztály, főcsoport, csoport stb... Hogy hová tünt a lóvé, és mitől van veszteség, a fene tudja. Krampács Guszti/svéd állampolgár/ meg minimálbérért veri a bazaltot a talpfák alá és a sínek közé 1000 fok melegben.”
 • 11. sziszka1 2009. május 08. 15:16
  „"Van miért sztrájkolni, ha másért nem a tehetségtelen tolvaj vezetők leváltásáért"

  de nem ezért sztrájkoltak!”
 • 10. sziszka1 2009. május 08. 15:16
  „Ez kétirányú utca! ne feledd! mert az állam a gyűjtő- elosztó pozíciót tölti be!”
 • 9. Power 2009. május 08. 14:39
  „...nem közlekedtek a villanymozdonyok, nem fogytak a több ezer kilowattok! :)
  Remélem, hogy ezzel nem azt akartátok sugallni, hogy ne sztrájkoljanak a dolgozók...nem ők vitték csődbe a MÁV-ot. Az államot sem a munkavállalók vitték csődbe, hanem a vezetők.
  A MÁV vezetők 50-70 milliós fizetésükhöz képest egészen jól csődbe tudták vinni a MÁV-ot a "Pannon Puma szülőatyjával" Kóka Jánossal (SZDSZ)együtt.
  Van miért sztrájkolni, ha másért nem a tehetségtelen tolvaj vezetők leváltásáért.”
 • 8. sziszka1 2009. május 08. 14:29
  „nálam, mivel nem frissítettem az oldalt, a te hozzászólásod volt az utolsó, ezért reagáltam! remélem nem haragszol!”
 • 7. aranka2 2009. május 08. 14:27
  „Nagy bukta Gaskóéknak, nagy siker az országnak.”
 • 6. Logaritmus 2009. május 08. 14:19
  „Power, az előttem szólók elmondták a lényeget. :)”
 • 5. sziszka1 2009. május 08. 14:14
  „Power tévedsz! hiszen a vasút biztonságát akkor is fenn kell tartani, ha épp sztrájkolnak! plusz világítani kell a pályaudvarok közös helyiségeit, a BP nyugati és keleti pályaudvar csarnokát, ki kell írni a kijelzőre, hogy nem közlekednek vonatok stb, ezek mind költségek, és mivel nincs eközben bevétel, ezért ezzel egyenes arányban növekszik a veszteség!

  de ezt egy vasúti munkás (gaskó) nem tudja felfogni!”
 • 4. imna 2009. május 08. 14:08
  „Nemsokára jönnek a pedagógusok is! :)”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagymama sírja alá rejtették a heroint

Soproni drogkereskedőket fogtak el az osztrák és a magyar rendőrök Ausztriában. Tovább olvasom