Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Gátszakadás Kolontárnál: így kellett lennie?

Kolontár - Október 4-én megtörtént Magyarország XXI. századi legsúlyosabb környezetszennyezése. A kolontári vörösiszap-tározóból kizúdult lúgos víz egyelőre beláthatatlan károkat okozott. Hét ember elhunyt, állatok és növények tízezrei pusztultak el. A környéken élő családok reménytelen helyzetbe kerültek. Összefoglalás, visszatekintés.
Emlékeztetőül: hétfőn 12 óra 10 perckor a MAL Zrt. ajkai timföldgyárának kolontári vörösiszap-tározójánál átszakadt a gát. A tározóból elsősorban a vörösiszapot fedő hatalmas mennyiségű iszapos víz folyt ki. A leülepedett, sűrű vörösiszap 96–98 százaléka az első becslések szerint a tározóban maradt. A lúgos víz elöntötte a környező településeket, Devecsert, Kolontárt, Somlóvásárhelyt, Tüskevárt, Apácatornát valamint Kisberzsenyt. Hasonló eset még nem történt a timföldgyártás történetében. Mintegy 6–700 000 köbméternyi vörösiszap árasztotta el a környéket. A kiömlő vizes iszap körülbelül 40 négyzetkilométert öntött el.

Iszapömlés: egy vörös zagy, amely tízezrek életét tette tönkre pillanatok alatt. Fotó: MTI (galéria)

A MAL Zrt. tájékoztatása szerint a korábbi esőzések miatt a tározó sarka az agyagos talapzaton megcsúszott, ezért szakadt át a gát. A kormány környezetvédelmi államtitkára, Illés Zoltán ugyanakkor azt mondja, elképzelhető, hogy a tározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű.

A zagy neve, alkotórészei

A vörösiszap az alumínium előállítás során használt eljárás (timföld köztitermék gyártása) mellékterméke. Amikor a nyersanyagból, a bauxitból lúggal kivonják az alumíniumtartalmú anyagokat, az ekkor visszamaradó maradék a nátronlúg oldattal alkotja az úgynevezett vörösiszapot. A nevét az iszapszerű állagáról és a színéről kapta, amit a bauxitban jelenlevő vas-oxid okoz. A vas-oxidot számos célra, például vörös festékek színezőanyagaként használják. Főbb ásványos összetevői: vas-oxidok és -hidroxidok, alumínium-hidroxidok, nátrium-szilikátok, kalcium-karbonát, kvarc, gipsz.

A kiömlés miatti pánikra reagálva a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) igyekezett hangsúlyozni, hogy a „vörösiszap nem mérgező, de a benne levő maradék nátronlúgtartalom miatt veszélyes anyag. A veszélyes jelleget a feldolgozás során belekerülő nátrium-hidroxid (nátronlúg) okozza. Az Ajkán tárolt vörösiszapok jellemzően 5–8 százalék nátronlúgot tartalmaznak. A nátrium-hidroxid erősen lúgos anyag, amit a papír-és textiliparban, a szappan- és mosószer-gyártásban, valamint a vegyiparban, így a bauxit-feldolgozásban is széles körben és nagy mennyiségben használnak fel. Tény, hogy a megszáradt vörösiszap – mivel nagyon finom por – a légutakba kerülve mint por irritálja a légutakat, illetve a lúgos kémhatása miatt ez a hatás még erősebb mint a közönséges porok esetében."

Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. ajkai timföldgyárának cégvezetője a katasztrófa után az indexnek nyilatkozta, hogy a vörösiszap-tározó gátja az erő szimbóluma volt, és a bekövetkezett esemény ellentmond a fizika törvényeinek.

A környezetszennyezés legjobban a Torna-patakot és a Marcal-folyót érintette, mindkét vizünknek az élővilága teljesen kipusztult. A Rábába és a Dunába érve a lúgos víz folyamatosan hígult, így kémhatása is csökkent, de ennek ellenére a katasztrófavédők a Duna főágán halpusztulás jeleit észlelték a Rába-torkolatnál. Elterjedt az is, hogy radioaktív sugárzásveszélyt is okozott a gátszakadás: az MTA erre is azonnal reagált: „a vörösiszap radioaktív sugárzása messze az egészségügyi határérték alatt van."

Iszapömlés: egy vörös zagy, amely tízezrek életét tette tönkre pillanatok alatt. Fotó: MTI (galéria)

Orbán Viktor miniszterelnök október 7-én látogatta meg a katasztrófa területét, ahol azt mondta: „Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak". Ennek alapján elképzelhető, hogy a kolontári részeket újjáépítés és méregtelenítés helyett tiltott zónává alakítják.

A Greenpeace magyarországi szervezete két laboratóriumban is megvizsgáltatta a Kolontáron vett mintáit. Szegfalvi Zsolt, a szervezet magyarországi igazgatója sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a mintákban „magas" az arzén (110 mg/kg), a higany (1,3 mg/kg) és a króm (660 mg/kg) koncentrációja. Ugyanakkor elgondolkodtató az is, hogy a többi elemről nem mondott semmit, az eredményeket értelmezve összekeverte a talaj és az ipari hulladék, a szennyezettségi és az egészségügyi határérték, valamint az ivóvíz és az ipari víz fogalmait.

Iszapömlés: egy vörös zagy, amely tízezrek életét tette tönkre pillanatok alatt. Fotó: MTI (galéria)

Amiről eddig senki sem beszélt: a szennyezés területén, egészen pontosan alatta található a hazai karsztrendszer, amely most komoly veszélybe került. A Dunántúli középhegység alatt húzódó karsztvízrendszer számos település ivóvízellátását oldja meg, s a Balatonnal is kapcsolatban van. Ha a mintegy negyven négyzetkilométernyi szennyezett területen talajcserére lenne szükség, ahhoz 20 centiméternyi talajvastagsággal számolva 8 millió köbméter új talaj kellene.

Olvasóink írták

 • 18. CID 2010. október 10. 16:22
  „(Talán igaza van Kozma Atyának: a tetteseknek teljes vagyonukat fel kellene ajánlani saját lelki békéjük miatt!)

  Gondolom, most is a lelkiismeretük furdalja őket, s nem az, hogy meg...... őket, esetleg :)”
 • 17. csak_pontosan 2010. október 10. 09:14
  „frakk 2010.10.09. 22:34
  - igazad van! De továbbmegyek:
  az állam kobozza el a tettesek vagyonát és az Önkormányzattal együtt működtesse az üzemet.
  A 7 (8?) halálesetet ezzel sem lehet megfizetni!!
  (Talán igaza van Kozma Atyának: a tetteseknek teljes vagyonukat fel kellene ajánlani saját lelki békéjük miatt!)”
 • 16. frakk 2010. október 09. 22:34
  „A 3 milliárdos csak a strómanok láthatósága?? Kik állnak a strómanok mögött? Politikusok legyenek megnevezve.
  Az egész magyar aluminium ipar eltünt a magyar állam tulajdonából. Itt az idő a visszaprivatizálásra.”
 • 15. antikos 2010. október 09. 20:50
  „Nagyon érdekes pletykát hallani. A külföldi sajtó nem fog ráülni! Két nagyon magas vezető a valódi tulajdonos? Kíváncsi lennék ennek valóságtartalmára! Azonnal hozzák nyilvánosságra az offshore cégadatokat!”
 • 14. Garfield 2010. október 09. 20:17
  „12. Logaritmus 2010.10.09. 17:19

  Ez azért így konkrétan lóf*sz esti fénnyel, mivel a lényeg a "jegyzőkönyv: X"-ben van.”
 • 13. jozko 2010. október 09. 19:28
  „Így kellett lennie.

  A természettudományok törvényszerűséget maga a Teremtő Úristen sem változtatja meg.
  Az ember viszont megismerheti , alkalmazhatja ezeket a törvényeket!

  Sokan túlságosan is hozzászoktak ahhoz, hogy a társadalmi törvényeket lábbal tiporják-következmények nélkül.
  Mint látható, a természet törvényeivel ezt nem tehetik büntetlenül.

  Kérdés az , kik viselik a büntetést?”
 • 12. Logaritmus 2010. október 09. 17:19
  „http://vastagbor.blog.hu/2010/10/09/a_kornyezetvedelmi_felugyeloseg

  "A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szeptember 24-én a helyszínen ellenőrizte a MAL Zrt. ajkai telephelyét. Én úgy tudtam, hogy az adóbevallásnak kellene egy söralátétre ráférni, nem egy ipari létesítmény és veszélyes anyagokat tároló üzem ellenőrzésének ..."”
 • 11. deszkás 2010. október 09. 17:14
  „Nyugi a cég tulajdonosainak számlái a Kajmán szigeteken már rég fel lett töltve.A nevükön legfeljebb egy talicska van.”
 • 10. utazó81 2010. október 09. 15:44
  „Azért szeretném tudni ennek a bizottságnak a tagjai vajon ezért kapnak e pénzt.”
 • 9. K.T. 2010. október 09. 15:24
  „...és arról sem lehet olvasni/hallani, hogy a cég és tulajdonosai vagyonát azonnal zárolták volna.
  Így nem lesz felelősségre vonás, csak az ígérete. :(”
 • 8. tótkomlósi 2010. október 09. 13:13
  „Majd a szakértő kormány megoldja a problémát. Találnak egy balekot, akire ráhúzzák, és magukat pedig istenként fogják emlegetni.
  Azt még nem mondta se a zorbán se a bm, hogy az embereket hol helyezik el!
  Jönnek a hidegek. Mindenki oldja meg?
  A biztosító mit ad?
  Akinek nincs biztosítása az így járt?
  Nem bizottságokat kell létrehozni, hanem intézkedni kellene.”
 • 7. achilleus 2010. október 09. 12:51
  „6. hozzászólás busch 2010.10.09. 12:48
  Talán ezek nemcsak szavak: "Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában eddig szokás volt - mondta a felelősségre vonásra utalva, és hozzátette: "Magyarországon néhány hónapja új időszámítás kezdődött". Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg még nincs olyan információ, amely alapján az emberi felelősség voltát pontosan meg tudnák állapítani, de határozottan állítja, hogy emberi felelősséget kell keresni." Olvasható a másik délmagyaros cikk frissítésében.”
 • 6. busch 2010. október 09. 12:48
  „ellenörzés, számonkérés, felelösségrevonás, büntetés ezek szavak ebben az országban mind idegen szavak
  az egész országra jellemzö...és ez még csak a kezdet .”
 • 5. Szilágyi_Zsolt 2010. október 09. 12:17
  „A XXI. század kilenctizede még előttünk van. Ne fessük az ördögöt a falra, de kár előre leírni azt, hogy ez volt a legsúlyosabb magyarországi környezetszennyezés ebben az évszázadban.”
 • 4. keiner 2010. október 09. 12:05
  „:-( Nagyon nagyon ijjesztö!”
 • 3. abrakapokusz 2010. október 09. 12:00
  „Ez az összegzés mintha a MAL ZRT. propaganda anyaga lenne.
  Az MTA 1.000.000. köbméter kiáramlott anyagról beszél, az itt feltüntetett
  6-700 000 köbméternyi vörös iszappal szemben.

  Ez a tudósítás azt a nézetet vetíti elénk, hogy a a bekövetkezett esemény ellentmond a fizika törvényeinek,
  és azt a baromságot, hogy a vörösiszap-tározó gátja az erő szimbóluma volt:(((”
 • 2. achilleus 2010. október 09. 11:58
  „Vajon miért ezeket az eredményeket támadják? Azért mert - mint a greenpace ki is jelentette - kiderülhet, hogy nemcsak vörösiszap van itt, hanem belesüllyesztett veszélyes hulladék is. Valakik nagyon mentenék az irhájukat.- http://greenpeace.hu/hirek/p1/rkezdo/i272
  2010.10.08 Jóval mérgezőbb az iszap, mint a hivatalos tájékoztatás elmondta - Budapest, 2010. október 8. - A Greenpeace ma sajtótájékoztatón mutatta be a helyszínen vett minták eredményeit. Az értékek meglepően magasak voltak, többek között az arzén-koncentráció kétszerese a vörösiszapra jellemzőnek. A Greenpeace a kolontári katasztrófa helyszínén gyűjtött iszapmintákat párhuzamosan vizsgáltatta meg a budapesti Bálint Analitika intézettel és a bécsi Szövetségi Környezetvédelmi Hivatallal. Az eredmények egybevágóan azt mutatják, hogy az eddig nyilvánosságot látott adatok a valósnál jóval ártalmatlanabbnak festik le a mérgező iszap káros hatásait. (...)Az Állami Tisztiorvosi Szolgálat által október 7-én közzétett megnyugtató anyagokkal a Greenpeace érdemben nem foglalkozott, mivel azok az 1987-es mintavételen alapultak. Az MTA állásfoglalása szerint ,,a vörösiszap nem tartalmaz az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű kioldható nehézfémet", higany például nem is található a vörösiszapban, továbbá a krómról és az arzénról szót sem ejt. (lásd: http://mta.hu/cikkek/a-vorosiszap-szennyezes-hatasai-125707, 11. pont) A Kolontár térségében egy nappal a katasztrófa után gyűjtött mintákban az arzén értéke 110 mg / kg, a higanyé 1.3 mg / kg és a krómé 660 mg / kg volt. Ez a teljes kiszabadult iszapmennyiségre nézve 50 tonna arzént jelent. A Bálint Analitika a kolontári árok vizében 0,25 mg arzént mért literenként, ami 25-ször nagyobb az ivóvízben elfogadott egészségügyi határértéknél. Ez a szennyezés hosszú távú kockázatot jelent a vízbázisokra és az ökoszisztémára egyaránt. (...) Úgy gondoljuk, hogy a Greenpeace frissen elkészült adatait hitelesíti, hogy bár a hivatalos tájékoztatás szerint az iszap a talajra nem jelent súlyos veszélyt, a kormány mégis tegnap, a katasztrófa kitörése utáni harmadik napon kért sürgősen az EU-tól mérgező iszap kezelésében jártas szakembereket."”
 • 1. achilleus 2010. október 09. 11:44
  „"Ugyanakkor elgondolkodtató az is, hogy a többi elemről nem mondott semmit,"

  A honlapjukon elérhető a többi elem koncentrációja is:
  http://greenpeace.hu/up_files/1286524892BalintAnalitika_Eredmenyek2010_vorosiszap.pdf (itt!)
  http://greenpeace.hu/up_files/1286524937Osztraklabor_Eredmenyek2010_vorosiszap.pdf

  Mit akar sejtetni ez az "elgondolkodtató, hogy a többi elemről nem mondott semmit". Van Bárium is bőven, meg Cink. Vagy az alumínium, netalán ezüst tartalomról kellett volna beszámolni?? Tessék: Ag ?g/l 0,59, a másik helyen: Ag ?g/l 0,47, harmadik helyen: Ag mg/kg 0,23. Most jó? Lehet ezüstöt bányászni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős gyilkosság Pilisen

Pilis - Két személy holttestére bukkantak szombaton reggel Pilisen, valószínűleg gyilkosság történt… Tovább olvasom