Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Gáz és áram: évi mintegy 60 ezer forint többletkiadás

Évi mintegy 60 ezer forint többletkiadást jelent majd egy átlagos háztartás számára, hogy ősztől jelentősen drágul a villamos energia és a földgáz - írja a Népszava. A gáz mintegy 30, az áram 10 százalékkal kerül majd többe.
Az augusztusra beharangozott árváltozás mértéke mind az áram, mind a gáz esetében más és más lesz felhasználói csoportonként. A Népszava értesülései szerint a gáznál lakossági kategóriában évi 1500 köbméter alatti fogyasztás esetén 10 százalékkal, 1500-3000 köbméter között mintegy 30 százalékkal, 3000 köbmétert meghaladó vételezésnél 100 százalékkal emelkedik az ár. A nem lakossági fogyasztók számára 10 százalékkal kerül többe az energia.

Az áram a háztartásoknál 13, az ipari felhasználóknál 10 százalékkal drágul. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője elmondta: az átlagosan 30 százalék körüli gázáremelés (ami vélhetően magában foglalja az áfakulcs 15-ről 20 százalékra változását is) havonta mintegy 4 ezer forinttal növeli meg egy átlagos méretű, 55 négyzetméteres lakásban élő, évente 120-130 ezer forintos gázszámlát fizető család kiadásait. A havonta 8 ezer forintos villanyszámlát törlesztő átlagos háztartás ezer forinttal fizet majd többet havonta az áramért, mint jelenleg.

Hegedűs Miklós szerint a kis jövedelmű nyugdíjasok és az alacsony keresetű családok továbbra is állami támogatásra szorulnak, de ezt nem a jelenlegi tarifatömbös rendszerrel, hanem rászorultsági alapon kellene nyújtania a kormánynak. Az új szociális támogatási rendszer a tervek szerint év végére épülne ki és jövő év elején lépne életbe. Számítások szerint az ország mintegy 4 millió háztartásának harmada szorulnak kompenzációra. A rászorulók közé tartozhatnak a havi 50 ezer forintnál kevesebb nyugdíjjal rendelkezők, a munkanélküliek, a háromgyerekes vagy annál nagyobb családok, a szociális juttatásból élők és a gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

De Rossi bocsánatot kért

Az olasz labdarúgó-válogatott középpályása az Egyesült Államok elleni találkozón a kiállítás sorsára… Tovább olvasom