Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Gazdagok: hét megyei a listán

Ismét nem aratott osztatlan sikert az érintettek körében az országos vagyonlista közreadása.
Új nevek is szerepelnek a legvagyonosabb magyarok idei bővített listáján, közöttük van például Jancsó Péter, a Graboplast Rt. elnök-vezérigazgatója. Krankovics Istvánnak, az egyik legjelentősebb hazai járműgyártó vállalat, a Kravtex-csoport tulajdonosának neve két éve szerepelt először a leggazdagabb magyarok között, míg Tarsoly Csabáét, Csebi-Pogány Alajosét, Hirschler Rezsőét már a  2002-ben kiadott, Magyar Hírlap-féle százas listán is megtalálhattuk.
A megkérdezettek továbbra is úgy érzik: az ilyen lajstromoknak nincs értelme, mivel csak az irigységet gerjesztik és a becslésekhez sincs kellő alap.

45. Tarsoly Csaba

Tarsoly Csaba
A Questor tulajdonosát a 45. helyre rangsorolták, becsült vagyona pedig a kiadvány szerint 5,5 milliárd forint. A Győri ETO FC-t is tulajdonló Tarsoly Csaba 2002-ben a száz leggazdagabb magyar listáján is szerepelt, akkor a 46. helyet foglalta el négymilliárd forinttal. Ha hinni lehet a kötet összeállítóinak, akkor Tarsoly három év alatt másfél milliárd forinttal tudta növelni vagyonát, s ez csupán arra volt jó, hogy egy hellyel előbbre rukkoljon. Az érintettet szerettük volna megkérdezni a számok hitelességéről, szerdán azonban folyamatosan tárgyalt, s elérhetetlennek bizonyult.

50. Krankovics István

A buszgyártó vállalat tulajdonosának – aki egyébként nem a privatizáció révén gazdagodott meg – vagyonát 5 milliárd forintra becsülték. Elmondta: sem előnyösnek, sem különösebben hátrányosnak nem érzi, hogy a neve szerepel a listán.

– Hozzászoktam ehhez a nem kívánt nyilvánossághoz, bár ha megkérdeztek volna, akkor nem járulok hozzá – vallja Krankovics István. A Kravtex tulajdonosa hozzátette: még ő maga sem tudja a vagyonát megbecsülni, ezért nem ad hitelt a közölt számoknak. Hogy milliárdos nagyságrendű az összeg, az nem kétséges, de azt, hogy mennyit ér például egy gyár, nem lehet ilyen egyszerűen meghatározni. – Nem pénzben mérem az eddigi pályafutásomat. A buszgyártás sikerei kollektív sikerek, én ezeknek örülök. A listával pedig egyáltalán nem foglalkozom.

Jancsó Péter
50. Jancsó Péter

A Graboplast elnök-vezérigazgatóját a kiadvány ugyancsak az ötvenedik helyre rangsorolta, vagyonát pedig 5 milliárd forintra becsülte.
– A közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak, erősen túlzóak – nyilatkozta a Kisalföldnek Jancsó Péter, s jelezte azt is, felhívta a kiadvány szerkesztőinek figyelmét arra, nem adja hozzájárulását adatainak megjelenéséhez, ezt azonban nem vették figyelembe.
Érdekesség, hogy Jancsó 2002-ben a száz leggazdagabb magyar listáján még egyáltalán nem szerepelt.

60. Csák Máté

– A kortársművészet támogatását életem egyik vezérelvének tartom, ezért számomra a közszereplés is fontos – mondta el Csák Máté. – Egy művész a mai világban nem csaphatja hóna alá alkotásait, nem téblábolhat velük vevőt, műgyűjtőt keresve. Nem tagadom, volt olyan eset, amikor egy Gyarmaty-alkotást 70 ezer forintért sikerült megvennem, de az osztrák gyűjtő, aki tudta, mit vásárol, már 3,5 milliót adott érte. Nem vitás, családunk hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik. Hét-nyolcezer műtárgy tartozik ebbe bele. Büszkék is vagyunk rá. A gyűjtemény évről évre gyarapodik, a modern műkincsek ára pedig kifejezetten gyorsan nő. Ezzel, ha úgy vesszük, a vagyon értéke is több lett. Egyébként most 4,5 milliárdra becsülték azt. Meglehet, hogy ennyit érnek, de a szememben sokkalta többet, hiszen magam is festek, ismerem a művészet valódi értékeit.

60. Hirschler Rezső

– Kértem az engem megkereső kiadót, ha lehet, semmi ne jelenjen meg rólam és a családomról. Ám úgy tűnik, a szavak ezúttal sem voltak elegendőek – fejtette ki Hirschler Rezső vállalkozó.

– Egyébként a leírtakhoz csak annyit teszek hozzá, hogy Laci fiamnak köszönhetően jól megy az üzlet. P vette át az üvegipari vállalkozás oroszlánrészét. Övé az érdem. Persze az ismertség még mindig hozzám vezérelte a toplista szerkesztőit. Ami a becsült vagyon értéket jelenti – 4,5 milliárd forint –, ahhoz semmi hozzáfűznivalóm nincsen, nem kommentálom.

72. Csebi-Pogány Alajos

Emlékezetes, hogy a dunakiliti kastélyszálló építője és tulajdonosa már az első, 2002-es listánál is kikérte magának, hogy nem került elég előkelő helyre a 3 és fél milliárd forinttal. Az új kiadvány óvatosan 4 milliárd forintra becsüli a vagyonát és a hetvenkettedik hellyel „holtversenyben" áll Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

– A sokszorosával rendelkezem, de pontosan nem tudnám megmondani, hogy a világ több pontján álló ingatlanjaim mennyit érnek. Azt biztosan tudom, hogy tizenöt-húsz év alatt tizenötmilliárd forintot hoztam be ebbe az országba – reagál a kastélyszálló megálmodója. Csebi-Pogány szerint előfordultak zaklatások, fenyegetőzések, de ezektől eltekintve az emberi irigységgel sokkal kevesebb gondja akadt Magyarországon, mint Franciaországban vagy Belgiumban. Itt viszont állítása szerint vagy huszonöt levelet kapott fiatal hölgyektől: igaz-e, hogy még nőtlen. Ezért megragadjuk az alkalmat, hogy közöljük: a hetvenhárom éves üzletember újra megnősült.

115. Derry Márta
– Egyszerűen felháborít, hogy valakinek a tudta nélkül információkat közölnek ilyen témakörben. Ráadásul engem megkeresett egy másik kiadó cég is, náluk szóban és írásban tiltakoztam a megjelenés ellen. Azt sem értem:  egy demokráciában hogyan fordulhat elő, hogy valakinek a tudta és akarata nélkül valósnak vélt adatokat az illető kifejezett tiltakozása ellenére megjelentessenek – reagált Derry Márta.

Imre István letiltotta
Az Integrál-H Rt. elnök-vezérigazgatója nincs rajta a százötvenfős listán, holott már a 2002-es top-100-ban is szerepelt a neve. Imre István szavaiból az derül ki, nem a vagyoni helyzete változott meg, hanem előre letiltotta, hogy nevét közöljék.
– Nagyon sok hátrányunk származik ebből a nyilvánosságból: egymást érik a telefonok, a levelek, a kérelmek és sokszor az emberi kapcsolatoknak sem tesz jót, ha közlik az ember vagyonát. Arról már nem szólva, hogy ezeknek a becsült számoknak értelmetlen hitelt adni, mivel én biztosan nem adtam ki a rám vonatkozó adatokat – vallja Imre István, aki egyébként három éve pert fontolgatott. Úgy gondolta azonban, ha a többi érintett nem teszi ugyanezt, akkor egyedül nem kér jogorvoslatot.

Walter Dezső: megosztott vagyon
– Egyszerű és logikus magyarázata van annak, hogy az idén miért nem szerepel ott a családunk neve a toplistán – mondja a soproni Walter Dezső. – Úgy gondoltam ugyanis, hogy a polgármesteri teendők visszavonulást jelentenek számomra az üzleti életből. Nem csupán a feladatokat és a kötelességeket osztottuk meg. A családi vagyont is három részre osztottuk: a fiam és a lányom nevére, valamint jómagaméra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyerekek biztonsága

Több olvasónk is kérdezte, az iskolából hazatartó diákokért ki a felelős. Zömében arról… Tovább olvasom