Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Gazdák tüntetésre készen

Gazdák zárják el holnap reggel nyolc órától a 85-ös főút Csornától Győr felé vezető szakaszát: egyelőre félpályán. A gazdakörök szervezte demonstráció résztvevői a kormány agrárpolitikája ellen tiltakoznak.
A csúcsosodó sertésválságot, a gazdáknak nyújtott különféle támogatási programok leállítását, a gazdahiteleket kezelő Konzumbank tervezett privatizációját, valamint a földtörvény módosításának kikényszerítését nevezte meg a szerdai gazdatüntetés indokaként tegnapi győri, az MDF-fel közösen tartott sajtótájékoztatóján Fenyőházy Tibor. A megyei gazdakörök és gazdaszövetkezetek szövetségének elnöke úgy értékelte: a sertésválság rendezésére – mintegy 100 ezer élő sertést görget maga előtt a piac – tett kormányzati ígéretek beváltására nem látnak garanciát. Fenyőházy állítja: a szerződött állatokat nem, illetve csak akadozva vásárolják fel, a szabad piacon 140–150 forintért veszik az élő sertés kilóját, ugyanakkor az előállítás önköltsége szakmai számításaik szerint meghaladja a 288 forintot. Ez a tartós veszteség mára elviselhetetlenné vált, s a közelgő európai uniós csatlakozás közeledtével elfogadhatatlan a többnyire elavult technológiával dolgozó gazdák számára.

A gazdaköri elnök az MDF megjelent képviselőjével egyetemben sérelmezte, hogy bár a Teszövvel (Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezetek Érdekvédelmi Szövetsége) együtt jegyezték a szerdai demonstrációt, a szervezet idővel kihátrált a megállapodásból. Fenyőházy ezt úgy kommentálta: „Úgy tűnik, a kormány iránti lojalitásuk többet ér, mint az életben maradásuk." Majd hozzátette: ha a kormány nem veszi komolyan figyelmeztetésüket, s a demonstrációt nem követik komoly tárgyalások, nem riadnak vissza a határzárlattól sem. Mint fogalmazott: „Nem vagyunk alávalóbbak a lengyel, a francia, az osztrák parasztnál." A gazdaköri elnök minden érdekeltet elvár a holnap délután három óráig tervezett félpályás útlezárásra – különös tekintettel a térség országgyűlési képviselőire –, ahová reményei szerint 150–200 megyei gazda érkezik majd meg munkagépeivel, járműveivel.

MDF: támogatják a törvényes akciókat

A sajtótájékoztatón az MDF részéről Medgyasszay László, a párt országos elnökségének tagja vett részt. Elmondta: az MDF parlamenti eszközein túl minden törvényes akcióban együttműködik a gazdákkal. Remélik, a gazdálkodók – ha kell – polgári engedetlenséggel is kikövetelik a kormánytól azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek jelenleg nélkülözhetetlenek, hosszú távon pedig csökkentik azt a várható veszteséget, mellyel uniós csatlakozásunk után számolni kell. Medgyasszay a gazdák részéről a szövetkezést, az állami forintokkal támogatott feldolgozóüzemek létrehozását életmentő szükségszerűségnek nevezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

New York bandái

Fordulatokban gazdag film Leonardo Di Caprióval és Cameron Diazzal az 1860-as évek forrongó,… Tovább olvasom