Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Gazdakör alakult Kajárpécen

Major Béla mezőgazdasági vállalkozóval beszélgettünk a kajárpéci, felpéci gazdák elhatározásáról. Tavaly októberben Major kezdeményezésére gazdakör alakult húsz vállalkozóval. Kilencven százalékban húsz hektár felettiek. A bírósági bejegyzés megtörtént. Alapszabályuk van a közgyűlés által jóváhagyva. Fő céljuk a mezőgazdaságból megélni szándékozók érdekvédelme, a gazdálkodási ismeretek gyarapítása az EU-elvárásoknak megfelelően.

Azt képviselik, hogy a közepes vállalkozások mellett a húsz hektár alattiaknak is legyen élettere, hogy beépülve az agrár- és vidékfejlesztésbe tevékenységükkel el tudják tartani családjukat, ne váljanak munkanélkülivé. Ez a réteg ne növelje az egyébként is magas munkanélküliek számát.
A vidék népességének érdekvédelme az unió rendszerében Magyarországon kezdetleges, nincs hagyománya. A vidék véleménye még csak most kezd utat törni a kormány programjában. Az agrárkamaráktól is elvárás, hogy a magyar sajátosságok figyelembevételével fogalmazzanak meg érdekvédelmi kérelmeket. Az uniós támogatási ismeretek alapján erősítsék szaktanácsadási hálózatukat. A kistérségekben működő gazdakörök egyben a településfejlesztést is jelenthetik. Gazdák nélkül egy településen nincs eredményes vidékfejlesztés. Ebben az önkormányzatnak nagy szerepe lehet. Major Béla megfogalmazásában ez azt is jelenti, hogy bármi történjék is az önkormányzatok karcsúsításával (kevesebb képviselő stb.), azok, akik képviselői munkára vállalkoznak, közülük legalább egy képes legyen a testületen belül a gazdakör javaslataival, termelési és a településfejlesztést elősegítő lehetőségekkel foglalkozni. Kormányszinten várható a mezőgaz dasági-vidékfejlesztési támogatások összevonása az EU terve szerint. Ez átível a kormányzati cikluson és hét évre szól. Az eddigi kettéválás fokozatosan megszűnik, nő a kistérségek szerepvállalása. Ezekben a gazdaköröknek nagy szerepe lesz. Ehhez az kell, hogy a gazda ne csak hallgasson, álljon is ki érdekei mellett, bejelentés alapján akár demonstrációval is. Az állam adjon garanciát arra, hogy a magyar gazda vásárolhasson elsőként földet birtokkiegészítéshez. Termékeinek legyen biztos piaca, melyre a gazdák termékeik értékesítéséhez szövetkezni tudjanak.
Domonkos László, Kajárpéc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt áram Ikrényben

Tegnap este olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, hogy órákon keresztül nem volt áram Ikrényben és… Tovább olvasom