Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Gazdasági, energetikai és európai uniós kérdésekről tárgyalt Áder János Zágrábban

A látogatás célja Magyarország és Horvátország partneri kapcsolatainak erősítése.
A gazdasági, mindenekelőtt az energetikai együttműködésről, valamint európai uniós kérdésekről tárgyalt Áder János köztársasági elnök csütörtökön Zágrábban Zoran Milanovic horvát miniszterelnökkel.

A megbeszéléseken érintették a Krk-szigeten tervezett LNG- vagyis cseppfolyósgáz terminállal, illetve a két ország gázhálózatának összekapcsolásával kapcsolatos lehetőségeket - tájékoztatta Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója az MTI tudósítóját.

A köztársasági elnök ezután Josip Lekóval, a horvát törvényhozás (szábor) elnökével találkozott. Munkaebédjükön szót ejtettek a két ország közötti turisztikai kapcsolatokról, Magyarországról ugyanis évente több mint 300 ezer turista keresi fel az Adriai-tenger partját - mondta el a sajtóigazgató.
Hozzátette, hogy a szábor elnöke köszönetét fejezte ki azért a segítségért, amelyet a magyar parlament nyújtott a horvát törvényhozás számára az uniós csatlakozási felkészüléshez.

Áder János Zágrábban tárgyal. Fotó: MTI (galéria)

A magyar államfő megkoszorúzta Antall József egykori miniszterelnök mellszobrát az új-zágrábi városrészben. Az ünnepélyes eseményen a horvátországi magyar szervezetek sok képviselője volt jelent, akikkel Áder János rövid kötetlen beszélgetést folytatott.

Áder János államfőként először látogatott Horvátországba, de meghívójával, Ivo Josipovic köztársasági elnökkel nem ez volt az első találkozója. A két államfő a múlt év novemberében a pécsi Horvát Napon tartott először megbeszélést.

A mostani találkozókon nagy hangsúllyal szerepelt: Horvátország július 1-jén 28. tagállamként csatlakozhat az Európai Unióhoz. Áder János tárgyalópartnerei köszönetüket fejezték ki annak kapcsán, hogy Magyarország mindvégig kiemelten támogatta Horvátország felvételét, a jelenlegi tagállamok közül pedig Magyarország ratifikálta elsőként a csatlakozási szerződést.

Korábban

Áder János köztársasági elnök horvát kollégájával, Ivo Josipoviccsal találkozik ma Zágrábban, a látogatás célja a két ország partneri kapcsolatainak erősítése, a horvát EU-tagsággal megnyíló együttműködési lehetőségek, gazdasági és energiapolitikai kérdések, valamint a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak közös projektjeinek megvitatása.

A magyar államfő és vendéglátója áttekinti a két országban élő nemzetiségek, a határ menti együttműködés és kulturális kapcsolatok helyzetét is. Áder János találkozik Zoran Milanovic horvát miniszterelnökkel és Josip Lekóval, a horvát parlament, a szábor elnökével, valamint a horvátországi magyar kisebbség képviselőivel.

Áder János Zágrábban tárgyal. Fotó: MTI (galéria)

A magyar köztársasági elnök megkoszorúzza Antall József egykori magyar kormányfő szobrát a politikusról elnevezett zágrábi sétányon. A köztársasági elnök pénteken indul vissza Budapestre.

A magyar és a horvát államfő legutóbb tavaly novemberben Pécsen találkozott, amikor a magyarországi országos horvát nap alkalmából a városba látogatott Ivo Josipovic. A horvát elnök köszönetet mondott Magyarországnak országa európai integrációjának támogatásáért.

Horvátország uniós csatlakozási szerződését Magyarország az elsők között, 2012. február 13-án ratifikálta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér Sándor nem meneszti az országos rendőrfőkapitányt

A police.hu szerint Pintér Sándor tudomásul vette Papp Károly jelentését az izsáki haláleset ügyében megtett intézkedésekről. Tovább olvasom