Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Gazdasági kamarák a pólusok sikeréért

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv kulcsprojektje, a pólusprogram a gazdasági kamarák szerint akkor lehet sikeres, ha érvényesülnek a gazdaság-, a vállalkozásfejlesztés, a befektetésösztönzés szempontjai. A témában szervezett tanácskozáson megyénket Dinnyés Előd kamarai titkár képviselte.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a 2007–2013 közötti időszakra készülő II. Nemzeti Fejlesztési Tervben szereplő fejlesztési pólusprogram megvalósítását. Erről Parragh László, az MKIK elnöke beszélt a minap az országos kamara regionális fejlesztési kollégiumának ülésén. A testület tanácskozásán részt vett Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnöke. Baráth Etele hangsúlyozta: a pólusprogram a kijelölt nagyvárosok – köztük Győr – és vonzáskörzetük fejlesztését célozza, hozzájárul az elmaradt területek felzárkóztatásához, a foglalkoztatás bővítéséhez. Hozzájárul a működő kis- és középvállalkozások versenyképességének növekedéséhez, a nagyobb hozzáadott értékű gazdaság megteremtéséhez.
A miniszter elmondta: Magyarország fejlesztési pólusai határon átnyúló vonzáskörzettel rendelkeznek, melyekben fontos lenne az érintett szereplők közötti együttműködés kialakulása. Ehhez kapcsolódóan fejtették ki a területi gazdasági kamarák véleményüket, mely szerint aktívan hozzá tudnak járulni a programok tervezéséhez, megvalósításához gazdaságszervező szerepükből adódóan. Országos hálózatukon keresztül eljutnak a vállalkozásokhoz, továbbítják az információkat, és a vállalkozások együttműködését segítő klaszterek szervezésében is kezdeményező szerepet tudnak ellátni.
A megyei kereskedelmi és iparkamara titkára – mint az olyan megyében működő gazdasági kamara vezetője, ahol pólusként kijelölt város van –, Dinnyés Előd részt vett a kerekasztal-rendezvényen Budapesten. Lapunknak elmondta: a fejlesztési pólusok sikerének záloga, milyen szerepet kap programjaikban a kamara, amely meg tud felelni a gazdaságszervező feladatoknak, a gazdaságban érintett szervezetek széles táborát és a vállalkozásokat is képes összefogni a régió fejlődéséért. A megyei kamara a pólusprogram kapcsán nemrégiben konzorciális szerződést kötött a győri egyetemmel, a helyi ipari parkot működtető céggel, a Pannon Autóipari Klaszterrel és az Innonet kht.-val.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párhuzamos naplók: gyermeknapra

Átlagos a május végi ünnep ott, ahol minden egyes nap gyermeknap – mint az ásotthalmi Lajos, a… Tovább olvasom