Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Gazdasági keresztapaprogram

A Plato-programot kamaránk szolgáltatási tagozatának delegációja nemrégiben társkamaránknál, Nyíregyházán ismerte meg és úgy véli: megyénkben is szükség lenne bevezetésére.
Húsz kisvállalatot két évig két nagy segít – így összegezhető röviden a flamand vállalkozásfejlesztő módszer. A Plato-programot kamaránk szolgáltatási tagozatának delegációja nemrégiben társkamaránknál, Nyíregyházán ismerte meg és úgy véli: megyénkben is szükség lenne bevezetésére. 

A Belgiumban és Európa számos országában már régóta sikerrel működő Plato tulajdonképpen egy, a kis- és középvállalkozásokra összpontosító keresztapaprogram, amelynek egy-egy csoportjában húsz kis- és középvállalkozás és két jó hírű, jelentős gazdasági tapasztalattal bíró cég által delegált „keresztapa" dolgozik együtt két éven keresztül. A csoport munkájában való részvétel önkéntes, tagjai azonban kötelezettséget vállalnak arra, hogy a programban végig részt vesznek, a keresztapák pedig a két éves periódus alatt folyamatosan együtt dolgoznak a csoporttal. A havi összejöveteleken szakmai tanácsadással, szakértői előadásokkal, tréningekkel, kontaktnapok és szemináriumok szervezésével segítik a tagvállalkozások üzleti tevékenységét.

Európai hálózat része

A Plato a kis és középvállalkozások tulajdonosainak és vezetőinek olyan jellegű üzleti támogatása, amely a gazdasági élet napjainkban fellépő kihívásaira fordítja a figyelmet. A nagy cégek képviselőinek irányításával végzett munka révén a program biztosítja a csoportos tanulás, a tapasztalatcsere, a tanácsadás, a hálózati működés, az üzleti fejlődés és a határon túli kapcsolatépítés eredményességét.

A Plato-programot Magyarországon 2003 januárjában három megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) kezdték el alkalmazni. A koordinátori feladatokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara látta és látja el. A Plato-tagság minden az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatás területén tevékenykedő vállalkozás részére nyitott. Feltétel, hogy az alkalmazottak száma kettő és ötven között legyen és a gazdálkodási adatok növekedő tendenciájúak legyenek.

A Plato-Magyarország egy dinamikusan fejlődő, széles európai hálózat része, amelynek több mint nyolcezer kis- és középvállalkozás és ötszáz anyacég a tagja Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Dániában, Szlovéniában, Franciaországban és Finnországban. Magyarországon az elmúlt két évben háromszázhúsz Plato-társaság és harminckettő támogató nagyvállalat vált a Plato-program részesévé.

Érdemes kipróbálni

Kamaránk szolgáltatási tagozatának csoportja a Plato-programot, annak tanulmányozása után különösen értékes vállalkozásfejlesztési módszernek értékelte. Javasolta a tagozat elnökének, hogy terjesszen a kamara elnöksége elé, egy a Plato-program adaptálását és megyénkbeli bevezetését szorgalmazó javaslatot.

A két napos nyíregyházi látogatás kiváló alkalmat teremtett arra is, hogy a szolgáltatási tagozat kis csoportja egy csapatépítő tréningen vegyen részt. A program már csak azért is stílusos volt, mert a Plato-projekt is azzal kezdődik, hogy a résztvevő cégvezetők csoportjából profi trénerek segítségével csapatot kovácsolnak a résztvevők. Nem volt ez másképp a szolgáltatási tagozat tagjaival sem: a Szarvadi Antal tréner által tartott előadásoknak, foglalkozásoknak, a közösen megoldandó feladatoknak köszönhetően a hosszú hazavezető utat már nem a két nappal korábbi csoport, hanem egy – az összekovácsolódás útján jelentős eredményeket elérő – csapat tette meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom