Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Gazdasági válság: elhúzódhat a pangás

Az Egyesült Államokban az elhúzódó gazdasági pangás veszélye fenyeget, Európában pedig újabb állami gazdaságélénkítő csomagokra lehet szükség - vélekedik Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász.
Az amerikai közgazdász bécsi előadásáról pénteken számolt be az APA osztrák hírügynökség. Egyesült Államokban a növekedés túl gyenge lesz új állások teremtéséhez, a munkanélküliség ezért jövőre tovább emelkedik, 2011-re pedig kimerülnek az állami élénkítés forrásai, így előfordulhat, hogy mindössze két jó negyedév után felüti a fejét a "japán betegség" - mondta Stiglitz, utalva a távol-keleti országban a kilencvenes évek eleje óta szinte szünet nélkül stagnáló gazdaságra.

A szakember szerint Európában újabb állami gazdaságélénkítő csomagokra lehet szükség, miközben túlságosan nagy a költségvetési hiány elszaladása miatti aggodalom. "Deficitfetisizmus jelent meg Európában" - mondta az amerikai elemző, aki szerint a hiánynál sokkal fontosabbak az értéket teremtő hosszú távú befektetések, főként az oktatás és a tudományos alapkutatások területén. Bajnai Gordon miniszterelnök szerint Magyarországon már mutatkoznak a konszolidációs intézkedések eredményei - a magyar kormányfő az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) londoni székhelyén tartott pénteki előadásában beszélt erről. A korrekció mértékéről Bajnai Gordon elmondta: a kormány két év leforgása alatt a GDP-érték 5 százalékának megfelelő államháztartási kiigazítást hajt végre, recesszió közepette.

A kormányfő szerint ez hatalmas mértékű korrekció. Hozzátette: a kormány olyan időszakban tűzött ki 3,9, illetve 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt 2009-re és 2010-re, amikor az európai deficitátlag meghaladja a 7 százalékot. A miniszterelnök megerősítette azt a kormányzati előrejelzést, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökken. A pénteken Londonban kiadott helyzetismertetésében a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport is figyelemreméltónak nevezi a Magyarországon elkezdett szerkezeti reformokat. A JP Morgan szerint Magyarországnak most jobbak az eurócsatlakozási kilátásai, mint a Lehman Brothers nagybank tavaly őszi bukása előtt, tekintettel a forint összeomlásának elkerülése végett azóta végrehajtott reformokra. Ezek a cég alapeseti forgatókönyvének megvalósulása esetén lehetővé teszik, hogy Magyarország előbb vezesse be az eurót, mint Lengyelország és Csehország - írták a ház szakértői. Az Equilor Befektetési Zrt. pénteken kiadott legfrissebb elemzése szerint újabb kamatcsökkentések következhetnek az év hátralévő részében Magyarországon, összességében a jelenlegi 7,5 százalékosnál 100-150 bázisponttal alacsonyabb alapkamat is elképzelhető az év végére, ám ennek már nem lesz forint erősítő hatása. Kiderült az is, hogy hamarosan újabb állami tőkeinjekcióra szorulhat a két vezető amerikai jelzáloghitel-finanszírozó intézet, a Fannie Mae és a Freddie Mac.

A tavaly ősszel a hitelválságban megrendült cégek eddig 96 milliárd dollárt hívtak le az összeomlás elkerülése céljából számukra biztosított 200 milliárd dolláros központi alapból. Nem javult a légi közlekedés helyzete sem: tovább csökkent az légitársaságok utasszáma az Európai Unióban. Augusztusban 3,5 százalékkal 31 millióra csökkent az előző évihez képest az uniós légitársaságok által szállított utasok száma - közölte az európai légitársaságok szövetsége, az AEA (Association of European Airlines). A Lufthansa pénteken azt jelentette be, hogy a válság miatt közel ezerrel csökkenti európai járatai számát a 2009/2010-es téli menetrendben. Az idei év első kilenc hónapjában a német társaság utasforgalma éves összevetésben 3,9 százalékkal 41,9 millióra csökkent. Némiképp jobb hírek érkeztek a német Audiról. Az Audi AG szeptemberben 6,8 százalékkal kevesebb autót értékesített mint tavaly a kereslet visszaesése miatt, de még így is jobban szerepelt a piaci átlagnál és egyes régiókban még növekedést is elkönyvelhetett. Szeptemberben 88.600 autót adott el az Audi, a tavaly szeptemberi 95.613 autóval szemben. Az idei első kilenc hónapban 7,5 százalékkal 705.300-ra csökkentek eladásai a tavalyi 762.288-ról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió eurós csalás hitelekkel

Tíz magyar férfit gyanúsítanak azzal, hogy hamis tulajdoni lapokkal vettek fel jogtalanul összesen egymillió euró jelzáloghitelt. Tovább olvasom