Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Gazdasági válság: elindultak az egyeztetések

Pénteken délután öt órára megbeszélést kezdeményez a miniszterelnök és Simor András az MNB elnöke a parlamenti pártok frakcióvezetőivel. Kóka János szerint is azonnali cselekvésre van szükség. Az európai tőzsdék ma szintén zuhanással nyitottak.
Kormány- és MNB-gyorsintézkedések a pénzügyi stabilitásért

Változik a nyudíjpénztári befektetési szabály mert hétfőtől a nyugdíjpénztárak korlátlan mértékben tarthatják pénzüket állampapírokban - jelentette be Veres János pénzügyminiszter pénteken sajtótájékoztatón, ahol részt vett Simor András MNB-elnök és Csányi Sándor, OTP elnöke is.

Csányi Sándor közölte: az OTP tőkehelyzete erős, ám a budapesti értéktőzsdén a bank részvényeivel csütörtök délután történt spekulatív beavatkozás miatt a magyar, majd hétfőn az angol rendőrségnél ismeretlen tettes ellen tőkebefektetési csalás gyanúja miatt feljelentést tesznek.

Simor András kifejtette: azzal segíthetik a kereskedelmi bankokat, hogy a partner limiteket oldják, ezért hétfőtől naponta forint-euró swap tendert írnak ki. Ennek célja, hogy a bankok között folyamatos legyen a deviza likviditás.

Óriási spekuláció zajlik a piacon is

A nemzetközi események is elegendőek lettek volna a magyar pénzpiacon tapasztalható folyamatokhoz, de mindehhez társul, hogy egyesek arra spekuláltak, hogy összeomlik a forint és az OTP, és ezzel érjenek el nyereséget - adott rövid magyarázatot a pénteki történésekre Forián Szabó Gergely, a Pioneer befektetés alap befektetési igazgatója. Növeli az instabilitást, hogy eltűntek a vevők az állampapírpiacról, mindenki eladni akar. Bizonyos spekuláció ebben is van, mert kritikus helyzetben sokan megpróbálják kikényszeríteni az állampapírok hozamának növekedését. A mostani eseményekben valószínűleg ennek is szerepe van - mondta Forián Szabó.

Még pénteken egyeztethet Gyurcsány a frakcióvezetőkkel és az MNB elnökével

Pénteken délután öt órára megbeszélést kezdeményez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Simor András a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a parlamenti pártok frakcióvezetőivel - mondta a Független Hírügynökségnek a kormányszóvivő. Daróczi Dávid leszögezte: a találkozón a kormányfő és a jegybank-elnök tájékoztatást ad a kialakult gazdasági helyzetről, illetve konkrét kezdeményezéseket tesz és vár annak érdekében, hogy Magyarországot minél kisebb mértékben érintse a nemzetközi válság.

Szintén pénteken Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője jelentette be, hogy azonnal egyeztetést javasol a parlamenti pártok, és az Országgyűlés illetékes szakbizottságainak vezetői, valamint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank képviselői között, hogy közösen keressenek megoldást arra, hogyan segítsék át Magyarországot a pénzügyi válságon. A liberális politikus a Független Hírügynökségnek azt mondta: kezdeményezik, hogy már pénteken üljenek egy asztalhoz a felek és közösen igyekezzenek minimalizálni a pénzügyi válság országot érő hatását.

Daróczi Dávid a Független Hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: a péntek délutáni találkozó mellett pénteken délelőtt ülésezik a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) Bajnai Gordon részvételével, valamint továbbra is él Gyurcsány Ferenc keddi meghívása a parlamenti pártok frakcióvezetői, az illetékes parlamenti bizottságok elnökei, valamint a pénzügyi és gazdasági szektor meghatározó szervezetinek vezetői számára.

Zuhanással nyitottak az európai tőzsdék is

Zuhanással nyitottak pénteken az európai tőzsdék: a londoni és frankfurti tőzsdék több mint tíz százalékos, a párizsi pedig több mint kilenc százalékos eséssel kezdte a napot. Az ázsiai tőzsdék pénteki esése után Oroszország felfüggesztette a kereskedést két legnagyobb tőzsdéjén.

Az európai tőzsdék erős zuhanással nyitottak pénteken. A londoni és a frankfurti tőzsde több mint tíz százalékos, a párizsi pedig több mint kilenc százalékos eséssel indította a napot. A skandináv tőzsdék majdnem hét százalékot estek nyitáskor, Svájcban 7,7 százalékot, Írországban pedig 7,5 százalékot estek a tőzsdék.

Az ázsiai tőzsdék pénteki mélyrepülése után Oroszország felfüggesztette a kereskedést két fő tőzsdéjén.

A tíz százalékos eséssel nyitó japán Nikkei 9,62 százalékos zuhanással zárt. Két évtizede nem zuhant ilyen nagyot a Nikkei. Az elmúlt héten több mint 24 százalékot esett a japán tőzsde.

Az ausztrál tőzsde 1987 óta nem zárt olyan nagy eséssel, mint a pénteki 8,3 százalékos zuhanás. A szöuli tőzsde 4,1 százalékos eséssel zárt, míg napközbeni értékesítéskor Szingapúr 6,59 százalékkal, Sanghaj 3,8 százalékkal, Hongkong pedig hét százalékkal állt alacsonyabban. A thai tőzsdén napközben felfüggesztették a kereskedelmet, miután több mint tíz százalékot zuhanás történt.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. teams 2008. október 23. 18:52
  „Külföldön egyáltalán nem adnak ennyi nyugdíjat! Magyarország az az egyetlen olyan ország ahol ennyi nyugdíjat kapnak az emberek. Tehát ne panaszkodjunk! A nyugdíj, attól függ hogy mennyit adóztál, mennyit adtál az államnak. Tegyük fel egy traktoros nem fog annyit nyugdíjat kapni, hiába dolgozott 10 évet!”
 • 26. anya... 2008. október 12. 23:19
  „Sziasztok.Megint ráfogják a gazdasági válságra,hogy nem lessz béremelés,nyugdijjemelés.Csak arra nem gondolnak hogy előbbutobb senki sem birja majd kifizetni a rezsit sem.Mindnhol leépitések vannak lesznek:(Gyurcsány Ferike a parlamenti naplopók fizuját is csökkenteni kellene.Meg a nyugdijjakat is reálisan fizetni mert aki már ledolgozott 40akárhány évet nincs megbecsülve.Majd mindent azzal magyaráz ferike a gazdasági válság...De ő ezt megsem érzi mert milliós fizuból csak kijönnek valahogy .Esetleg összehuzzák a nadrágszijjat nem mennem minden este vacsizni csak két naponta:(”
 • 25. holligan 2008. október 12. 17:55
  „24-es: Hagyja benn!!”
 • 24. Tudatlan 2008. október 11. 19:52
  „Nekem csak az mondjátok meg, mit tegyek azzal a kis pénzzel amit az OTP- nél betétkönyvben őrzök! Nem sok, másnak zsebpénz csak, de családunknak 1 évi megélhetése. Talán jobb helyen lenn a dunnába varrva????”
 • 23. Hekaté 2008. október 11. 09:52
  „-Ne beszéljetek már annyit, inkább hallgassuk együtt, hogy dübörög a gazdaság!”
 • 22. 1 vélemény 2008. október 10. 22:38
  „Fejre állt a magyar puma! Már nem dübörög!”
 • 21. mrtic 2008. október 10. 20:12
  „tisztahiszti nem tudom mit szedsz ,de adhatnál nekem is!!!! Ez amolyan narancsizű LSD? :-DD”
 • 20. tisztahiszti 2008. október 10. 19:30
  „Az amerikaikáltal agyontámogatott zsidók most fizetnek ismét kezükbe próbálják venni a világhatalmat és híveik meg ugatják: összeesküvés elmélet, . Pedig nem az Simon Perez felvásárolta Magyarországot és most azok a milliárdos tetveink reszketnek ,hogy az ország eladásából származó milliárdjaikat is vissza veszik a zsidók.
  Hurrá jól rá kurtak,,,dögöljenek meg ez a véleménye egy bérből és fizetésből élő Magyarnak
  UI. A rendörségi tömegoszlatások sőt az egész tüntetések a kormány provokációja mivel a rendőr gyerekeket ki kell képezni, hogy verje majd az apját, anyját ha az éhező tömeg megy az utcára a tolvajok felelősségre vonását követelve.Gyurcsány ma döntött nem a milliárdos bankárok, politikusok lopott pénzét veszi vissza hanem a reálbért. Egyszót sem szólt arról, hogy a képviselők 190mill/ fő pénzről számlát adjanak....mert már az is bűnözés ahogyan azt felveszik”
 • 19. ekerö 2008. október 10. 19:30
  „Köszönöm Zweisteinnek a válaszát igen ön és önök nagyon is magyarok! Tudja mi különbözteti meg a magyarokat más nemzetektől, az az eszmeiség amit ön és a többség képvisel, válsághelyzetben egymásnak ugrani....köszönöm!”
 • 18. dawe 2008. október 10. 19:10
  „Két válságot egyszerre nem lehet büntetlenül megúszni. A Gyurcsány-kormány már önmagában válsághordozó!”
 • 17. csak 1 vélemény 2008. október 10. 18:38
  „bocs :pénzügyi”
 • 16. csak 1 vélemény 2008. október 10. 18:30
  „De közönségesek vagytok.Csak acsarkodtok !
  Ez pézügyi,gazdasági VILÁGVÁLSÁG !
  Mit nem lehet ezen érteni ? Amerika sem nagyontudja kezelni.Ehhez semmi köze a politikához !Nagy járvány !Nem érthető ?
  Olvassátok el mi történt 1933-ban !Egyik napról a másikra koldússá váltak a gazdagok.
  A megtakarított pénzünket olyan helyre kell tenni,ahol az állam szavatolja a biztonságát,nem olyan helyre,ahol magas kamatot kiabálnak.
  Hű,zweistein !De 1 szűk agyú,korlátolt ember vagy !”
 • 15. zweistein 2008. október 10. 15:49
  „"Gyurcsány Ferenc szerint ,,újra kell gombolni a kabátot", vagyis meg kell nézni, hogy mennyi lehet a következő években a gazdasági növekedés, ehhez mekkora jövedelmi szint kapcsolódhat, milyen lehet az adórendszer, mennyi tartalékot kell felhalmozni a helyzet biztonságos kezelésére, illetve mennyit költhet az állam.
  A kormányfő szerint ha ezekre a kérdésekre megtalálták a választ, akkor adott esetben ,,tabuk nélkül" módosítani kell az adótörvényeket, vagy a költségvetést."

  Jelentem, ezzel a "Megállapodás" nevű program, illetve esszé, a meghirdetője által bevallottan is megbukott. - Csak azt nem értem, miért volt ez téma körülbelül egy teljes hónapig? És csak emlékeztetni szeretnék: EZ VOLT AZ MSZP híres-neves programja.”
 • 14. LukSzusz 2008. október 10. 15:34
  „Húzzatok a picsába Feri,vissza a rablott pénzt!MDF frakció meg ma meg szünt!!!!!!!!”
 • 13. 4 2008. október 10. 15:01
  „Most akkor hogyan is dübörög a gazdaság????”
 • 12. tora 2008. október 10. 14:48
  „A legjobb válságkezelés a kormány elkergetése és egy új választás lenne! Ezen egyezkedjen a Ferenc testvér, ne másról!”
 • 11. orbit 2008. október 10. 14:46
  „Micsoda nevek! Bajnai Gordon, Kóka János, Gyurcsány Ferenc! Mind megannyi zseni! Megnyugodhatunk, dőljünk hátra! Jó kezekben az ország sorsa! Ezt mutatja az elmúlt hat év is! Vagy nem?”
 • 10. Henry Ford 2008. október 10. 13:34
  „Sajnos a bakóprés már nem működik. A forint régóta nem a papír, a festék és a nyomdaköltség árába kerül. A pénzkibocsájátásnak igen magas az ára. Érdemes figyelni a magyar állampapírok piacát.”
 • 9. zweistein 2008. október 10. 13:29
  „Mit is mond a ballibidol Bokros Lajos:
  "Válságkormányzásra van szükség a jelenlegi helyzetben - nyilatkozta a hírTV-nek Bokros Lajos volt pénzügyminiszter. A közgazdász hangsúlyozta: politikai hibák sorozata vezette ilyen mértékű pénzügyi válságig az országot.
  Bokros Lajos rámutatott: Szlovákiát, amelynek makrogazdasági helyzete stabil, és ahol 2009 januárjától már euróval fizetnek, nem érinti ilyen mértékben a válság."

  És nyilván nem véletlenül romlik a forint az euróhoz képest ilyen mértékben, pedig a válság az euróövezetet is érinti. Mennyit is írtam tegnap, 280 Ft/1 eurót?”
 • 8. zweistein 2008. október 10. 13:16
  „Azzal, hogy Gyurcsány és sleppje titkosszolgálati sleppje frontális támadást indított Csányi ellen, maga adta meg a jelet a londoni csendestársaknak az összehangolt támadásra. Semmi sem érdekelte őket, csak a politikai haszon. Ha a magyar bankrendszer mégsem annyira szilárd, mint ahogyan a blogjában állította, annak egyik oka éppen Gyurcsány és politikai szűklátókörűsége, a lakosság elemi anyagi érdekének semmibevétele.Megjegyzem a vélhető politikai és gazdasági haszonszerzés érdekében indított akciók megszervezése során (érintett volt Széles is), elfeledkeztek arról (erre Gyurcsány blogbejegyzése akár bizonyíték is lehet), hogy a gazdasági környezet nem lesz alkalmas a leszámolásra. Olyan az eset, mint amikor a zuhanó repülőgépen még meglopja valaki az utastársát. Ekeró: Milyen összefogásról beszél Maga állandóan??? Ahhoz két fél kell, és nem csak szavakban, és nem csak akkor, amikor szorul a hurok!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horogkeresztes zászlókat és fegyvereket találtak Szarvason

Szarvas - Horogkeresztes zászlókat, lőfegyvereket és robbanószereket találtak péntek hajnalban a Békés megyei Szarvason egy családi házban. A tulajdonosról egyelőre annyit tudni, hogy egy 60 éves, rokkantnyugdíjas férfi, aki nemrég költözött Szarvasra, Csongrád megyéből. Tovább olvasom