Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Gazdaságkutatók: valami van, de hiányoznak a konkrétumok

Az ambiciózus célok megfogalmazása mellett a piac több konkrétumot várt, azaz valami van, de még nem az igazi - foglalták össze véleményüket az MTI által megkérdezett gazdaságkutatók.
A piac talán túlzott várakozással is tekintett a strukturális reformok bejelentése elé, ezért is okozott némi csalódást a viszonylag kevés konkrétum - közölte Karsai Gábor. A GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese egyetért az államadósság csökkentésének programjával, de megjegyezte azt is, hogy bár régiós összehasonlításban magas Magyarország GDP-arányos államadóssága, az EU-n belül nem számít magasnak, és nem szabad megfeledkezni a 30 milliárd eurónál is nagyobb devizatartalékról.

Helyeselhető cél az államadósság csökkentése, az államháztartás deficitjének lefaragása, a munkahelyteremtés, és a 4-6 százalékos gazdasági növekedési program, de a hozzárendelt eszközök egyelőre homályban maradtak - fejtette ki Petschnig Mária Zita. A Pénzügykutató főmunkatársa hiányolta a devizaadósok helyzetét stabilizáló nemzeti eszközkezelőről szóló bejelentést.

Karsai Gábor túlzottnak tartja rokkantsági nyugdíjrendszerben elérhető megtakarítás mértékét. A kutató emlékeztetett arra, hogy amíg 2001-ben 59 ezer új rokkantnyugdíjast regisztráltak, addig a szigorítások nyomán 2009-ben már "csak" 29 ezret. Hozzátette azt is, hogy a rokkant-nyugdíjasok fele már elérte a nyugdíj korhatárt, a másik felének, közel 350 ezer embernek a visszavezetése a munkaerő piacra nagyon bonyolult feladat, kevés megtakarítással és nem kis társadalmi feszültséggel járhat.

Petschnig Mária Zita arra figyelmeztetett, hogy a vállalkozások terhei bizonyos ágazatokban nem csökkenek, hanem kifejezetten nőnek: a bankadó például 2013-ban is több mint 180 milliárdos költséget jelent, a gyógyszerkassza lefaragása a magyar gyógyszergyárak profitját emészti - ezért zuhan például az Egis árfolyama - az elektronikus útdíj bevezetése pedig a szállítási ágazatot sújtja. Egyetért ezzel Karsai Gábor is.

"Miközben a nemzetgazdasági miniszter 4-6 százalékos gazdasági növekedést vizionált, aközben a növekedés alapjainak megerősítésről alig mondott valamit. Lehet, hogy tudja, de nem mondja" - fogalmazott a Pénzügykutató főmunkatársa.

Ide tartozik, hogy a KSH kedden kiadott beruházási adatai rosszak, a beruházások tavaly 5,5 százalékkal estek vissza, és az utolsó negyedévben éves alapon közel 8 százalékkal zuhantak. Márpedig Magyarországon, nem a fogyasztásnak kell húznia a növekedést, hanem a beruházásoknak és az exportnak, s ezek az ágazatok teremthetnek munkahelyeket is - mondta Petschnig Mária Zita.

Olvasóink írták

 • 6. achilleus 2011. március 02. 17:32
  „GKI? Smaragdfokozatú AVON-ügynökök. És még a filozófusokat vegzálják, amikor itt vannak ezek a zagytrösztök, nem kevés pénzért.”
 • 5. Lutetia 2011. március 02. 16:40
  „Papamaci59 és cyt, Jó lenne, ha érzékelnétek végre, hogy az emberek nem azt kérik számon a kormánytól, hogy miért nem hozta még rendbe az ország gazdaságát. Épelméjű ember ilyet nem is követelne. Hanem azt kérjük számon a kormánytól, hogy miért nem mondja meg végre, hogy KONKRÉTAN hogyan szándékozik rendbe hozni az országot.
  Az általános irányelvekkel már tele van a padlás.”
 • 4. Papamaci59 2011. március 02. 10:51
  „Kedves cyt, végre valaki, aki reálisan, és nem fröcsögve tud hozzászólni! Köszönöm az együttérzésed.”
 • 3. cyt 2011. március 02. 10:07
  „Papamaci59, teljesen igazad van. Én is NAGYON HIÁNYOLOM azt, hogy nem hangzik el hetente legalább egyszer MINDEN médiában az, hogy az elmúlt 8 év alatt hová súllyesztették az országot azok, akik most a leghangosabban kritizálnak (sőt, rágalmaznak és elferdítenek is). Továbbá érdemes lenne megfigyelni, hogy azok, akik értenek is a dolgokhoz és képesek is "tárgyilagos és független" szemléletre, elemzésre, nos azok mit mondanak. Ezen emberek megnyilatkozásait csak a polgári szemléletmódot magáénak mondó média csatornák közvetítik; de sajnos ezekből van a kevesebb. Az emberek tömegeihez csak a "kettős mércét valló" és gyakorló csatornák elemzései riportjai jutnak el. Ezekkel meg nem lehet segíteni az ország felemelkedését. Még most sokan vannak, akik vagy butaságból, vagy hamis érdekből, de képtelenek megérteni, hogy az igazi változásokhoz LEGALÁBB ANNYI IDŐ KELL, mint amennyi idő alatt ide süllyedtünk 7 legalább 8 év!!!!!! Akkor tessenek majd megvonni a mércét; addig azonban minden megnyilatkozás csak álszent és hamis duma.”
 • 2. Papamaci59 2011. március 02. 08:01
  „Emberek!!!!!! Ha Ti a családdal a tönk szélére kerültök, akkor mennyi időbe telik talpra állni? Az államnak sem megy egyik napról a másikra. Működő folyamatok vannak, amik megváltoztatásához idő kel!!!! Várjunk 1-2 évet, és utána kritizáljunk!!! Az elmúlt 20 év konkrét ígérgetéseivel mire mentünk? Nem hangzatos ígéretek kellenek, hanem tettek. Azok pedig sok kis apró, egymásra épülő lépésekből adódnak össze.”
 • 1. dmonlájn 2011. március 01. 16:47
  „tisztelt gazdaságkutatók! Szerintem önök nem tudják még, hogy miért nem Önök ülnek a parlamentben - mert ott a mellébeszélés, a nagy szavak - nuku tettek az elfogadott irányvonal! És egy kicsit naivak is, hiszen az "évértékelő" után nem tudom mire számítottak??? Vagy csak szimplán nem értik még az új politikai irányelveket: beszélni a nagy semmiről, közben felvenni a sok lóvét és 4 év után (jobb esetben) levonulni a palettáról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: válasz az ország legnagyobb problémájára

A Fidesz szerint a kedden bemutatott Széll Kálmán Terv választ ad Magyarország legnagyobb… Tovább olvasom