Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Gázolaj helyett ukránok

Folytatás az 1. oldalról.

– Húsz ember volt összezsúfolva a szűk raktérben, egymás mellett álltak szorosan. Amikor kiszállítottuk őket, nem válaszoltak semmit,

hiába próbálkoztunk, nem értettek sem németül, sem angolul – mesélte Zámbó Tamás.

Mentőt kellett hívniuk

A körzeti megbízottak segítséget kértek az ügyelettől, s a kollégáik rövidesen megérkeztek. Addig azonban folytatták az ellenőrzést, a kamion átvizsgálásába kezdtek. A zárt raktérben lévő raklapokon hasított fát találtak szállítmányként. Amikor a rendőrök felmásztak a rakomány tetejére, a raklapok között kialakított üregekben 44 összekuporodott, elcsigázott emberre bukkantak.
– A levegő hőmérséklete jóval meghaladhatta a negyven fokot, alig lehetett levegőt kapni. Belegondolni is rossz, mi lett volna velük, ha nem találjuk meg őket. Többen rosszul lettek, a mentők az egyik nőt kórházba szállították – emlékezett vissza Kovács törzsőrmester.

A kiszáradás határán

A kamionban utaztatott ukránok sem akartak előbújni rejtekhelyükről. A körzeti megbízottak felszólítására az egyik szlovák sofőr utasította őket anyanyelvükön, mire előmásztak, s az útlevelek is előkerültek. Időközben a Győri Határőr Igazgatóság határrendészei is a helyszínre értek, s a 49 nőt és 14 férfit az igazgatóság idegenrendészeti fogdájába szállították. Az ötvenedik nőt, egy 57 éves asszonyt kiszáradás veszélye miatt vitték kórházba, ahol jelenleg is ápolják.
A határőrség szóvivője, Kovács Iván alezredes elmondta lapunknak, hogy az embercsempészésben 3 szlovák és egy magyar állampolgár működött közre, a szlovákokat őrizetbe vették. Az ukrán állampolgárokat visszautasítási őrizetbe helyezték, a meghallgatásuk tegnap egész nap tartott.

Kétezer eurót is kockáztattak

A szóvivő elmondta, hogy az eddig lefolytatott vizsgálat szerint az ukránok Magyarországra érvényes okmányokkal, a záhonyi közúti határátkelőhelyen léptek be július 3-án, de a továbbutazáshoz már nem volt engedélyük. A külföldiek elmondták, hogy személyenként 2 ezer eurót fizettek, hogy Olaszországba juttassák őket illegálisan. Az őrizetben lévő ukrán állampolgárokat a vizsgálatok után visszautasítják Ukrajnába és várhatóan ellenük beutazási és tartózkodási tilalmat rendelnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a légiirányítók sztrájkja Ferihegyen

Elmarad a légiirányítók vasárnap délutánra tervezett sztrájkja. Szakszervezetük ugyanis… Tovább olvasom