Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Gazprom: alig van befolyásunk a gáz áremelkedésére

A földgáz ára az olajéhoz van kötve, ezért a Gazpromnak alig van befolyása a 2008-ban jelentősen megemelkedett gázárra - állítja közleményében az orosz energetikai óriás. A hazai gázárképlet kilenc hónap késéssel engedi be az olaj árát a gázéba.
A magyar Központi Statisztikai Hivatalra hivatkozva közli a cég a határig felszámított ezer köbméterenkénti árat, amely eszerint 480 dollár (körülbelül 77 ezer forint). Eddig sehol sem volt megismerhető, mennyiért szállítja a földgázt Magyarországra a Gazprom.

Az orosz cég szerint az éves magyarországi gázfogyasztás 13 milliárd köbméter, amelynek több, mint felét, 7,5 milliárdot ők szállítanak. A végfelhasználói ár pedig tartalmazza a kereskedő hasznát, a szállítási és tárolási költséget is. Állításuk szerint a helyi elosztó és szállító vállalatoknak fizetett díjjal a végfelhasználók költségei közel megduplázódnak.

A Gazprom hangsúlyozza, hogy a nyugati irányba áramló gázszállítások hosszú távú megállapodások keretében történnek, az árazás az 1991-ben bevezetett gázárképlet alapján zajlik.

Az orosz álláspont az, hogy a hosszú távú szerződések nemcsak a gáz legolcsóbb beszerzési forrását jelentik, hanem egyben az ellátásbiztonság sarökkeve is, mert a szerződés tartalmazza a "szállíts vagy fizess" kitételt is. Ez azt jelenti, hogy ha a Gazprom nem teljesíti a szükséges mennyiségre vonatkozó kötelezettségét, akkor a teljes árat meg kell fizetnie.

A Gazprom szerint nem lehetséges megszüntetni az olaj és a gáz ára közti kapcsolatot, mert az erre épülő szerződések újratárgyalása azonnali káoszt okozna a piacon, s nincsen egyetlen referenciapont a gáz áráról a töredezett európai piac miatt.

A hírek szerint hétfőn átlagosan 8,1, a lakosság számára szintén átlagosan 6,5 százalék gázdrágulás a magyarországi árképlet alapján történik - elvileg. A Magyar Energia Hivatal eredetileg 11 százalékot javasolt, de - miként ebben az évben korábban is - valószínűleg politikai megfontolásból a kormány ennél kevesebbre szánja el magát. Emiatt a gáznagykereskedő E.ON-nak körülbelül 30 milliárd forint követelése halmozódott fel a költségvetéssel szemben.

A hazai gázárképlet kilenc hónap késéssel engedi be az olaj árát a gázéba. A havi indexekből képeznek negyedéves számot. Vagyis szeptembertől a megelőző hármnegyed év nemzetközi olajárait veszik alapul. Márpedig egészen az elmúlt hetekig folyamatos volt a drágulás. A harmadik negyedévben - a korábbi kilenchavi index alapján - 110 dollár körüli olajárral kellett számolni. Tehát a mostanában 130 felettiről 110 körülire ereszkedett hordónkénti olajár valamikor 2009. tavaszán fogja éreztetni hatását a magyarországi földgáz árában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Salgótarjáni sportcsarnokavató meccsekkel és utcabállal

Városi tanévnyitó ünnepséggel, sportversenyekkel és utcabállal avatják szombaton a 600 millió… Tovább olvasom