Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

GDP-lista: a megye harmadik

Győr-Moson-Soproné a második legerősebb gazdaság a megyék között. Az egy lakosra jutó GDP csaknem másfélszerese a Budapest nélkül számolt átlagnak.
A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben kiadványt jelentetett meg a gazdasági fejlődés regionális különbségeiről. Az egyes térségek közötti fejlettségbeli eltérések legjobb mutatószáma az egy lakosra jutó bruttó hazai termék (GDP). Kiderült: a régiók sorrendje nem változott 2005-ben 2004-hez képest, csak a közöttük lévő különbségek módosultak. Az egyébként is kiugró mutatóval rendelkező Közép-Magyarország pozíciója tovább erősödött, az országos átlaghoz képest további 5 százalékponttal javítva annak 163 százalékát teljesítette. A többi régió átlaghoz viszonyított helyzete romlott, immár Nyugat-Dunántúl mutatója is alatta van annak.

Győr-Moson-Sopron azon két megye egyike, amelynek gazdasági teljesítménye – 11 százalékkal – meghaladta az országos átlagot. Az egy lakosra jutó GDP itt 2 millió 429 ezer forint volt, a megyék átlaga ennél 44 százalékkal alacsonyabb, 1 millió 685 ezer forint. Budapestet érdemes külön venni, olyan nagy a differencia: a főváros neve mellett az itteni összeg csaknem duplája szerepel. Megyénket tavalyelőtt már Komárom-Esztergom is megelőzte, igaz, még csak alig 3 százalékkal nagyobb egy lakosra jutó GDP-t produkálva.

Nálunk a gazdasági szerkezetben különösen jelentős az ipar szerepe. Az egy alkalmazottra jutó termelés értéke megyénként 12 és 67 millió forint között szóródott a legalább ötven alkalmazottat foglalkoztató vállalatok adatai alapján. Győr-Moson-Sopron ebben a rangsorban több mint 50 millió forinttal messze kiemelkedik, de Komárom-Esztergom mögött majd több mint 15 millióval elmarad. A megye építőipara ugyanakkor csak az országos középmezőnyben található. Igaz ez a 2006-os termelésnövekedésre (ami 7,8 százalékos volt 2005-höz képest), valamint az egy lakosra jutó 130.600 forintos termelési értékre: előbbi a nyolcadik, utóbbi a hetedik helyre volt elég a Budapestet is tartalmazó rangsorban.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány megbuktatására készülnek ősszel Romániában

Mircea Geoana, a legjelentősebb ellenzéki párt, a szociáldemokraták (PSD) vezetője ma bejelentette,… Tovább olvasom