Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Generációváltás kell a cigánypolitikában

A rendszerváltás óra kitermelődött roma politikusok többsége egyrészt tanulatlan, másrészt egyéni érdekeik miatt képtelenek az összefogásra - jelentette ki egy pénteki salgótarjáni konferencián Lakatos Csaba, a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.
Lakatos Csaba szégyennek nevezte, hogy a Jobbik két év alatt jobban meg tudta szervezni a szélsőséges politikai nézetekkel szimpatizálókat, mint a cigányság önmagát húsz év alatt. A kisebbségi önkormányzati vezető úgy fogalmazott: "a magyarok segíteni akarnak, de mi többet ártunk magunknak, mint amennyit bárki is árthat nekünk."

A konferenciát az Európai Integrációs Cigány Szövetség, a Szent István Egyetem roma szakkollégiuma, Salgótarján cigány kisebbségi önkormányzata, valamint a Heves Megyei Cigány Szövetség szervezte.

Kamarás István, a gödöllői Szent István Egyetem roma szakkollégiumának igazgatója elmondta: négy éve működő szakkollégiumuknak jelenleg harminc cigány származású hallgatója van, akik felkészültek a roma ügyek képviseletére. Kamarás István szerint a fiatal cigány értelmiségi réteg béketűréssel és szakmaisággal hatékonyabb, a jelenlegitől lényegesen eltérő roma politika képviseletére lesz képes. Ehhez azonban a társadalom és a politika segítségére is szüksége van a cigányságnak - tette hozzá a roma szakkollégium igazgatója.

Olvasóink írták

 • 19. maradando 2009. május 23. 16:44
  „Megettem kenyerem javát! Nem szeretek dolgozni de muszály.Lehett belőlem kissebség,vagy roma netán ?”
 • 18. flexsnake 2009. május 23. 14:40
  „9. elítéli aki nem fehér és szőke aki nem náci és nem holokauszttagadó. Ezért szélsőséges.

  17. te mint golyófogó tökéletes leszel.”
 • 17. zeitgeist 2009. május 23. 12:52
  „közbe amugy megfejtettem hogy ez a tuti biznisz :D hiszen a móúnika is mióta megy már mert az emberek szeretnek csumplikat nézni :D”
 • 16. Mathiasking 2009. május 23. 10:59
  „A háburú jelen csak megoldást minden válságra! Sajnos!”
 • 15. Mathiasking 2009. május 23. 10:57
  „Kapcsold be a TV-t és megtudod, hogy ez az ország csak a cigány problémáról szól! Műsor kezdéstől műsorzárásig. Talán még a reklámokban nem találni, de ez sem tart sokáig!”
 • 14. vmagdi 2009. május 23. 10:15
  „miert van az, hogy aki ciganyok kremje, kolompar orban stb mar mind birosag ele lett citalva, mert mind megprobalt visszaelni a hatalmaval befolyasaval... szerintem a romaknak kellene nem generaciot, hanem eletmodot valtani, ahhoz hogy mi megfontolhassuk a szemleletunket roluk.”
 • 13. zeitgeist 2009. május 23. 09:12
  „jah meg mindegyik bűnöző..a mosonmagyaróvári önkormányzat elnökét a múlt héten ítélték el futtatásért, kolompár orbánt meg ugye nem kell bemutatni..amúg mi ez az új trend? felkapott lett a cigánytéma? minden másnap van vmi róluk itt.. én már unom..”
 • 12. Zeppelin 2009. május 23. 08:18
  „Lakataos Csaba nagyon jól látja a cigányság problémáját. Én személy szerint sajnálom is mert szélmalomharcot folytat. A cigányság sehol a világon nem tudott beilleszkedni az adott társadalomba, mert nem is akarnak. Azok a cigány emberek, akiknek sikerült, úgy gondolom elismert polgárai társadalmunknak, a többi pedig fulladjon bele a saját mocskába.
  Engem csak az háborít fel, hogy terrorban tartanak bennünket ezek az emberszabásúak.”
 • 11. Sziszifusz 2009. május 23. 01:30
  „Már megint eljutottunk oda, hogy "cigánybűnözés"! Felhomályosítanám a kérdést elbagatelizálókat, hogy ezt már régen "elkúrták"! A siófoki vonuláshoz hasonló 150-200 fős bandákból minimum 400-500 található az országban! Ezekhez még hozzá lehet számolni a felosztott útvonalakon strihelő lányok futtatócsapatait, hasonló létszámot kapunk! Az "uzsoráskirályok" is foglakoztatnak 50-60 embert per koponya, ami 30000 lakosonként min. 2 nagyfőnököt jelent (ezek alkalmasint egymást is verik)! Orgazdaként minden csoport "dolgozik", így szervesen kapcsolódnak a nagyértékű lopásokra, betörésekre szakosodot csoportokhoz és a kisebb betörések, lopások elkövetőihez! Az alkalmi tolvajokat, zsebtolvajokat, rablókat hasonló létszámmal lehet számolni, mint az összes többit együtt! A cigányság maradék kb. 30%-a nem lop, éhezik, kukázik, szeméttelepeken guberál! A kitörési lehetőség esetleg egy nagyobb fogás! Munkája a jobban képzett, dolgosabb, megbízhatóbb magyarnak sincs! Súlyosbítja a helyzetet, hogy a kevés roma értelmiségi sem tiszta cigány, ezért nem fogadják el őket! A 20 évig közéjük hajított gyeplő két ügyet szolgált. Az első, hogy ne akadályozzák a rablóprivatizációkat (ezért külön jogosultságú szociális rendszert alakítottak ki a számukra), a második, hogy bevethető politikai fajvédelmi fegyverként alkalmazhatók! Ez utóbbit már Horn Gyuláék is alkalmazták, de GYF fejlesztette tökéjre!
  A GYF kormány hosszútávú politikájába kivállóan bele illett a társadalmi feszültségek szításáva elkendőzni a gazdasági problémákat című játék (GYF nem hozzánemértésből rombolt, hanem szándékosan és céltudatosan! Ha tehetségét, energiáját Magyarország érdekében, és nem az ellen kamatoztatta volna, ma az ország észre sem venné a válságot sőt, a meglovagolná!)! Most is lehetne munkát adni a romáknak! Rengeteg öntözési rendszer tönkrement, amelyek rendbehozatalához tömegekre lenne szükség! Az élelmiszer csak addig nem érték, amíg a szart is el lehet adni! Visszahozná a befektetett pénzeket! Az állam a mi kontónkra felvett IMF hiteleket a bankoknak adja gazdaságélénkítésre, de a bankok az MNB-s számláikon kamatoztatják ezt a pénzt! Mi fizetjük a bankoknak járó kamatokat, az IMF kamatait, és a törlesztést is! A hitel jelentős része ezekre megy el, nem termelve semmilyen jövedelmet! GYF mindenünket jelzálogba adta (a megkérdezésünk nélkül)! Mire elszámolásra kerül a sor, talán néhányezer milliárdot vissza lehet államosítani, de az ország kártékony volt politikusai ellen még évekig kell majd nemzetközi elfogatóparancsot fenntartani, mire levadásszák őket!
  A Kádár-rendszerben megtöltött "malacperselyt" kormányváltó pártjaink összetörték, majd szétlopták, és ezt, a túlfosztogatások eredményeként, társadalmi feszültségek szításával takargatták! Ennek az eredménye, hogy roma-magyar konfliktusok vannak, és lesznek is, amíg korrupt roma vezetők és korrupt politikusok manipulálják a gazdaságot és az embereket! A politikai életben olyan, Putyinhoz mérhető, karizmatikus politikus nincs, aki felvállaná, hogy helyreállítja az országot, és hátatfordít az EU-nak! Ugyanis ez nem jó üzlet Magyarországnak sem, de már pl. A Briteknek sem!”
 • 10. boris013 2009. május 22. 23:24
  „Egy közösségi portál üzenőfalán ez terjed:

  Egy kis felvilágosítás:
  Nem tudom ki látta ki nem a tegnapi RTL-es híradót, de arról a néniről volt szó benne akinek nem oly rég megrongálódott a háza, aztán 3 huligán kirabolta( évek óta összegyűjtött magának 480ezer forintot), ezek után pedig még meg is verték.
  Az eset után gyűjtést szerveztek neki és már elég szép összeg összegyűlt, és nemsokára elkezdik újjáépíteni a házát.
  Szóval a tegnapi híradóban ezt közölték le, amikor egy nő nyilatkozott, hogy egy szervezet is felajánlott 1millió forint értékű kőműves munkát....Egy szervezet...
  Na ez a szervezet a MAGYAR GÁRDA volt, de ilyenkor valamiért nem mondják ki a nevüket, csak akkor amikor felvonulnak, mert akkor rasszista-fasiszta-náci banda...
  Ja és akkor sem amikor az árvíz ellen védekezőknek besegítettek a gátak megerősítésében.
  Milyen ország ez? Hol itt a pártatlan média????!!! Undorító amit művelnek.
  Kérek mindenkit akit ez egy kicsit is érdekel, és dühít, továbbítsa a "saját" üzenőfalára, hadd tudják az emberek az igazságot ne csak azt amit ezek a gané TV-k leadnak..."”
 • 9. comet 2009. május 22. 23:05
  „nem generáció váltás hanem szemlélet váltás kell. Ehhez a cigány bűnözést kell háttérbe szorítani, és a cigányság beilleszkedését tovább segíteni, de nem a pozitív megkülönböztetéssel, hanem egyenlő jogok alapján.
  Azok ellen, akik a cigányságot a cigány bűnözéssel próbálják összemosni, határozottan fel kell lépni, legyenek akár szélsőséges rasszisták, vagy liberális tökfejek. A kettő közt ugyanis nincs lényegi különbség, mindkettő célja az etnikumok közti feszültség keltés.”
 • 8. maci52 2009. május 22. 22:00
  „a Jobbik miért szélsőséges? Mert elitéli a lopást,a korrupciót, a kizsákmányolást, a Bajnai-félék meggazdagodását?Elitéli a cigánybűnözést,a rengeteg segélyt,az állami szektorban dolgozók milliós havi juttatásokat?”
 • 7. Mathiasking 2009. május 22. 21:40
  „Flexi a nagy .... cigány szakértő! Kérdezzétek Őt, hogy mit kell tenni a roma kérdés Magyarországi megoldása körüli vitában és mi lenne a megoldás!”
 • 6. klj_54 2009. május 22. 20:52
  „Még nem késő elgondolkodni:
  9 év múlva nem lehet a cigány gyermeket szegregálni az iskolában, lévén akkor már több mint 50%-uk cigány lesz! KSH adat.
  No, anyázás helyett ezen töprengeni emberek!”
 • 5. maradando 2009. május 22. 20:43
  „Ez volt az utolsó konferencia amit Lakatos Csaba vezetett!A cigányság vezetőinek birálata méltatlan egy roma szkkollegium igazgatója részéről. Eltünik simán a politikai sűlyesztőben .”
 • 4. Klárika 2009. május 22. 19:01
  „"Lakatos Csaba szégyennek nevezte, hogy a Jobbik két év alatt jobban meg tudta szervezni a szélsőséges politikai nézetekkel szimpatizálókat, mint a cigányság önmagát húsz év alatt."

  Mármint 300 év alatt? Mert legalább azóta nem akarnak beilleszkedni ....

  "...mi többet ártunk magunknak, mint amennyit bárki is árthat nekünk." Végre egy okos ember!

  Na most akkor innen hova tovább? Sehova, mint eddig?”
 • 3. garbon 2009. május 22. 17:50
  „Már a vizcsapból is cigányok folynak kiknek használ ez a felhajtásw.”
 • 2. dodó 2009. május 22. 16:43
  „"Gyilkossági kísétletért felfüggesztett
  Jogerős végzésében felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a napokban a Zala Megyei Bíróság azt a cigány fiatalembert, aki tavaly egy verekedésben kilencszer szúrt meg késével egy pogányszentpéteri fiút Nagykanizsán -- értesült a sonline.hu. Az áldozat a mentők érkezéséig kivérzett, sokkos állapotba került, életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.
  ... A Gergye Tamás vezette tanács EMBERÖLÉS kísérletében találta bűnösnek és KÉT ÉV, ÖT ÉVRE FELFÜGGESZTETT szabadságvesztésre ítélte H. Attilát, aki az eljárás alatt SZABADLÁBON VÉDEKEZETT.

  1,5-től 2,5 évig tartó, LETÖLTENDŐ börtönbüntetést kaptak azok a barcsi fiatalok áprilisban, akik két éve Szigetváron MEGPOFOZTAK egy cigány nőt. Az asszony nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A Fiatalok csaknem KÉT ÉVIG voltak előzetes LETARTÓZTATÁSban!"

  KÉRDÉS: MIT KELL VÁLTOZTATNI A CIGÁNYPOLITIKÁBAN??????”
 • 1. Lúdasmatyi 2009. május 22. 15:34
  „Mert a jobbik ilyen ügyes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WHO péntek: 42 ország, 11.168 eset, 1 új halott

A Fülöp-szigetekkel 42-re emelkedett azoknak az országoknak a száma, amelyek új H1N1-es influenzát… Tovább olvasom