Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Gengszterek (Gangsters)

Anne Parillaud, a legendás Nyikita szépségét és tehetségét egyaránt megmutatja a váratlan fordulatokkal teli, hamisítatlanul franciás hangulatú, szerelmi szálakkal átszőtt, lélegzetelállítóan izgalmas krimiben.
Bakajsza Gábor filmkritikája
rendező: Olivier Marchal
forgatókönyvíró: Olivier Marchal
operatőr: Matthieu Poirot-Delpech
jelmeztervező: Pascale Arrou, Virginie Dubroca
producer: Ariel Zeitoun
vágó: Hugues Darmois

szereplő(k):
Richard Anconina (Franck)
Anne Parillaud (Nina)
François Levantal (Achab)
Gérald Laroche (Jansen)
Alexandra Vandernoot (Bremen)
Francis Renaud (Rocky)

A film sztorija

A párizsi alvilági körökben csak Frankie néven ismert Simon Messena (Richard Anconina), és a feltűnő erotikájú Marie Segal (Anne Parillaud) - aki mint Nina, a prostituált fut Frankie oldalán -, különleges kiképzésű rendőrnyomozók. Őket csak a legkeményebb helyzetekben vetik be.

Egy 80 millió frankos gyémánt-ügylet kapcsán a cél a rettegett Kid Claude (Jean-Louis Tribes) és két rejtélyes társának lebuktatása lenne. Kid Claude az elrabolt gyémántok továbbrablása kapcsán kialakult tűzpárbajban hamar elvérzik, de hová illant a két titokzatos bűnrészes?

Hét ember meggyilkolásának vádjával Frankie és Nina sittre kerül, a gyémántok viszont sehol! Az igazi feladat csak most kezdődik: szó szerint belülről lebuktatni az alvilággal paktáló rendőröket. Frankie-nek 48 órája van, hogy rájöjjön, ki a cinkes, s mindeközben, a sorozatos rendőri erőszak ellenére, mellesleg életben maradjon.
Rendőrnek hitt bűnözők és bűnözőnek hitt rendőrök róka-fogta-csuka szorításban küzdenek egymás ellen, az alvilággal való összefonódás szálai pedig egyre messzebbre..., egyre feljebb..., nyúlnak!

Ebben a brutálisan korrupt világban azok, aki egyenes úton járnak, nagy árat fizetnek. A társadalom szélére sodródva, emberileg, morálisan egyaránt megtépázva csak saját lelki erejükre számíthatnak. Mégis, talán hihetjük: ők az erősebbek!
www.port.hu

Kritikák


turcsányi (Mancs)

"Az igazság rég elfelejtett fogalom, de még a rá csak halványan emlékeztető társadalmi igazságosság is. Csak láncdohányzás és izzadságszag. Meg erőszak, erőszak, erőszak. Mindezek ábrázolásakor szinte szárnyal a mozi, a színészválasztás tökéletes: csupa olyan szörnyeteg, akinek a megjelenése megvalósítja a vizuális lehetetlent, egy képpé formálni az elképzeléseinkben élő rendőr fizimiskáját a kapitányság személyi állományának folyosó falára függesztett tablójával.

A felvételek színesek, de fekete-fehérnek látszanak, a beállítások nagyvonalúan mutatják a kisszerűséget: észrevehető szándékkal az észrevétlenségre.

Ám minden film befejeződik egyszer. A Gengszterek sajnos kétszer, kis jóindulattal azt is mondhatnánk, az alkotók megijedtek saját bátorságuktól. Kis jóindulat nélkül: elszúrták."

A teljes cikk

A 6néma francia nyelvű kritikájaNemzetközi filmtár


IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ritmusé a főszerep

Az ütősélet számos prominens képviselőjét meghívták a Győri Tavaszi Fesztiválra. Pénteken és… Tovább olvasom