Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

George Bush szavatolta Izrael biztonságát

Az Egyesült Államok rendíthetetlen támogatásáról biztosította George Bush amerikai elnök Izraelt a zsidó állam biztonságának szavatolása érdekében. Bush a legnagyobb amerikai zsidó szervezet alapításának csütörtök esti washingtoni centenáriumi gálaünnepségén szólalt fel.
A Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Angela Merkel német kancellár jelenlétében elmondott beszédben az amerikai elnök ezzel összefüggésben nem említette meg Iránt. Mindazonáltal olyan időszakban biztosította támogatásáról a zsidó államot, amikor az veszélyeztetve érzi magát a vitatott - a nyugati országok gyanúja szerint atomfegyver előállítására irányuló - iráni atomprogram, valamint Teherán rakétaprogramja miatt.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök korábban Izraelnek a térképről való "kitörlésére" hívott fel, az iráni hadsereg pedig közölte, hogy egy amerikai-iráni katonai szembenállás esetén megtámadná Izraelt.

Bush megerősítette azt is, hogy az amerikai kormányzat addig nem lép kapcsolatba a palesztin területeken kormányzó Hamász radikális iszlámista mozgalommal, amíg az nem ismeri el Izrael jogát a létezésre. Az elnök felszólította a Hamászt, hogy mondjon le az erőszak alkalmazásáról, a terrorizmusról, teljesítse a nemzetközi közösség követeléseit és többé ne gördítsen akadályt a közel-keleti békefolyamat elé.

Angela Merkel úgy vélekedett, hogy elvitathatatlan Izrael joga a létezésre, s minden német kormány számára elfogadhatatlan, hogy az iráni elnök e jogot kétségbe vonta. A kancellár szükségesnek látja a nemzetközi közösség egységes fellépését Iránnal szemben, megakadályozandó, hogy Teherán atomfegyver birtokába jusson. Merkel szintén felhívta a Hamászt az erőszakról való lemondásra és arra, hogy egyértelműen ismerje el Izrael jogát a létezésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város érdekeire figyelemmel

(Lakossági akarat – Kisalföld, 2006. április 22., 8. oldal) Tovább olvasom