Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Gépszemlékkel előzik meg a lángoló gabonatáblákat

Megkezdődtek az aratások előtti gépszemlék, eddig 93-at jelentettek be a gazdálkodók a megye tűzoltó-parancsnokságaira, 29 szemlét a tűzoltók a helyszínen ellenőriztek. Az ellenőrzések fontosságát igazolja, hogy tavaly 21 aratási tűz volt, 8 esetben lábon álló gabona égett.
A gazdálkodók felkészítését az aratás előtti gépszemlékre a megye mind az öt tűzoltó-parancsnokságán befejezték, s a szemlét több helyen megkezdték a gazdálkodók. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka, Pesztenlehrer Lajos ezredes elmondta: a betakarítási munkák tűzvédelmére vonatkozó előírásokat és a gépszemlék lebonyolítását az országos tűzvédelmi szabályzat rögzíti.
„ Alapvető követelmény, hogy az aratásban részt vevő gépek műszaki felkészítését a gazdálkodók végezzék el, tartsák meg a gépszemléket, s azokra hívják meg a területileg illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságok szakembereit is” – mondta az ezredes.
A gépszemlén ellenőrizni kell a gépek kipufogórendszerét, azok tömítettségét, a szikratörő műszaki állapotát. A motorokból, hidraulikaberendezésekből nem folyhat, csöpöghet olaj. Fontos, hogy új típusú, szilárd éghető anyagok tüzei-

nek oltására is alkalmas „21 A” jelű, porral oltó tűzoltó készülék legyen a gépeken. „Az arató-, illetve cséplőgépeken hajlékony földelő vezetéknek, láncnak kell lenni. Az akkumulátort – amelynek állapotát is ellenőrizni kell a szemléken – nehezen éghető, jól szigetelő védőburkolattal kell ellátni” – hangsúlyozta Pesztenlehrer Lajos.
Az ezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a gépszemléről készült jegyzőkönyv egy példányát be kell küldeni a területileg illetékes tűzoltóságnak, egyet el kell helyezni a gépen. Éppúgy a gépkezelő tűzvédelmi oktatását igazoló iratot is.
A katasztrófavédelmi igazgató a gépszemlék fontosságát adatokkal is alátámasztotta. Tavaly 21 aratási tűz volt a megyében, 8 esetben lábon álló gabona égett, 13 tarló- és szalmatűz volt. A megyében az elmúlt évben 121 gépszemlét jelentettek be a gazdálkodók, 2485 gépet ellenőriztek, pótszemlét 93 esetben rendelt el a tűzoltóság. Aratás közben 358 gépet ellenőriztek a tűzoltók, 37 helyszíni bírságot és egy szabálysértési bírságot szabtak ki. Idén eddig 93 szemlét jelentettek be, ezek közül a folyamatban lévő ellenőrzéseken 29 alkalommal a tűzoltóságok is részt vettek, 285 gépet ellenőriztek, 161 hiányosságot tártak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordítottak a gallok

Spanyolország–Franciaország 1–3 (1–1) Tovább olvasom