Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Geréb Ágnest és három társát előállították a rendőrségen

Budapest - Geréb Ágnes felfüggesztett szülész-nőgyógyászt és még három embert előállított a rendőrség, mert a XII. kerületben egy magánintézményben a gondjaikra bízott újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük - értesült kedden az MTI.
Az MTI információja szerint a Gaál József utcai úgynevezett születésház előtt az újszülött édesapja intett le egy mentőautót azzal, hogy a csecsemő meghalt, most próbálják az épületben életre kelteni.

Az MTI a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is kereste az ügyben. Közleményükben azt írják: a BRFK-ra kedden érkezett a bejelentés, miszerint a XII. kerületben, az Alma utca egyik házában feltehetően egy otthon végzett szülés során, a megszületett kisbabát újra kellett éleszteni. Az újszülött gyermeket és az édesanyját is kórházba szállították - írták.

Az ügy körülményeinek tisztázása jelenleg is folyamatban van. Az előállítással kapcsolatban nem nyilatkozott a rendőrség.

A csecsemőt a mentők újraélesztették, majd édesanyjával együtt kórházba szállították. Az MTI úgy tudja, hogy a kórházban műtéti beavatkozásra volt szükség.

Geréb Ágnest és a szülés levezetésében közreműködő három társát a XII. kerületi rendőrkapitányságon előállították.

Korábban Geréb Ágnest, az otthonszülés pártolóját az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűntényekkel vádolta meg. Nyáron a Fővárosi Bíróságon zajló per elsőfokú tárgyalásán két orvos szakértő azt mondta, hogy a munkájából felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos foglalkozási szabályszegést követett el, amikor még régebben egy szülés levezetésekor nem biztosította az újszülött újraélesztéséhez szükséges eszközöket.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. szilléri 2010. október 07. 19:51
  „46 Én csak idéztem !”
 • 47. persona 2010. október 07. 09:34
  „felelőtlenek azok az anyák, akik nem kórházban hozzák világra gyermeküket. egy szülésnél bármikor előfordulhat komplikáció, főleg az első gyereknél. utólag kár a bábát hibáztatni, ha megtörténik a baj, az anya ugyanannyira felelős.”
 • 46. Lehiggadt 2010. október 06. 20:16
  „44. szilléri 2010.10.06. 19:32
  .
  Sajnállak, MERT elfogult vagy!
  Édesanyád alkalmatlan a végzettségének gyakorlására, és elítélem azokat, akik igénybe veszik a szolgáltatásait, mert segítségnek nem nevezhetem!!”
 • 45. Lehiggadt 2010. október 06. 20:12
  „38. jozko 2010.10.06. 11:02
  .
  T. Jozko!
  Én aról beszélek, hogy amit GÁ elszúr, azt utána ne várja el senki ingyen helyre hozni!”
 • 44. szilléri 2010. október 06. 19:32
  „Geréb Ágnes lányának véleménye !

  ,,~ Wednesday, October 6 ~
  Permalink
  Sziasztok, talán mindegyikőtök értesült a tegnap történtekről. Anyukám, Geréb Ágnes őrizetben van - nem tudjuk, hogy mikor engedik ki. Rengetegen jeleztétek, hogy eddig és ne tovább, mutassuk meg, hogy az elmúlt két évtized meghurcoltatásából (szülőként, bábaként, dúlaként) elég volt. 22 éve küzdünk azért, hogy szabályozva legyen az otthonszülésnél segédkezők jogi helyzete. Ez a mai napig nem történt meg. Kórházban, ha komplikác...
  aki nagyon liberalis es orommel tamogatna
  a szuletes elotti eutanaziat
  a voros hajuak deportalasat
  a szegenyek kozotti szabad nemi eroszakot
  a zsidok adomentesseget
  annak itt a helye."”
 • 43. kisvirág70 2010. október 06. 15:24
  „Na, végre már! Már réges régen a börtönben volna a helye.
  Nekem konkrétan, majdhogynem az életem ráment a "szaktudására". Pedig nem akartam otthon szülni!! Akkor még a Klinikán melózott.
  Ha az ő kezében maradok, akkor talán sohasem lehetett volna gyerekem.”
 • 42. maroti06 2010. október 06. 14:51
  „Gerébet pont azért rúgták ki a szegedi klinikáról, mert ott is túl sok volt a komplikáció körülötte.
  Agyakat mos a kismamáknak.
  Én ülni is próbáltam szüléskor...meg minden féle pózt felvettem, aztán mégis fekve szültem, mert semmivel sem volt könnyebb se így, se úgy. Ez csak duma. A barátnőm gyerekét vákuumozták, nem tört el a gyerek csontja...engem nem is sietettek...31 óráig tartott...
  Nem szabad azért általánosítani. Első szülőknél csinálnak gátmetszést...ha nekem nem csináltak volna akkor szétszakadtam volna...nem értem, hogy ez miért baj? Nem is éreztem a metszést, és a varrást is ki lehetett bírni.A vajúdás fáj a legjobban.Az meg a születésházban is fáj ugyanúgy.”
 • 41. Kata82 2010. október 06. 13:40
  „Ha valaki az otthonszülést/születésházat választja tudatában van annak,hogy ez mivel jár,esetleges komplikációval ami kórházba szállítást vonhat maga után.
  Ha pedig valaki kórházba megy szülni,az vállalja mikor aláírja azt a jó pár papírt,hogy csak párat említsek: felgyorsítják a szülést,mert ugyebár senki "nem ér rá",gátmetszést csinálnak aminek egy életen át viselheted esetleges következményét, a legtöbb helyen abnormális pózban =fekve KELL szülni és bármi apró nem megszokott esetén császármetszést végeznek. Ja és persze beletartozik,hogy esetleg eltörik a gyerek kulcsontját,úgy gondolják lassú a folyamat jöhet a vákum stb.És ez csak pár dolog. Csak 1 statisztika: Kórházban született babáknál kb minden 5.-nek eltörik a kulcsontját,jelen pillanatban Magyarországon ezen esetek száma 0!!!!
  Ugyan a "kedves,figyelmes,aranyos orvosokra" miért nem törnek rá a kommandósok ha meghal egy csecsemő?Ja azért mert akkor átlagosan minden napra jutna egy akció!
  Mindettől függetlenül az lenne a legjobb ha minden nő ott és úgy hozhatná világra gyermekét ahogyan azt ő jónak és biztonságosnak érzi.Ehhez kellene a feltételeket biztosítani!És nem pedig boszorkányüldözést csinálni!
  Bízom benne,hogy nagyon hamar eljut a magyar társadalom arra a szintre,hogy elismerje GÁ és a többi bába munkáját!SZÜKSÉG VAN RÁJUK!!!!”
 • 40. jozko 2010. október 06. 11:51
  „maroti60

  Jó ezt hallani.
  De komolyan.
  A privát orvosi rendelőkben a dokik és az asszisztenseik meg csak úgy reszelgetik a körmeiket.
  Sőt beküldik a pácienseiket a kórházi "ingyenrendelésre"...”
 • 39. maroti06 2010. október 06. 11:14
  „Az egyik ismerősöm néhány hónappal ezelőtt szült a Szegedi Klinikán.
  Egész terhessége alatt egy vasat nem fizetett orvosnak, nem választott se orvost, se szülésznőt!
  És éppen olyan emberségesen, kedvesen bántak vele vizsgálatokkor,mint velem, aki folyamatosan pumpoltam a választott dokimat.
  Legközelebb nem így teszek...most már tudom.”
 • 38. jozko 2010. október 06. 11:02
  „Lehiggadt !

  Milyen "ingyenes " segítségről beszlsz Te?

  Gondolom, ha beszálltál ebbe a körbe, tudod, hoy egy nőgyógyászti vizit /amit a rendelőintézatben kezdenek el, de az illetékes nőgyógyász a magánrendelőjében follytat/: alkalmanként 6-10 000 ft-ba kerül!
  És ez borravaló a szülési /orvosi/ kiadások mellett!
  Mindez úgy, hogy a hölgy TB-t és járulékot fizet!

  Nem kívánom, hogy bármilyen eü. ellátást kelljen igénybe venned, de akár a más példáján okulva tájékozódj-vagy maradj csendben!

  A kórházi szülést vagy az otthon szülést / szülőorvos, szülésznő vagy bábaasszony segédletével/ pedig a szülés előtt álló kismamákra kellene bízni!
  Azzal a biztonságérzettel kiegészítve, hogy az állami egészségügyi szolgálatot bármikor, bármelyik fázisban igénybevehetik-és ez nem gesztus a részükre!”
 • 37. KACAGÓ-HIÉNA 2010. október 06. 10:34
  „Szabályozni kellene az ilyen helyzeteket.
  Amennyiben előre tervezett otthonszülés esetén kórházi kezelést igénylő komplikáció lép fel,
  akkor azt "saját zsebből" térítse meg az otthonszülő, illetve, ha a gyermeket bármilyen károsodás
  éri, akkor annak a későbbi terheit is az otthonszülő viselje - ne hárítsa át a társadalomra.

  Jobban meggondolnák az ilyen akciókat a sznobok, ha a saját zsebükre kockáztatnának.”
 • 36. maroti06 2010. október 06. 09:27
  „Nekem volt olyan szerencsém, hogy a nagyszüleimmel még tudtam 20 évvel ezelőtt beszélni a szülésükről.
  Az egyik nagymamám azért szült otthon, mert Magyarország egyik legelmaradottabb falujában élt, ahol csak bába volt. A másik viszont szegedi volt, ő kórházban szült.
  Ha az egyik nagymamám nem otthon szült volna, akkor édesanyámnak lenne még két testvére. Az édesapámnak viszont azért lett testvére, mert a másik nagymamám kórházban szült és a testvérének megmentették az életét.
  Egyszerűen ép ésszel nem tudom felfogni, hogy a mai világban miért nem a kórházat választják a szülők?
  Az anya felelőssége a legnagyobb.A szülés ugyan úgy fáj otthon, mint kórházban!Sőt, egyáltalán nem szép a szülés...az a szép,amikor megszületik a baba és örömérzés önti el a szülőt.”
 • 35. Csirén 2010. október 06. 09:10
  „Milyen jogrendszer az, amely nem képes megakadályozni egy ilyen ámokfutó idióta nőszemélyt a további veszélyhelyzetek megelőzésében?”
 • 34. N.gabi41 2010. október 06. 08:45
  „Nagymamáink és dédanyáink nem használják az internetet, lehet. hogy sokunké már nem is él. Őket kellene megkérdezni az otthonszülésről. A szülőnő óriási felelőssége, hogy mit választ, mert ma nagy a választási lehetőség kórházak, orvosok, és az otthonszülés is szerepel a lehetőségek között.”
 • 33. kispacni 2010. október 06. 08:29
  „Magam sem vagyok szülész-nőgyógyász, de nézzük azokat a szülész-nőgyógyászi maffia indokokat. A gyemek világra jövése, tény nem betegség, de eléggé komplikált és soklépcsős folyamat, amelynek csak egyik eleme "a baba világrajötte". Komoly lépcső az várandóság. Remélem senki nem gondolja, hogy az nem orvosi feladat. Komoly lépcső maga a születés , és komoly lépcső az első órákban (anya posztszüléses védelme) és napokban (gyermek ellenőrzése, vizsgálata, esetleg gyógyítása) történő orvosi ellenőrzés. Bizony bizony az első és harmadik lépcső nagyon komoly orvosi (és nem szülésznői) feladat. A harmadik, a születés utáni anya és gyermek védelmi feladata is komplikált klinikai - korházi hátteret is igénybe vevő orvosi (nőgyógyász és GYERMEKOROVOSI feladat). Magát a szülést elvileg elvégezheti szülésznő is, de ne szülész-nógyász maffiaindok a Magyarországon alkalmazott szinte kötelező gátmetszés, mert a gátszakadás szinténby senki nem láthatja elő, és komoly veszélyes szövödmény, a mi kockáckatja a későbbi gyermekvállalást. A gátmetszés és varrása szintén orvosi feladat. És szintén nem otthoni körülmmébyek között célszerű elvégezni.
  Külföldön sem otthon szülnek, ahnem születésházakban (tulajdonkéoppen az is mini női klinika), mert a harmadik lépcsőt nem lehet otthon elvégezni. A szűlés utáni vérzés esélye nagyon magas, és ha megtörténik sürgős műtétre van szükség. A születésházak éppen ezért klinikák mellett vannak, vagy mentő áll a ház előtt.
  A gyermek gondozása. Az újszülötten életének első 3-5 napjában (amíg a klinikán van) számos kötelező szűrési vizsgálatot végeznek, amely pl. vérvétellel jár. Ez komoyl vivmány, ne lépjünk vissza 50 évet a történelemben, amikor ez nem lézetett. Számos genetikai vagy születési rendelenneséget szűrnek, ki, aminek gyógyítása azonnal elkezdődik. Tehát születéskor nemcsak nőgyógyász kell, hanem GYERMEKORVOS is. Ha nem klinikán lenne a szülés, akkor vagy egy 1-3 napos gyermeket kellene apukának korházba vinni, vagy a gyermekgyógysásznak, védőnőnek házhoz jönni. A jelenlegi védőnői hálozta erre nem alklamas. A gyerekek közel 50 százaléka átesik a születéskori sárguláson. Naponta megint vérvétel (bilirubin vizsgálat) és kéklámpa alatti üldögélés. Ez nem lehetsége otthon, csak ezelbn a születésházakban. vagyis gyakorlatilag visszatértünk a központosított születéshetz, hívják azt akár klinika, akár születésház. vagyis Mgayrorságon minden településen építsünk születésházat, bizutosítsunk oda szülésznőt, nő és gyermekorvost. Bírjuk ezt pénzzel. Egyébként az elmult 10 évben nagyon sokat fejlődtek ez irányba szülészeti osztályaink. remnek dolog az apás szülés, vannak egyágyas kórtermek stb.
  Lehet otthon szülni, de nem érdemes.”
 • 32. joy 2010. október 06. 07:47
  „Ez az angyalcsináló <moderálva> hogyan vezethet otthunszülést, ha eltiltották?
  Létezik ennyire gyökér ember, aki az események után megbízok benne?

  Az azonban már végképp érthetetlen számomra, hogy nem otthun, hanem egy indegen helyen, halálos "gyerekgyárba" mennek, ahol nincsen meg az az infrastruktúra, és szakember gárda, amelyik egy kórházban, klinikán van.
  Én is súlyosan felelősnek tartom a pici szüleit, főként az anyát, hogy veszélyeztette gyermeke és saját életét egy hazug hitért!”
 • 31. Lehiggadt 2010. október 06. 07:26
  „4. Csecs 2010.10.05. 19:32
  .
  T. Csecs! Egészen más a szakmám, DE a Gyermekeim létrehozása és születése kapcsán sokoldalú információkkal rendelkezem. Az egyik például Kaáli-baba! És mint mondtam személyesen ismertem Geréb Ágnest, akit eltiltottak a foglalkozása gyakorlásától, tehát teoretikusan nem orvos! A kismamákat IS hibáztatom!”
 • 30. Lehiggadt 2010. október 06. 07:20
  „29. Nostradamus 2010.10.06. 07:02
  .
  Majdnem igazad van, DE ha valaki olyan bamba, hogy kivonja magát az állami egészségügyből, akkor ne kérjen a segítségből se ingyen! A kisfiam születésekor leesett a srácnak a pulzusa 100 alá. Azonnali császárra volt szükség, hogy ne érje károsodás! Ez minden előjel nélkül történt! Ha ez nem bent a klinikán fordul elő, akkor most egy fogyatékos gyermekem is lenne!
  Gyermekhalandóság: Mi hatan lennénk, ha Édesanyám az első és 5. szülése nem sikertelen lett volna, mert ő otthon szült...”
 • 29. Nostradamus 2010. október 06. 07:02
  „Meg kellene hagyni a kismamák választási jogát, hogy otthon vagy kórhátban akarják világra hozni a gyermeküket. Ezzel együtt az otthonszülést biztonságosabbá tenni, nem vagyok orvos, de biztosan van erre mód. Én nem mertem volna otthon szülni, semmi bajom nem volt a kórházzal, pénzt meg nem adtam erőn felül, mégis tisztességesen bántak velem. Ilyen is van.
  15: A gyulai Pándy Kálmán Kórháznak én is hálás vagyok, nevezetesen Dr. Sipos Péter gyermekgyógyász főorvos úrnak, ő olyan nagybetűs Orvos, amilyenből sok-sok száz kellene.”
48 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Balatonon az őszi haltelepítés

Balaton - A héten megkezdődött a Balatonon az őszi haltelepítés, amelynek keretében november végéig… Tovább olvasom