Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Gereblyézős orvhorgászt fogtak a Balatonon

Állatkínzásnak minősülő "gereblyézős" orvhorgászt fogtak el Balatonfenyvesen, nem sokkal azt követően, hogy a bíróság egy hasonló ügyben letöltendő börtönbüntetésre ítélte az elkövetőket.
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának pénteki közlése szerint Balatonfenyvesen a fenyvesi ároknál horgászott úgynevezett gereblyézéssel", hármas horoggal két személy, akiket a lakossági bejelentésre kiérkező körzeti megbízott a helyszínen elfogott. Az egyikükkel, egy 30 éves balatonfenyvesi férfival szemben tiltott halászati eszközzel, állatkínzás miatt indított eljárást a Fonyódi Rendőrkapitányság.

Balatonberénynél csütörtökön ugyancsak tetten értek egy 37 éves zalai férfit, aki 17 kilogramm süllőt fogott, annak ellenére, hogy a tavon süllőfogási tilalom van az ívási időszak miatt. Egyelőre nem sikerült tisztázni, hogy milyen módszerrel fogta a halakat a férfi, de házkutatás során a lakóhelyén az engedéllyel tartott lőfegyverei mellett több olyan kaliberű lőszer is előkerült, amelyek birtoklásához nem volt engedélye, ezért vele szemben a lopás mellett, lőszerrel való visszaélés miatt is eljárást kezdeményezett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözölte azt a héten született bírósági ítéletet, amelyet egy 2009 decemberében elkövetett gereblyézés ügyében hozott a bíróság. A Balatonból több harcsát is kigereblyéző két orvhorgászt az első fokú bíróság lopás bűntettében és állatkínzás vétségében is bűnösnek találta, ezért halmazati büntetésként letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Precedens értékűnek számít az is, hogy a bíróság az elkövetéshez használt horgászeszközök és vitorlás elkobzását is elrendelte. Az ítélet nem jogerős, de példaértékű, hiszen az elharapódzó orvhalászat miatt, a vádlottak büntetlen előélete ellenére szigorú ítéletet hozott a bíróság - áll a közleményben.

A "gereblyézés" Magyarországon 2004-től bűncselekmény és akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Azt jelenti, hogy az orvhorgász hármas- vagy száruknál összeerősített, nagyobb horgokat húz, rángat a vízfenék felett, amelyek beleakadnak a hal testébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Császy Zsolt szerint politikai per folyik ellene

A sukorói ingatlancsere ügyében meggyanúsított Császy Zsolt szerint politikai per folyik ellene; a… Tovább olvasom