Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Gergényi szerint a posztjára tör az MTV-jelentés készítője

Elfogulatlan volt az MTV-székháznál történteket vizsgáló bizottság - mondta Bene László altábornagy, országos rendőrfőkapitány kedden késő este.
Az országos rendőrfőkapitányt a műsorban szembesítették Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak az MTV ostromáról készített - és hétfőn nyilvánosságra hozott - rendőrségi jelentésre adott írásbeli véleményével, amelyet Gergényi már korábban eljuttatott Bene Lászlónak, s amelyben a budapesti rendőrfőkapitány azt állítja, a jelentés nem lehetett objektív, mert Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány, a bizottság vezetője az ő posztjára pályázik.

Mint az a műsorban elhangzott, a tízoldalas válaszban Gergényi Péter érdemben vitatkozik a rendőrségi jelentéssel és kategorikusan visszautasít minden, a bizottság által megfogalmazott vádat. Mint írja, "a jelentésből egyértelműen kiderül, hogy az egy előre felállított hipotézis beigazolását célozza". Gergényi állította, hogy semmilyen információjuk nem volt arról, hogy mi készül a televíziónál, és ahogy a levélben fogalmazott, a rendőrség által soha nem tapasztalt háborús helyzetre lehetetlen volt felkészülni.

Arra, hogy a vizsgálat miért ennek az ellenkezőjét állapította meg, a műsor birtokába jutott dokumentum szerint a budapesti rendőrfőkapitány azt írta: "szerény véleményem szerint nem várható el objektív és elfogulatlan véleményalkotás olyan főkapitánytól, aki az elmúlt évek során nem titkoltan a budapesti rendőr-főkapitányság vezetői beosztására pályázik". Vagyis, Gergényi Péter szerint a vizsgálatot végző bizottság vezetője, Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány szívesen lenne fővárosi rendőrfőkapitány - hangzott el a műsorban.

A jelentés azon megállapításával kapcsolatban, hogy a rendőrök ötletszerűen, önállóan harcoltak a székház ostromakor, Gergényi Péter válaszában azt írja: "Elfeledkezik a bizottság arról a több ezer megvadult tüntetőről, akiknek jelentős erőfölényük miatt valóban sikerült az egységeket megbontani és egymástól elszakítani. Így nyilvánvaló, hogy nem is lehetett köztük az adott helyzetben kommunikáció".

Gerényi egyszersmind visszautasította, hogy nem volt jó a műveleti terv, mert nem számolt a Szabadság térrel, mint lehetséges helyszínnel. A budapesti főkapitány szerint ugyanis aznap annyi helyszínt kellett biztosítani, hogy mindennel nem lehetett számolni.

A vizsgálóbizottság szerint hiba volt, hogy nem küldték át a Szabadság térre a Kossuth téren lévő két századnyi rohamrendőrt. Gergényi Péter erre válaszában úgy reagált: "melyik parancsnok vállalta volna fel azt a felelősséget, hogy látva a Szabadság téren kialakult, soha nem tapasztalt helyzetet, meggyengíti a Parlament védelmét?"

A késő esti műsor vendége volt Bene László országos rendőrfőkapitány, aki a műsorvezető közlésére, miszerint Gergényi Péter a válasza végén hivatalosan is elfogultságot jelent be a belső vizsgálatot folytató Ignácz István ellen, azt mondta: az öt főből - három rendőrtábornokból és két külső szakértőből - álló bizottság elfogulatlan volt.

"Úgy gondolom, hogy ez a grémium, ez az ötfős bizottság elfogulatlanul, objektíven vizsgálta meg a tényeket, és ha valaki ezt a jelentést megismeri, illetőleg ismerné a többi rendelkezésre álló információt, akkor nem biztos, hogy ugyanez lenne a véleménye" - jelentette ki.

A vizsgálóbizottság megállapította, hogy szakmai hiba volt az, hogy Gergényi Péter nem oszlatta fel a Kossuth téri rendezvényt, holott az a gyülekezési törvény hatálya alá tartozott. Erre - a műsor közlése szerint - Gergényi Péter azt válaszolta, hogy nem a gyülekezési törvény, hanem a választási törvény vonatkozott a rendezvényre, amit nincs joga a rendőrségnek feloszlatni.

A műsorban Bene László ezzel kapcsolatban elmondta, a kérdésről a rendőri vezetők és jogi szakértők között is vita folyt, amelynek a végén arra jutottak, "hogy ez a választási törvény hatálya alá tartozó rendezvény és úgy kell kezelni". Hozzátette: a bizottság már az eredmény és minden körülmény ismeretében állapította meg, hogy a rendezvény mégis inkább a gyülekezési törvény hatálya alá tartozott volna, és a rendőrségnek e szerint kellett volna eljárnia.

Az országos rendőrfőkapitány egyébként kedden sajtótájékoztatón kommentálta a vizsgálóbizottság jelentését. Itt Bene László azt mondta, Gergényi Péter válaszát átadta a jelentést készítő bizottságnak, hogy tekintsék át és véleményezzék azt. Az országos főkapitány azt mondta, még ezen a héten közzéteszik a bizottsági jelentést és a budapesti főkapitány véleményét is.
Nyugalomra van szükség

Az országos rendőrfőkapitány szerint egyébként "kifogástalan a kapcsolat" a vezető rendőrtábornokok között. Bene László többször is azt hangsúlyozta, hogy a televízió elleni támadás éjszakájának vizsgálata szakmai kérdés és "nagyon sajnálja", hogy a vizsgálóbizottság jelentését személyi találgatásokra használják.

Az országos rendőrfőkapitány megismételte: ő maga "nem hátrált ki" Gergényi Péter mögül. Bár a budapesti főkapitány követett el hibákat, de a történtek " az alkalmasságát nem kérdőjelezik meg".

"A rendőrségnek nyugalomra van szüksége, hogy munkáját végezni tudja" - mondta az országos főkapitány, aki bejelentette, hogy még ezen a héten nyilvánosságra hozzák Gergényi tábornoknak a bizottsági jelentést kritizáló véleményét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja az euró bevezetését?

Tovább olvasom