Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Getno

Miről álmodik Jancsi és felesége egy lakótelepi másfélszobásban? Arról, hogy boldogok, sikeresek, gazdagok lesznek. Álmodoznak az amerikai álomról. És mert a férfi apja már vagy harminc éve amerikai állampolgár, ők végre összeszedik a bátorságukat és minden pénzüket, hogy nekivágjanak a nagy kalandnak.
rendező
: Salamon András
forgatókönyvíró: Salamon András
operatőr: Tóth Zsolt
vágó: Incze Ágnes

szereplő(k):
Király Levente (Jenő)
Gesztesi Károly (Jancsi)
Szalontay Tünde (Juli)
Péter Kata (Szandi)
Bánfalvy Ágnes (Teri)

A film sztorija

Miről álmodik Jancsi (Gesztesi Károly) és felesége (Szalontay Tünde) egy lakótelepi másfélszobásban? Arról, hogy boldogok, sikeresek, gazdagok lesznek. Álmodoznak az amerikai álomról. És mert a férfi apja (Király Levente) már vagy harminc éve amerikai állampolgár, ők végre összeszedik a bátorságukat és minden pénzüket, hogy nekivágjanak a nagy kalandnak. Átrepülik az óceánt, hogy lázadó kamaszlányuk (Péter Kata) társaságában kezdjenek új életet az ígéret földjén.

Igaz, csupán néhány angol szót ismernek. Tény, hogy Amerikáról csak
annyit tudnak, amennyi a filmekből és a tévéből kiderül. De nagyon bíznak Jenő papában, mert Jenő tudja, hogy "miről szól az élet".
A nagypapa ugyanis egyszerre testesíti meg a tipikus Las Vegas-i kisnyugdíjast és a büszke magyart, aki egy igazi roncstelep tulajdonosa. Jenő igazi túlélőművész és sivatagi filozófus, akinek hatalmas banalitásai közé olykor igazi bölcsességek is becsúsznak. Fura, de szerethető ember. És bár tényleg van háza Vegasban, az nem egy palota, csupán egy műfűvel körülvett sufni a sivatag szélén. Jancsiéknak tehát egyedül kell megtalálniuk a boldogságot. "Lesz vigasz?"

A 'getno' a Rolling Stones I Can't Get No Satisfaction című számának magyarosra változott, legendás hívószava. www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - Bp

"Kiváló elgondolás, a végeredmény azonban már nem ér az ötlet nyomába. A kritikai él érződik: lecsupaszítva tapasztalhatjuk az egyszeri bevándorló keserű napjait, mindenféle optimizmus, rózsaszín köd nélkül. A forgatókönyv ezzel szemben túltesz minden képzeleten: logikai hibák tucatjait ejti, eltávolodik a valószerűnek nevezhető szituációktól, elsöpörve a minőség utolsó morzsáját is. Kezdetben még szemet hunyunk az apróságok felett, de az idő előrehaladtával egyre durvább visszásságokat fedezüml fel, nem beszélve a teljesen kiszámítható fordulatok tucatjairól, az elkezdett, de be nem fejezett szálakról. A történetben felfedezhető banalitások nyomot hagynak a színészi játékon is, a cselekmény utolsó harmadában a szereplők elvesztik jelentőségüket: egy pont után már csak az egymást követő bakik kötik le a figyelmünket.

A folyamatos mellényúlások, a realitástól elrugaszkodó momentumok miatt a Getno hitelét veszti, összecsapott fércmunka benyomását kelti, eltávolodva az eredeti céltól: a valóság bemutatásától."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Humor, zene, politika

A Fidelitas a társszervezője annak a háromnapos ifjúsági fesztiválnak, melynek Győr lesz a… Tovább olvasom