Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Giró-Szász: az utókor mond ítéletet az ország átalakításáról

A kormány sikerét jelzi, hogy az Európai Bizottság jelentése szerint a magyar gazdaság közép- és hosszú távon is stabil - a Magyar Hírlapnak Giró-Szász András.
A döntések szükségességét mindig csak az utókor tudta megfelelő tárgyilagossággal értékelni Giró-Szász András kormányszóvivő szerint, aki a Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy vélekedett, ez így lesz most is.

A kormányszóvivő a lap hétfői számában közölt interjúban kifejtette: a kormány sikerét jelzi, hogy az Európai Bizottság jelentése szerint a magyar gazdaság közép- és hosszú távon is stabil, ilyen minősítést az elmúlt tíz évben nem kapott Magyarország az unió "kormányától".

Kifejtette: a kormány megőrizte a nyugdíjak reálértékét és a minimálbért is sikerült 5,4 százalékkal emelni. Arra pedig negyven éve nem volt példa, hogy egy kormány a rezsiköltségeket csökkentse.
A gyors átalakítást azzal indokolta, hogy a költségvetési, gazdasági és társadalmi állapotok hasonló problémákat jeleztek, mint a dél-európai országokban, ami Magyarországon egy 2006 óta húzódó morális válsággal is tetéződött.

Az utolsó pillanatban érkezett egy kétharmados támogatottságú, határozott világképpel és víziókkal rendelkező kormány, hogy megfordítsa a szakadék szélén álló országot és kivezesse a válságból. Magyarország gyenge államból erős érdekérvényesítési képességgel rendelkező állammá vált, "s mára már nem a külső gazdasági erők döntik el mit és miképp tegyünk" - fejtette ki.

A hallgatói tiltakozásokról úgy vélekedett: természetes, hogy a félelem és a korosztály viselkedéséből eredő lázadás az utcára vitte a diákokat. A kormányzat azonban a céljait - azt, hogy a felsőoktatást ésszerűvé, költséghatékonnyá, eredményessé alakítsa át - nem adta fel.

Nem pénzkivonásról van szó, éppen ellenkezőleg, sokkal többet fog a kabinet a felsőoktatás rendszerébe "beletenni", mint eddig - közölte.
Egy rossz finanszírozási rendszerben azonban továbbra is elfolyna a pénz, fenntarthatatlan lenne a felsőoktatás, így annak "kimeneteli oldala" biztosan nem szolgálna nemzetstratégiai célokat. Tehát minden szereplő számára elemi érdek, hogy a változások minél gyorsabban bekövetkezzenek - mondta a kormányszóvivő.

Olvasóink írták

 • 5. bánki 2013. január 01. 09:48
  „Ez így van !

  Húsz év tökölés után le kéne játszani !”
 • 4. klj-54 2012. december 31. 15:53
  „Egyetértek a szóvivővel!
  Mi akik elszenvedjük az egészet saját indulataink által torz tükörből látjuk a világot!

  Ettől eltekintve BUÉK!”
 • 3. gondolom 2012. december 31. 12:30
  „Az utókor már meg vette a vas villákat <moderálva>.”
 • 2. tzs_szeged 2012. december 31. 08:24
  „"a magyar gazdaság közép- és hosszú távon is stabil, ilyen minősítést az elmúlt tíz évben nem kapott Magyarország az unió "kormányától"."

  Az elhunynak is stabilizálódott az állapota.”
 • 1. szatyi 2012. december 31. 08:21
  „Remélem, hogy ez az "utókor" már 2014 után ítéletet fog mondani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapinformációk: nem vesz részt a január 2-i ellenzéki egyeztetésen az LMP

Az LMP nem vesz részt az MSZP által kezdeményezett január 2-i egyeztetésen - számolt be róla a… Tovább olvasom