Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

GKI: baljós árnyak a magyar gazdaságban

A magyar gazdaság külső és belső egyensúlya várhatóan romlik, a munkanélküliség nő, és az infláció a következő hónapokban kissé emelkedik – áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek a K and H Bankkal közösen készített előrejelzésében.
A kutatók szerint a változatlanul kedvezőtlen világgazdasági feltételek miatt a magyar gazdaság kilábalása a dekonjunktúrából lassú és bizonytalan.

Az elemzés emlékeztet: az ipari termelés az első félévben alig haladta meg a tavalyit. Az ipari export az első hat hónapban 3 százalékkal nőtt, a kivitel nagyobb hányadát adó ipari vámszabadterületeken azonban mérséklődött. A belföldi ipari értékesítés stagnált, és az ipari export növekedése is nagy részben egy átmeneti tényezőnek, a júliusra már megszűnt videójáték-gyártásnak volt köszönhető.

Az év egészében az ipari termelés várhatóan 3 százalékkal bővül.

Az előrejelzés szerint az idén a lakossági jövedelmek gyorsan emelkednek. A kutatók azt prognosztizálják, hogy a versenyszféra és a költségvetés keresetnövekedése közötti különbség a második félévben tovább nő. A reálkeresetek az első félévben 11,3 százalékkal haladták meg a tavalyit, és az év egészében is hasonló mérték várható.

A gyorsan növekvő keresetek hatására 12,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, ezen belül mintegy 30 százalékkal bővült a gépjárművek értékesítése. A bruttó átlagkeresetek várhatóan 18 százalékkal haladják meg a tavalyit.

A kutatók figyelmeztetnek: a lakosság nettó pénzmegtakarításai alig nőttek a rendkívül gyors ütemben emelkedő hitelfelvétel miatt.

Az eddig kedvezően alakuló infláció a következő hónapokban várhatóan nőni fog, a dohány jövedéki adójának emelése és a keresetemelkedés miatt. Az éves, átlagos fogyasztói áremelkedést 5,7 százalékra becsülik.

A munkanélküliségi ráta júliusra 0,3 százalékponttal romlott, az iparban 2,1 százalékos létszámcsökkenés volt az első félévben.

Az államháztartás hiányát a kutatók az EU-módszertan szerint a GDP 6,5 százaléka, 1.050 milliárd forint körül várják. Hozzáteszik: a folyó fizetési mérleg romlása markáns, különösen az idegenforgalmi többlet zsugorodásának következménye.

Az első félévben 500 millió eurónál is kevesebb működőtőke-import messze elmarad a folyó fizetési mérleg hat hónap alatt kialakult 1,8 milliárd eurós hiányától, ami az év végéig az előrejelzés szerint 2,8 milliárd euróra nő.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domonkos Jenő – vegyész

Tovább olvasom