Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

GKI: javuló üzleti várakozások, optimista lakosság

Javult a GKI Rt. szezonálisan kiigazított konjunktúra indexe: értéke -3,1 volt augusztusban, szemben a júliusi -4,9-cel, illetve a tavaly augusztusi -9,3-mal.
A GKI Gazdaságkutató Rt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint mind az üzleti, mind a lakossági várakozások javultak az előző hónaphoz, és az egy évvel korábbihoz viszonyítva is. Mindkét mutató elérte idei legmagasabb értékét.

Az üzleti bizalmi index augusztusban -4,4 volt, 1,8 ponttal javult a júliusihoz, és 0,9 ponttal a tavaly augusztusi értékhez képest.

A lakossági várakozásokat tükröző mutató 0,5 volt, a júliusi -1,3 után. A javulás igen jelentős a tavaly augusztusi -20,9-cel összevetve. A GKI szerint a háztartások 1993 óta soha nem voltak ennyire optimisták.

Az üzleti szférán belül az ipar és a kereskedelem várakozásai kissé javultak, az építőipari cégek viszont pesszimistábbak lettek. Augusztusban az ipari cégek előző és következő háromhavi termelésüket is jobbnak minősítették, mint júliusban, a rendelésállományról alkotott véleményük azonban nem változott.

A kereskedelemben az üzletmenet javulásáról, növekvő megrendelési hajlandóságról számoltak be. Az építőiparban a rendelésállomány megítélése javult, a foglalkoztatási várakozások viszont romlottak.

A háztartások várakozásai vizsgálatának történetében most fordult elő először, hogy a mutató pozitív értéket vett fel, vagyis a kedvező válaszok voltak többségben – hívja fel a figyelmet a GKI összesítése. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket augusztusban minden korábbinál kedvezőbbnek látták, és a következő 12 hónapot illetően ugyancsak most voltak a legoptimistábbak.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése tovább javult, s a felmérések kezdete óta mért legmagasabb értéket mutatta. A válaszadók augusztusban az előző havinál alacsonyabb ütemű áremelkedésről számoltak be, és mérséklődtek a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik is. Ugyanakkor a munkanélküliek számának enyhe emelkedését feltételezték.

Augusztusban a lakosság vásárlási kedve erősödött, de még kevesebben tartják kedvezőnek az alkalmat tartós fogyasztási cikkek vásárlására, mint a csúcsot jelentő áprilisban. A következő 12 hónapban azonban a felmérések kezdete óta most tervezik a legtöbben növelni a tartós fogyasztási cikkek beszerzésére szánt kiadásaikat. Nőtt azok aránya is, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peter Falk öregszik, de Colombo soha

Hetvenöt éve, 1927. szeptember 16-án született New Yorkban Peter Falk amerikai színész, minden… Tovább olvasom