Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Glen Matlocktól a Franz Ferdinandig

Tesco gazdaságos-punk, nagy visszatérők és a Pentele-Glasgow-tengely. Glen Matlockot tiszteljük és becsüljük, a Therapy? a mai este után egy szigetlakónak sem lehet "kérdőjeles", a Quimby és a Franz Ferdinand pedig - ki-ki habitusának, stílusának és vérmérsékletének megfelelően - jól megtáncoltatta az első esti nagyszínpados közönséget.
A Nagyszínpad nyitókoncertjével szemben minden évben vannak bizonyos elvárások: nemcsak az, hogy indítsa be a fesztivált, rúgja be a fesztiválhangulat nevű motort vagy ajtót, hanem például az, hogy legyen emlékezetes, feszes és dögös produkció. Glen Matlockkal, a Sex Pistols egykori basszusgitárosával szemben is voltak elvárásaink, bár lehet, hogy jobban jártunk volna, ha tökéletesen elfelejtjük azt, hogy honnan jött. Már, hogy az elvárások miatt. Azt nem állítjuk, hogy kínosan gyenge koncertet nyomott volna az angol turista-külsejű Matlock - megtett mindent, akart és harcolt -, de abban szinte biztosak vagyunk, hogy nem ez az egyébként becsületes koncert fogja beindítani - vagy ha jelenidőre gondolunk: nem ez a koncert indította be - a Nagyszínpad és a Sziget közönségét. A Filiszteusok középtempós, poroszkálós rockzenét nyomtak, kábé a klasszik punk rock, a pub rock és a Status Quo mezsgyéjén. Két Sex Pistols-sláger - a Pretty Vacant és az Anarchy In The U.K. - azért volt - ezt azért jó néven vette még a legelvetemültebb Pistols-szurkoló is.

Na, a Therapy? aztán berúgta a motort, de rendesen. Nem voltak itt kérdőjelek. Bár sokan kérdezhetik, hogy "hová tűnt" Andy Cairns és zenekara, amely annak idején - maradjunk csak annál, hogy ki mit rúgott be vagy tört át - rést ütött metál és az indie-rock közötti falon, mi csak azt válaszolhatjuk, hogy sehová sem. Itt vannak, tessék csak meghallgatni a zenekar új, meglehetősen ironikus címmel ellátott új albumát, a One Cure Fits Allt. Bár a Troublegum óta jópár év eltelt, a ma esti Therapy?-koncert fényesen bizonyította, hogy a hangos észak-írek ma is pengék, sőt: azt is mondhatjuk, de legalábbis tippelhetjük, hogy az elmúlt évek stoner rock-nyomulása extra energiákkal látta el az ismét trió formációban játszó együttest. A klasszikusokból – a Joy Division-feldolgozás, Isolation, a Die Laughing vagy a Diane - és friss szerzeményekből összeállított, okosan szerkesztett műsor egy kiváló formában játszó zenekart mutatott, amely nemcsak dögös és feszes, hanem legalább annyira jókedélyű, szellemes és kedves. Ilyen módon és modorban kell frankó fesztiválkoncertet adni. Azt zárójelben, vagy ne is zárójelben, hanem inkább nagybetűkkel jegyezzük meg, hogy talán soha nem szólt ilyen jól és markánsan a Nagyszínpad.

A Quimby rég nem zsákbamacska. Kiss Tibiék formája magas szinten bírt állandósulni, amióta a zenekar viszonylag jelentős szünet után, uszkve két évvel ezelőtt újra felvette a fonalat. Az együttes azóta nagyon ritkán bír hibázni, és mondhatnánk azt is, hogy papírforma-eredmény született, ha nem arról lenne szó, hogy ez a ma esti koncert minden bizonnyal a Quimby idei nyári fesztiválturnéjának talán legnagyszerűbb előadása volt. A Quimby eddigi életművéből természetesen számtalan élő besztof-műsort lehetne összeállítani, és persze ez egy lehetséges és releváns variáció volt, de tegyük hozzá mindehhez azt, hogy a zenekar a jól ismert és kedvelt számok külön, eddig még nem hallott - tudatosan szerkesztett és improvizatív zárójelekkel tagolt – koncertverzióival készült a fellépésre. Le a kalappal. Ja, és azt se felejtsük el – folytatva a Therapy-koncert kapcsán megkezdett hangzás-ajnárt -, hogy magyar zenekar ritkán szól ennyire jól a Nagyszínpadon.

Ami a Franz Ferdinandot illeti, mi bizony nem Gavrilo Prinzip álláspontjára helyezkednénk, tehát inkább azt szeretnénk, hogy Alex Kapranos és kombója úgy táncoltasson meg bennünket, mint egy éve vagy éppenséggel ma este-éjszaka. A skót négyes – attól eltekintve, hogy Kapranos gitáros-énekes hangszálproblémákkal küzdött, amely énekhangerején sajnos érződött – kiváló koncertet kerekített az első este főattrakciójaként. Hogy az első randi, az elsőlendületes, a bemutatkozó, az új albumból is ízelítő tavalyi koncert, vagy a már jól ismert két sikerlemez anyagát vegyítő, sokszínű, dinamikai ívekkel ügyesen tagolt idei buli volt-e sikeresebb, arról nyilván megoszlanak a vélemények, mi azt is, ezt is szerettük. Hasonló álláspontot véltünk felfedezni a nézőtéren is, ahol többtízezer lelkes szigetlakó táncolt, hajladozott, tapsolt és sikítozott a doboló és gitározó kísérőmuzsikussal megerősített skót poszt-new wave zenekar számaira.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis jogosítvánnyal vezetett

Sopronban, a Brennbergi úton a rendőrök igazoltattak egy soproni férfit, aki saját gépkocsijával… Tovább olvasom