Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Goldenblog 2009 – nyert az új idők Öveges professzora

A legjobb blogból többek között az is kiderül, hogy takony-e a DNS.
A civil újságírás diadaláról és a blogok térnyeréséről papolni, valljuk be, manapság már a nyomtatott sajtóban is csak közhely puffogtatásnak számít. Bízva abban, hogy az olvasók jól tudják, mi az a blog, és olvasnak is blogokat, belevágnék a közepébe. Ötödik alkalommal díjazták a legjobb magyar blogokat a hvg.hu Goldenblog versenyén. Tíz kategóriába mintegy 2000 blogot 9000 alkalommal neveztek az olvasók. Idén először külön kategóriában indulhattak a Twitterezők is.

A választékkal tehát nincs gond. A legjobb száz blogot átlapozva kiderül, hogy a minőséggel sincs. Jó és népszerű blogot írni nem könnyű. Remek stílus és népszerű témák kellenek ahhoz, hogy ne vesszünk el az interneten. Bátran tessék ezért kattintani a linkekre, hátha saját szájízének megfelelő oldalt talál a kedves olvasó a kis kék szövegek alatt. Lássuk a legjobbakat!

Az úgynevezett mainstream kategóriát a Vastagbőr nyerte. Ez az egyetlen mezőny, amelyben csak az olvasók által leadott szavazatok számítanak. A mintegy 14 ezer leadott szavazat közül a rengeteg vitát generáló megmondóblog kapta a legtöbbet. Lehet őket szeretni vagy utálni, de kétségtelen, hogy az egyik legnépszerűbb blog ma Magyarországon a Vastagbőr.

A gasztroblogok mezőnyét átlapozva örömmel nyugtázhatjuk, hogy a gasztronómiával foglalkozó oldalak mára átlépték saját árnyékukat, és kitörtek a receptcserélgetős műfajból, ami sokáig nagyon egyhangúvá tette ezeket a blogokat. A győztes Malackaraj, már-már az énblog és a gasztroblogok határán áll, stílusa magával ragadó. Azok is magukénak érezhetik, akik egyébként a konyhában nem mozognak túl otthonosan.

"A malackaraj blog nem finomkodik, odavágja az olvasó elé a fél kilós T-bone steak-et. Olyankor érzem, hogy érdemes élni! Olvasom az első posztja óta, és örülök, hogy végre egy másik nő is bevallja, hogy mennyire jó érzés egy nagy, véres hússzeletet beletenni a serpenyőbe. Persze a serpenyő öntöttvas legyen, és ne teflon, ami pedig kifröccsen belőle, az csakis zsír lehet. "
Fűszeres Eszter az idei győztesről (forrás: goldenblog.hu)

A magyar nyelv alulnézetből – mondja magáról a Szlengblog, amelynek szerzője, Nyelvész Józsi szórakoztató példákon keresztül mutatja be a magyar nyelv legújabb kifejezéseit, vagy éppen régi dumákat porol le, hogy állandó olvasóival jól kivesézhessék azokat, vagy ahogy ők mondanák aszalhassanak rajta. A Szlengblogot 2009 legjobb kulturális blogjává választották.

A Buherablog vitte el a pálmát (hogy a Modorosblognak is adózzunk ezzel a kifejezéssel) az IT kategóriában. Bár a laikusok számára valószínűleg teljesen értelmezhetetlen, amit Buherátor, a szerző mondani akar, a szakma és a hozzáértők elismerését kivívta a hackerblog.

A szórakozás kategória győztese a Szertár. Ez a nagyszerű videóblog egyébként a fődíjat is elvitte. A közönség pedig, azt hiszem, csak bólogatni tudott a győzelemre. Zsíros László Róbert a fizika és a kémia világába viszi el az olvasóit. A rövid kísérleteket bemutató kisfilmeket nézve akaratlanul is Öveges professzor ugrik be az olvasóknak.Győzelme azért is örömteli, mert nemcsak egy remek ismeretterjesztő és szórakoztató oldalról, hanem a magyar videóblogok legeltökéltebb úttörőjéről is beszélünk. A hazai videóblog mezőny eddig eléggé egyhangú volt, hiszen főleg filozofálgatásról szóltak ezek a naplók. A webkamera előtt üldögélve beszélni a világ nagy dolgairól azonban nem menő, a Szetár pedig megtörte a csendet ezen a kínos házibulin, és valami igazán újat mutatott. Remélem sokan követik majd.

A tanácsadói kategória első helyezettje a Rabbitblog.

A Rabbitblog egy különleges online médiás blog: nagyon szakmai, és egyáltalán nem rövid írásai messze kiemelkednek a hasonló blogok írásai közül. Sok olyan hazai piaci információ érhető el itt, amely még nagy szakportálokon sem. Szakmailag kikerülhetetlen, ráadásul egy-egy bejegyzés után a blog írónője is segít és válaszol a felmerülő kérdésekre - mondta a tavalyi kategórianyertes, Konrad az aranyérmesről. (goldenblog.hu)

A hírblogok között első Brötönblog minden posztja tud újat mondani. A szerző olyan területről ír bennfentesként, amelyről sokan semmit sem tudnak vagy legfeljebb annyit, amennyit az ismeretterjesztő tévéműsorokból szivárog. Abszolút egyedülálló. Aki rákattint a Börtönblog egyik bejegyzésére, egy másikra is rákattan: érdemes bekukkantani a zárkák ajtajai mögé. Rendkívül alapos, közérthető, gazdagon illusztrált bejegyzéseket találunk az oldalon.

A fotóblogok kategóriáját a bestofsemmi nyerte, és ezzel igen parázs vita vette kezdetét a fórumokon. A bestofsemmi ugyanis nem egy hagyományos fotóblog. Szerzője nem saját felvételeit publikálja, hanem az olvasóktól érkező elrontott „képekből él". A fotós szakmának nem, az olvasóknak tetszett az újszerű megközelítés.

A helyi érték kategóriát az olaszok intézték el maguknak. Alighanem eljött az ideje, hogy „kérjenek valamit" a szervezőktől – jöttek a vicceskedő megjegyzések a győzelmük után, de az olaszok ezúttal nem használták ki palermói kapcsolataikat. A The Italian Job szerzőinek nagyszerű blogján át az olasz mindennapokra látni. A taljánföldön élő szerzők írásait olvasva a csizma alakú országról olyan érzésünk támad, mintha csak egy őslakossal beszélgetnénk.

A komplex blogok versenyében Zoli végzett az első helyen. Az egyik legnehezebb műfaj az övé, az énblog. A zolivagyok blog egyszer sem követi el a klasszikus énblogok hibáit, nem lesz túl személyes, nem tolakszik az arcunkba magával, nem nyitja ki túlságosan az életét, de nem is erre kíváncsiak az olvasói. Zoli szerencsés helyzetben van: adnak a véleményére. A sok-sok éve létező zolivagyok blog mottója: napló, médiafika, emberállat, és néha erőteljes bazmeg. Nem csalódunk.

A helyzettek teljes listáját itt megtalálhatjuk. Jó olvasgatást!

Olvasóink írták

  • 3. Tapmancs 2009. szeptember 03. 20:34
    „Hajrá Vastagbőr! (A legjobb az lenne ha téma hiányában bezárna egyébként.)”
  • 2. BSC 2009. szeptember 03. 18:52
    „Hát a flexiblogot én is kirostáltam volna, ha indul. :D”
  • 1. flexsnake 2009. szeptember 03. 17:54
    „Én sajnos nem lettem bent a díjazottak között :D Bunda! :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommandósok vetettek véget a romák ünnepségének

A tömeget incidens nélkül feloszlatták, annak ellenére, hogy a romák hangadója ismét a rendőrök… Tovább olvasom