Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Göncz Árpád: semmi nem zökkentett ki magamból

Budapest – Göncz Árpád, aki az idén lesz 89 éves, úgy tekint vissza életútjára, hogy azt egész egységnek érzi, szavai szerint nem bánt meg semmit, és nem történt olyan, ami kizökkentette volna magából. Az egykori államfő, aki 1990 és 2000 között volt köztársasági elnök, vasárnap este az ATV televízió Kommentár című műsorában adott interjút.
Beszélgetőpartnere Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke volt.

Göncz Árpád elmondta, nem kíséri figyelemmel egészen közelről a magyar közéletet, mint fogalmazott, semmiféle szerepe nincs. „De azt, hogy mi történik az országban, hogyan viszonyulok egyik vagy másik erőhöz, azt tudom" – hangoztatta az interjúban.

Az egykori államfő úgy fogalmazott, hogy nem idegenkedik a jelenlegi politikai élettől. „De nem érzem úgy a magaménak, hogy az éjszakámat elrontaná, vagy pedig boldoggá tenne" – jelentette ki. Elmondása szerint politikai kapcsolatai gyakorlatilag nincsenek, és befolyása sincs a történésekre. Amellett – hangsúlyozta –, politikai rokonszenvei természetesen vannak.

A volt államfő kellemes emlékként tekint vissza arra a tíz esztendőre, amikor ő volt Magyarország köztársasági elnöke. Nem volt ez az időszak feltétlenül könnyű – mondta, hozzátéve: „életem egészébe tökéletesen belesimult".

Göncz Árpád hangsúlyozta, hogy visszatekintve egész életét egységnek érzi, még az 56-os megtorlás részeként kiszabott hatéves börtönbüntetése sem volt olyan, ami kizökkentette volna magából.

Arra a kérdésre, hogy hosszú életútjára visszatekintve a kellemes emlékek mellett mindenkinek mindent megbocsátott-e, Göncz Árpád úgy válaszolt: mindent megbocsátott, és senkivel szemben sem érez haragot. Szerencsésnek vallotta magát, mert sokféle emberrel találkozott, és sok emberi élménnyel gazdagodott.

Göncz Árpád legutóbb pénteken szólalt meg nyilvánosan, amikor a szabadságjogok számon kérhetőségét szorgalmazta a magyar demokrácia védelmében, az európai uniós intézményekhez és kormányokhoz intézett nyílt levélben, amelyet hetven európai értelmiségi, köztük Václav Havel és Adam Michnik mellett ő is aláírt.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. novaklaszlo56 2011. január 11. 16:43
  „Jól van, Örvájn, feladom. Igaz, tényekben szegényes és jócskán torzít is - szerintem - az a 44. számú hozzászólás, de szerencsére Gönc Árpád nem szorul a személyes védelmemre, az érdemei számomra vitathatatlanok: nagyon nehéz, zavaros időkben tudott helytállni, és szerintem nem is rosszul.Hibái is voltak? Na hiszen: ember volt. Hibákat a jó szándékkal dolgozó ember szokott elkövetni, bűnöket pedig... Mellesleg azt sem gondolom, hogy teljesen érdektelenné vált az ország sorsa iránt, s ezért távolodott el a politikától, más oka lehet erre, azt hiszem...
  De azt sosem gondoltam, hogy a saját érzékszerveimmel felfogott ingereknek sem szabad hinnem, és nem is kell, mert később majd úgyis megmagyarázzák nekem, hogy mi volt az, amit láttam és hallottam, és azt is, hogyan kell azt értelmezni. A csikófogaimat már rég elhánytam, de nem bánom: magyarázzák meg nekem a tényeket, mielőtt végzetesen félreértelmezném őket! Nyilván a médiatörvény is e nemes célt: a megvilágosodásomat és a felelőtlen elhülyülésem megelőzését hivatott szolgálni. Azon kívül kényelmes is, mert a gondolkodás izzadságcseppjeitől is hatékonyan megkímél. Nehéz lesz hozzászokni az előrágott ételhez, de legalább a fogorvosi kezelések kellemetlenségeit megspórolhatom. Jöhet hát a kása, a gríz, meg a pempő! :D”
 • 45. ferdzso 2011. január 11. 14:41
  „Róla, csak jót, Tőle tanulni lehetne, míg nem késő, minden utódjának, mai politikusoknak, párt állástól függetlenül. Nem vitt végbe nagy tetteket, de a neve bekerül a történelem könyvekbe, a Jó emberek közé. Nem úgy, mint sokak, akik azt hitték, (hiszik), hogy vele egy lapra fognak kerülni, az utókor szemében. (Bár lehet, hogy egyik sem hisz "ma már" semmit, csak legyen pénz "kiflire", ezzel is megelégszenek.) A tetteket, annak hiányát, vagy helyességét, az utókor fogja elbírálni. Árpi bácsinál, már életében is!”
 • 44. Örvájn 2011. január 11. 10:08
  „A taxis sztrájk nem torkollott vérontásba neki köszönhető. Ez nem igaz! Lőparancsról szó sem volt! Akkor már fél éve nem azok az emberek ültek a belügyminisztériumban, akik egy 1986-os lánchídi csatához hasonló támadást eltűrtek volna. Akkoriban a törvénytelenül be nem jelentett nem engedélyezett felvonulással a lakosság ellátását akadályozta egy kisebbség. Amelyet igen is törvényesen, de fel lehetett (kellet) volna számolni. Természetesen ez a demokratikusan választott kormány hivatalba lépése után pár hónappal történt, nyilván zavaros kusza időszak volt ez. Mindez rá nyomta a bélyegét az akkori közigazgatásra is. De a köztársasági elnök, aki megtiltotta a honvédség gépjárműinek átadását -kölcsönzését- a rendőrségnek, - ezzel akadályozva a törvényes rend fenntartását - a többség alkotmányos jogának (szabad mozgás) biztosítását. (hangsúlyozom nem volt tömeg az utcákon, leszámítva Lezsák Sándor által szervezett kormánypárti felvonulás mely tömeg békésen vonulva fejezte ki szolidaritását a kormány iránt) a honvédségi -hangsúlyosan -szállító járművek trélerek az esetleges rendőri felszólításnak ellenszegülő demonstrálok, forgalmat (állampolgárok szabad mozgását) akadályozó gépjárműveinek ellszállitására szolgált volna. A benzin áremelés természetesen egy szükséges intézkedés volt (öböl háború, KGST összeomlása, stb.) de nagyon rosszul bejelentett (kommunikált) döntés volt. A tiltakozás érthető, természetesen az érdekérvényesítés számtalan csatornája rendelkezésre ált volna, de azt hiszem a spontán eseményt egész másra használták fel egyesek és ez a fiatal köztársaságnak nagyon sokat ártott. Ebben igen is felelősség terheli a köztársasági elnök urat. Az eseményeket követő közkegyelemről és még az első ciklusban számtalan alkotmányellenes döntését nem is említve.”
 • 43. szilléri 2011. január 10. 18:46
  „Hát ! Apám az ötvenes, hatvanas években a katonai elhárítás egyik ,,mezei" tisztje volt. Nem nagyon beszélt az ügyekről, de tény, hogy a spicliket és a kurrrrrrrrrvákat" ( önkénteseket ) még ők is lenézték !!!!!!!!!!!!!

  Szerintem ez ma is így működik Árpi bácsi !”
 • 42. deszkás 2011. január 10. 15:59
  „ZERO! Próbáltál te volna Antallal újat húzni.”
 • 41. novaklaszlo56 2011. január 10. 15:02
  „Hogy politikus volt mindig is, és egy párt tagjaként próbált küzdeni - érted is? Igen. Köztársasági elnökként azonban valóban a józan ész, sőt felülemelkedett bölcsesség és a pártatlanság jellemezte a tevékenységét. Az például, hogy a taxis blokádként ismert esemény nem torkollott vérontásba, nagy mértékben neki is köszönhető (az akkori belügyminiszter - H. B. - tűzparancsának végrehajtását B. S. rendőrfőkapitánynak az elnök által elfogadott azonnali lemondása akadályozta meg, mely lemondást követően automatikusan a köztársasági elnök, mint a "fegyveres erők főparancsnoka" vette át a fegyveres erők irányítását...), de sebaj. Olyan ez, mint az oroszok általános utálata, amiért benyomultak annak idején, és kiszorították innen is a fasiszta hordát, amely korábban őrült fájdalmakat és veszteségeket okozott nekik is a saját hazájukban. Ma őket már egyértelműen megszállóként emlegetik errefelé, ami egy kicsit egyoldalú, és a napi politikai érdekeknek megfelelő beállítása a tényeknek, amelyek ennél azért jóval összetettebbek. Ugyanez részben az ötvenhatos eseményekre is igaz, amelynek még ma is sok érintettje él "mindkét (?) oldalon". Nem biztos, hogy jól közelítjük meg és kezeljük, "tanítjuk" mi ezeket a történelmi eseményeket. E kétségem megfogalmazása, úgy vélem, nem törvénysértő, hisz nem tényeket vitatok, hanem azok kommunikációjának esetleges hibáiról beszélek. Tudom, hiába. :)”
 • 40. zero 2011. január 10. 11:48
  „1988 májusában a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, majd a Szabad Demokraták Szövetségének alapító tagja. 1988-tól az SZDSZ ügyvivője, majd 1989-től az SZDSZ Országos Tanácsának tagja. A Történelmi Igazságtétel Bizottság alapító tagja, majd alelnöke. 1989-től az Emberi Jogok Ligája budapesti tagozatának elnöke. 1989 és 1990 között a Magyar Írószövetség elnöke, majd tiszteletbeli elnöke. 1990 májusától országgyűlési képviselő. 1990. május és augusztus között az Országgyűlés elnöke, május 2-ától augusztus 3-áig ideiglenes köztársasági elnök. 1990. augusztus 3-án (Antall József és Tölgyessy Péter, azaz az MDF és az SZDSZ vezetői közötti kompromisszum értelmében) megválasztották a Magyar Köztársaság elnökének. Tényleg milyenen pártatlan !!”
 • 39. Larsson 2011. január 10. 11:06
  „37.

  Egy-két jobboldali fizetett fórumozót kivéve tényleg mindenki csak jót tud mondani az öregről! ;)”
 • 38. zoltanszabo 2011. január 10. 11:01
  „Én Őt tartom a legnagyszerűbb embernek ma Magyarországon !! A politikusok--akik ott ülnek--v. ültek ..a poros nyomában sem érnek !!
  Szerintem minden magyar ember csak szeretettel gondol RÁ. !!
  Akik utánna jöttek, meg a mostani aki vam S.P. hát elszégyelhetik magukat ! az utóbbi meg bólogató hűkatona különösen.Ő egy gerinctelen p.”
 • 37. klj_54 2011. január 10. 10:44
  „Göncz Árpád is emberi hibákkal van megáldva!
  Nem dicsekedett doktori címével, hatalmas tudásával, hanem szerényen "józan paraszti ésszel" próbált a helyén ténykedni.
  Őt személyesen nem ismerem, csak gondolatvilágát, könyvein keresztül.
  Utódai a köztársaság elnöki székében sajnos kevesebb szimpátiát ébresztettek bennem önmaguk iránt. A legambivalensebben Sólyom László iránt érzek. Elismerem, hogy kiváló jogász, de emberi hibái sokkalta jobban előjöttek, mint bármely elődjénél:(
  Akkor szólt amikor hallgatnia kellett volna és akkor maradt csendben amikor szólnia kellett volna.”
 • 36. frakk 2011. január 10. 10:41
  „Embert még nem láttam ennyire meghunyászkodóan közlekedni mint őt. Jellemző, hogy azok éreznek szimpátiát feléje, akik a "börtönfrakciót" is nagy odaadással támogatják.
  Sólyom messze a legjobb Köztársasági elnökünk volt. Ő nem csak bólogatott , értett is hozzá.
  Schmitt Úr -nak meg hagyjunk kis időt, hogy a dolgát végezze.”
 • 35. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. január 10. 10:38
  „ATV, gönc oda való.”
 • 34. tintasbarns 2011. január 10. 10:14
  „Isten éltesse erőben egészségben .
  Köszönjük az eddigi munkásságát.
  Köszönjük, hogy elnökünk lehetett.
  Hátra levő életéhez sok sok szeretetet megértést és egészséget kivárnunk.”
 • 33. Én2 2011. január 10. 10:08
  „Árpi bácsi jóságos ember egyenes, becsületes okos, intelligens, bölcs bár a mostani kormánytagokból lennének ilyenek sokan, meg természetesen a mostani közt. elnök is tanúlhatna tőle, volna mit.
  Aki kritizálja nézzen a tükörbe v. hasonlítsa össze a töbi közt. elnökkel és ha van esze akkor meglátja a hatalmas különbséget közöttük.”
 • 32. deszkás 2011. január 10. 09:16
  „SZILLÉRI?DOBO! Mocskolhatjátok az eredményei teszik azzá ami itt LARSON hsze a mérvadó számomra is.Talán ti NAGYOBBAK vagytok valamibe is.Az az érzésem azt teszitek mint a nagyon nem komcsi Heller Ágnessel-fölfaljátok.”
 • 31. potter00 2011. január 10. 09:07
  „Göncz Árpád számomra HITELES ember. Nagy műveltségű, bölcs és karakán. Nyilván volt oka, hogy az 50-es években börtönbe került...
  Köszönjük a Köztársasági Elnökként végzett munkát!
  Köszönjük a zseniális Gyűrűk ura fordítást!
  Isten éltesse egészségben!”
 • 30. szilléri 2011. január 10. 08:59
  „Azért nem véletlenül titkosak azok a bizonyos akták !!!

  Szabó Antal 56-os ismerősöm nem osztotta az öreg jó hírét. Egy-két évet ,,gugolt" és tőle hallottam a művésznevét Árpi bácsinak - Rattus - messze a tüntetések előtt !”
 • 29. potter00 2011. január 10. 08:58
  „3. hozzászólás novaklaszlo56
  Ugyanez a véleményem nekem is. Göncz Árpádot szeretem, tisztelem, Sólyommal szemben kemény fenntartásaim voltak. Most viszont nagyon örülnék, ha Sólyom maradt volna a köztársasági elnök, mert a jelen helyzet szerint:
  "miért lett volna vörös polgármester
  ha aztán ő lett a fideszes brüsszeli ember
  kirakatbáb, igazi protokollfőnök
  hajlékony bohóc, pártkatona elnök
  egykori kommunista sporttitkár
  elutazott a pénzünkön a holdig már
  és hat nyelven mond semmit
  hogy a p....ba kaptunk egy ekkora senkit?"”
 • 28. Larsson 2011. január 10. 08:55
  „Jobban képviselte az ország érdekeit, mint bármelyik utódja, az elismertsége is nagyobb volt... :P”
 • 27. Lutetia 2011. január 10. 08:20
  „Jó egészséget, Árpi bácsi! Nagyon szerethető és tisztelhető köztársasági elnök volt.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatörvény: Az MSZP kitart az országgyűlés összehívása mellett

Az MSZP kitart az országgyűlés összehívása mellett a médiatörvény ügyében. Tovább olvasom